"Dembélé is een genie. Zoals Maradona en Ronaldinho"

TOTTENHAM-COACH POCHETTINO LOVEND

Photo News
Zijn trainer ziet hem graag. Wanneer Mauricio Pochettino straks zijn memoires schrijft, zal de Argentijn een passage besteden aan Moussa Dembélé (29). Tussen de andere genieën waar hij ooit mee heeft gespeeld of samengewerkt. Hij somt ze op: "Diego Maradona, Ronaldinho, Jay-Jay Okocha, Iván de la Peña en Moussa."

In Engeland begrijpen ze er maar weinig van. Voor het tweede seizoen op rij hoort Moussa Dembélé bij de beste middenvelders in de Premier League. In de dribbel-, de duel- en de passingstats, maar ook in de indrukken die kenners van hem krijgen, live in het stadion en op televisie. Cijfers die het beeld onderbouwen. Alleen: eens Dembélé het Kanaal oversteekt en het shirt van de Rode Duivels aantrekt, blijft van die reputatie maar weinig over. In Engeland snappen ze maar moeilijk dat de middenvelder sinds begin 2014, de start van zijn beste periode, amper vier keer een basisplaats kreeg bij België. Een misbegrepen genie.

Biografie

Dat onderstreepte zijn trainer bij Tottenham, Mauricio Pochettino, op zijn persconferentie voor de geschreven pers nogmaals. Hij gooide oprecht met bloemetjes. "Ik zeg Moussa altijd: 'Later, in mijn biografie, zal jij één van die geniale spelers zijn, waarvan ik het geluk had hen te ontmoeten'", zei Pochettino. "Diego Maradona was er één, Ronaldinho, Jay-Jay Okocha en Iván de la Peña. Hij was een genie, net als Moussa Dembélé. We vertellen hem ook altijd dat als we hem onder onze hoede hadden gehad op zijn 18de of 19de, hij tot één van de beste spelers in de wereld had kunnen uitgroeien. Man, wat had ik hem graag onder mij gehad op zijn achttiende."

REUTERS

Pochettino is de drijvende kracht achter de heropstanding van Dembélé, tot voor zijn komst de 'Schone Slaper' bij Tottenham. Bij momenten geniaal en vervolgens weer indommelend. Onder de Argentijn heeft hij eindelijk zichzelf gevonden. De manier waarop hij als voetballer het best rendeert. Als een smooth operator op het middenveld, van box tot box. Spurs' sexy machine. Dominant met en zonder bal. Stevig lijf, beweeglijke heupen, voeten waar de bal als een magneet aan kleeft en energie voor drie, ondanks terugkerende pijntjes in de voeten. Pochettino: "Hij is een compleet andere speler dan toen wij hier bijna drie jaar geleden arriveerden. Hij speelde niet zo veel in zijn eerste seizoen. Hij had altijd problemen.

Of fysieke kwaaltjes. Zijn opgang is niet enkel mijn verdienste. Eerder die van mijn assistent Jésus Pérez en ons medisch en wetenschappelijk kabinet. Zij hebben een sterke Moussa Dembélé gekneed, die elke week kan spelen. Wie hem wekelijks bezig ziet, zal het met mij eens zijn. Een topper. Moussa heeft zelf dat werkritme ook opgepakt. We hebben een individueel plan voor elke speler, maar hij heeft dat erg goed opgepakt. We zijn erg content van hem."

Nu de bondscoach nog overtuigen.

Photo News