‘John’, die voor zwaar verdict Man City heeft gezorgd en nog steeds vastzit: “Bang dat ik cel niet levend verlaat”

Rui Pinto vorig jaar tijdens zijn arrestatie in Boedepast.
AFP Rui Pinto vorig jaar tijdens zijn arrestatie in Boedepast.
Rui Pinto, de man die mee aan de basis lag van de potentieel erg zware schorsing van Manchester City, vertoeft momenteel nog steeds in de gevangenis in Portugal in afwachting van zijn proces. Onder zijn alias John deed hij als anonieme klokkenluider van Football Leaks de voetbalwereld op haar grondvesten daveren, tot hij vorig jaar in Boedapest werd opgepakt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vanuit zijn woonst in Portugal hackte ‘John’ zich een weg in het mailverkeer van verschillende clubs. Zo stal hij onder meer spelerscontracten, plannen van clubs en mailgesprekken. Gegevens die hij doorsluisde aan de media, wat onrechtstreeks leidde tot het onderzoek naar de (transfer)handel- en wandel van topclubs als PSG en Manchester City. De Portugees kreeg de nodige lof binnen verschillende kringen in het voetbal, maar werd vorig jaar in januari wel opgepakt in Boedapest. In Portugal liep een klacht tegen hem wegens schending van geheimhouding en poging tot afpersing. 

LEES OOK. Wie is ‘John’, de mysterieuze klokkenluider van ‘Football Leaks’ die zelden twee nachten op dezelfde plaats slaapt?

In Hongarije leeft hij onder huisarrest op een appartement.
AFP In Hongarije leeft hij onder huisarrest op een appartement.

Moeskroen

Opvallend: een dag voor zijn uitlevering aan Portugal, sprak hij nog met Belgische speurders die hem vragen stelde in het onderzoek naar Excelsior Moeskroen. Het federaal parket voert sinds april vorig jaar een onderzoek naar schriftvervalsing, oplichting en witwassen en de vraag op welke manier Moeskroen de voorbije jaren een licentie voor eerste klasse heeft kunnen bemachtigen.

EPA

#freePinto

Donderdag nog werd zijn verzoek tot vrijlating afgewezen, zodat hij al bijna een volledig jaar in gevangenschap leeft. Wachtende op een uitspraak van het gerecht in Lissabon. In Boedapest leefde hij onder huisarrest op een appartement. Toen het nieuws rond de straf van Man City vrijdagavond wereldkundig werd, ging de hashtag #freePinto trending. Borussia Dortmund, dat vrijdagavond makkelijk won van Frankfurt, hing zelfs een spandoek met daarop een eis om de vrijlating van Pinto. 

AP

70 miljoen documenten

Football Leaks zag in 2015 het levenslicht en kwam al met enkele lijvige rapporten naar buiten, gaande van belastingsfraude tot het schenden van de Financial Fair Play-regels. Pinto zou tot 70 miljoen documenten bemachtigd hebben, goed voor 34.000 gigabyte aan informatie. “In Portugal zijn ze erg bang voor de info die ik heb. Daarom is het belangrijk dat ik er mijn hoofd bijhoud”, zei hij onlangs in het Duitse ‘Der Spiegel. “Toen ik pas in de cel zat, schreef ik geregeld dingen rond mijn zaak in een notitieboekje. Dat pakten ze me op een dag tijdens een doorzoeking van mijn cel plots af. Mijn advocaat was toen nochtans aanwezig en zei dat dit illegaal was. Niet de cipiers zijn hier gevaarlijk, wel de onderzoekers. Ze doen alles wat ze willen. Pas een maand later kreeg ik mijn boekje terug.”

EPA

“Voetbalmaffia is overal

En dat hij schrik heeft. “Ik ben er tamelijk zeker van dat ik in Portugal geen eerlijk proces zal krijgen”, sprak hij nog begin vorig jaar in  ‘Der Spiegel’. “De Portugese rechterlijke macht is niet volledig onafhankelijk. Er zijn veel verborgen belangen. Uiteraard zijn er openbare aanklagers en rechters die hun werk serieus opvatten, maar de voetbalmaffia is overal. Ze wil een signaal geven dat je beter geen ruzie met haar kunt zoeken. Ik ben zenuwachtig, want ik ben een doelwit voor aanvallen, vooral van fans van Benfica Lissabon. Sinds de herfst van 2018 word ik op Facebook overspoeld met doodsbedreigingen. Ik ben bang dat, als ik in een Portugese gevangenis beland, met name in Lissabon, ik die niet levend zal verlaten.”

Volgens de Portugese media heeft Pinto via zijn advocaat contact opgenomen met de Portugese clubs en probeerde hij ze te chanteren. Hij zou de documenten niet openbaar maken als de clubs hem een flinke som geld zouden betalen. Zelf zegt hij dat nooit gedaan te hebben. Hij bevestigt wél dat hij meerdere aanbiedingen heeft gekregen om zijn gegevens te verkopen. “Eén keer heb ik een anonieme e-mail ontvangen waarin ik meer dan een half miljoen euro aangeboden kreeg, maar ik heb alles afgewezen.”

Marca
AS
Mirror.
Times
Guardian28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carlos Simonis

  Niet alleen in sport, het gebeurt overal waar veel geld bemoeit is. En altijd die verontwaardiging hoe dit kan gebeuren. Wake up, dit gebeurde al ver voordat de voetballers overbetaald werden. In bedrijvcen, politiek etc.etc.etc.

 • guy vermeulen

  Wie in het potje roert moet de gevolgen maar dragen.

 • Polutnik Ronald

  Waarom worden klokkenluiders steeds gestraft , ik vind het zeer juist dat alles het daglicht moet zien en gestraft worden zoals Manchester City . Het word tijd dat eerlijkheid de bovenhand krijgt .

 • Patrick Vandeputte

  Zoals overal worden de klokkenluiders gestraft want het gaat over echt veel geld dat sommige lieden anders door hun neus geboord zien.

 • pol van de velde

  Nog iets gehoord over de voetbalmaffia in België? Neen, denk het niet! Deze "sport" is verweven met het groot geld en gesteund door de overheid. Het is een witwasmachine die verspreid is over de hele wereld en geen enkel land kan of mag optreden. Wanneer je als hobby 4 voetbalclubs in beheer hebt is er iets grondig mis met je "hobby".