"Laten we geschiedenis schrijven", tweette voetbalclub vlak voor rampvlucht

"Laten we geschiedenis schrijven", tweette de voetbalclub Chapecoense gisteren vlak voor het vertrek naar Medellin, waar de club morgen de finale van de Copa Sudamericana zou spelen. Vandaag stortte het vliegtuig met 81 inzittenden, onder wie spelers en staf van Chapecoense, neer in Colombia. Slechts vijf mensen overleefden de crash.

Zeven jaar geleden was Chapecoense een anonieme club in de Braziliaanse vierde klasse. Met een opmars die vergelijkingen vertoont met Red Bull Leipzig in Duitsland en Leicester City in Engeland, werkte Chapecoense zich omhoog. In 2013 dwong het met een tweede plaats in de Serie B na 37 jaar in lagere divisies de promotie naar het hoogste niveau af. 'Verdão', oftewel 'Groot Groen', groeide uit tot een volwaardige Serie A-club, met achtereenvolgens een vijftiende en veertiende plaats, genoeg voor plaatsing voor de Copa Sudamericana.

Dit seizoen is Chapecoense een stabiele middenmoter, die op de veilige negende plek staat. Met 52 punten uit 37 wedstrijden en nog één competitieduel op het programma, was het seizoen allang geslaagd voor de club uit Chapeco. Dit weekend verloor de club van Palmeiras (1-0), dat zich daarmee tot kampioen kroonde. Het deerde Chapecoense niet. De club richtte zijn focus op wat het hoogtepunt van het seizoen moest worden: het tweeluik met Atlético Nacional in de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse variant van de Europa League. In bovenstaande video is te zien hoe de spelers het bereiken van de finale vieren na een knappe zege op de Argentijnse grootmacht San Lorenzo.

Chapecoense voor aanvang van de halve finale van de Copa Sudamericana tegen San Lorenzo
AFP Chapecoense voor aanvang van de halve finale van de Copa Sudamericana tegen San Lorenzo

Voorbereidingen

Chapecoense plaatste gisteren op Facebook een video waarop fans een kijkje konden nemen bij de laatste voorbereidingen voor de vlucht vanaf de internationale luchthaven Guarulhos in Sao Paulo. Braziliaanse journalisten waren massaal aanwezig voor de verslaggeving van mogelijk de eerste intercontinentale prijs van de stuntploeg.

Het team stapte in Bolivia over op de BAe-146 van chartermaatschappij Lamia, die op weg was naar José Maria Córdova International Airport in Colombia. In de buurt van de stad La Union verdween het vliegtuig vlak voor middernacht lokale tijd van de radar en stortte neer in bergachtig gebied bij Medellín. Vijf mensen, van wie drie spelers, overleefden de crash: doelman Danilo, reservekeeper Jakson Follmann en verdediger Alan Ruschel. Logischerwijs schortte voetbalfederatie Conmebol alle wedstrijden tot nader order op.

Tranen
Waar normaal trotsheid overheerst, is de stad Chapeco nu in tranen. Fans verzamelen zich bij het stadion van de club, waar volgens vice-voorzitter Ivan Tozzo betrokkenen van de club zich hebben verzameld in de kleedkamer in het stadion. Ook de spelers die niet geselecteerd waren voor de finale, rouwen daar. "Veel mensen in onze stad huilen. Chapecoense geeft hen normaal gesproken vreugde. Dit hadden we ons nooit kunnen voorstellen", zegt Tozzo.

Via Facebook spreekt Chapecoense zijn fans toe. "God zij met onze sporters en stafleden, journalisten en andere passagiers aan boord van het vliegtuig." Pas als er meer duidelijkheid is over het ongeval, komt de club met een nieuwe verklaring.

Alan Ruschel (rechts) is één van de overlevenden van de crash
Alan Ruschel (rechts) is één van de overlevenden van de crash