“Heb je die vrouw gezien?”: Franse analisten zwaar over de schreef rond vermeend slachtoffer Neymar

AFP
In Frankrijk hebben uitspraken van twee bekende radiostemmen voor deining gezorgd. Journalist Daniel Riolo en gewezen voetballer Jérôme Rothen lieten zich in de studio van RMC Sport wel erg misprijzend uit over het Braziliaanse model Najila Trindade, die volgens de analisten slechts “niveau tweede klasse” is. Na een politieke tussenkomst heeft het duo zich geëxcuseerd. In Brazilië pakken de media dan weer graag uit met ‘gelekte’ WhatsApp-conversaties.

De twee analisten moesten het donderdag hebben over de blessure van PSG-ster Neymar, maar kozen er op het nationale platform plots voor om wat machopraat van de zuiverste soort boven te halen. “In de zaak-Neymar, kan ik me er niet van weerhouden aan iets stom te denken”, zette Riolo de toon. “Die vrouw, heb je die vrouw gezien?”, vraagt hij aan Rothen - verwijzend naar het Braziliaanse model Trindade (26), dat klacht ingediend heeft tegen Neymar wegens aanranding. De presentator, Nicolas Vilas, ruikt onraad en komt snel tussenbeide: “Ja dat is effectief heel stom”. Maar Riolo gaat verder. “Ik had me aan een pronkstuk verwacht. Maar het is tweede klasse, ik was erg ontgoocheld”, zegt de journalist, die snel steun krijgt van Rothen. “Hij kan krijgen wat hij wil, maar hij kiest voor een tweedeklasser.”

Vilas kan het niet langer aanhoren. “Maar jullie zijn geschift gasten.” Tot onvrede van Riolo. “We kunnen toch nog wel een parallel debat voeren?” Vilas: “Dit is geen parallel debat, dit is een ander verhaal.” Maar de twee gaan lustig verder. “Als je Neymar heet, heb je toch een minimum standaard qua kwaliteit. Normaal is dat toch Champions League en ga je verder dan de achtste finales (...) Je laat ze per vliegtuig komen, ontmoet haar en vervolgens bevind je je ook nog eens in de miserie”, aldus Riolo. Rothen: “Dat speelt de barrages, dat is een Lorient (middelmatige Franse club, nvdr)”, besluit Rothen nog met een laatste trieste vergelijking. “We gaan over naar iets anders”, maakt een zichtbaar gegeneerde Vilas er dan toch een einde aan.

Najila in een videoclip van een Braziliaanse zanger.
rv Najila in een videoclip van een Braziliaanse zanger.

Gisteren liet Marlène Schiappa, staatssecretaris voor de gelijkheid tussen man en vrouw, via Twitter weten dat ze de uitlatingen van de mannen doorstuurt naar de Franse waakhond CSA (Conseil Supérieur de l’Audiovisuel). “Ik denk aan alle vrouwen na een verkrachting of geval van seksuele agressie twijfelen om klacht in te dienen, net omdat ze dan dit soort opmerkingen vrezen. Naast hun ongelofelijke domheid, hun grove gemeenheid en hun totale onwetendheid over aanranding, beledigen ze bovendien de vrouwen (en beschadigen ze ook het imago van het voetbal)”, schreef ze.

De twee analisten gaan inmiddels door het stof en boden hun excuses aan, op hun beurt via Twitter. “Ik hou me eraan me te excuseren voor het gesprek van donderdag rond Neymar. Dat was niet aanvaardbaar en het spijt me dat ik me daar op dat moment niet bewust van was”, schreef Rothen. Riolo: “Ik excuseer me voor die passage. Natuurlijk wilden we niemand choqueren en was er geen foute ondertoon. Het was gewoon slecht.”

Update: Riolo en Rothen zijn inmiddels geschorst door RMC Sports.

“Neymar is een gewelddadige drugsverslaafde”

In de zaak bracht het Braziliaanse ‘Record’ gisteren vermeend WhatsApp-verkeer tussen Najila en haar gewezen advocaat naar buiten. Die liet de Braziliaanse vallen omdat ze tegenstrijdige verklaringen aflegde. In die berichten beticht Najila Neymar ervan “zot” te zijn en een “gewelddadige drugsverslaafde”. Zo zegt ze over de aanranding: “Hij sloeg me, verkrachtte me, was dronken en gedrogeerd, dat zei hij zelfs in berichten. Hij moet opgepakt worden en hoort thuis in een afkickkliniek. In zijn huidige staat vormt hij een bedreiging voor de maatschappij en is hij een gevaar voor zichzelf.” Het model claimt ook dat Neymar foto’s van haar toegetakelde rug nam om “daarmee te kunnen opscheppen bij zijn vrienden”, waardoor ze de dag erna in dezelfde hotelkamer zo kwaad op hem werd. Beelden van die schermutseling zijn vorige week donderdag naar buiten gebracht. Op een bed wordt Neymar daar door de vrouw geslagen.

Het bewijs dat jouw brein alleen maar op het veld werkt en je hart nergens

Najila Trindade via WhatsApp tegen Neymar
Neymar in een advertentie voor Diesel.
rv Neymar in een advertentie voor Diesel.

‘Globo’ van zijn kant pakt dan weer uit met WhatsApp-berichten tussen Neymar en Najila. De twee hebben daarbij elk hun eigen idee over wat er gebeurd is, waarna het model besluit: “Diep vanbinnen weet je maar al te goed wat er gebeurd is. God is eerlijk en accepteert geen steekpenningen. Ik hoop dat je nooit nog niet eens de helft van de angst moet ervaren die ik op deze trip heb ervaren. Zelfs een robot wordt met meer empathie behandeld. Wat me nog het meest beangstigt, is dat jij dit allemaal goed vindt en mij afschildert als de gekkin. Het bewijs dat jouw brein alleen maar op het veld werkt en je hart nergens. Ik ga er alles aan doen opdat ik die dag ooit kan vergeten. Slaapwel en bedankt. Nu weet ik tenminste wie de echte Neymar Jr. is.”
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robrecht Peeters

  iedereen ziet dat en zij weet het zeker en vast maar de beschuldiging bezorgt haar wel een upgrading van jewelste wat gelet op haar beroep mooi meegenomen is.

 • Eddy Vermeulen

  Analisten? Van wat? Eerder omhoog gevallen pipo's die niet meer weten wat te doen en zeggen van de streken. Ze beledigen de vrouw, en dan nog op TV, dat doe je niet man!! En indien de vrouw de waarheid spreekt, hoe moet ze zich dan wel niet voelen?

 • Verhaegen ivo

  Golddiggers mag je ook niet slaan , verkrachten of mishandelen of vinden de heren die beweren dat het een golddigger is dat dit wel mag? Waren jullie erbij? Nee? Hou dan je klep.

 • Bruno Zonnekeyn

  Geef mij maar een Kompany of Kevin de Bruyne. Verdienen een pak poen maar houden zich aan hun vrouw en kinderen. Dat is pas topnieuws. De rest is praat voor de roddelpers/boekjes. Eigenlijk niet de moeite waard om over te spreken.

 • Lucas Vissers

  Vind dat ze bij hem past ! Hij is nu ook niet bepaald moeders mooiste !