“De slechtste ploeg en de slechtste Messi ooit”: Argentijnse pers haalt zwaar uit na nieuw debacle

“Laat ons niet langer lijden.”
Olé “Laat ons niet langer lijden.”
“Ay, Selección!’ Nadat Argentinië vorig jaar ternauwerdood de poulefase van het WK overleefde, vergaat het de gaucho’s van Messi op de Copa América nauwelijks beter. De kritiek in Argentinië en ver daarbuiten is snoeihard. “Zelfs Qatar (de volgende tegenstander, nvdr) lijkt momenteel sterker te zijn...” Een voetbalgrootmacht in verval.

In vier van de vijf laatste edities van de Copa América stond Argentinië in de finale. Vier keer werd er verloren, net zoals in de WK-finale tegen Duitsland. Op de ‘Albiceleste’ van Messi lijkt wel een vloek te rusten. Maar aan een finale, daar wordt na verlies tegen Colombia en een draw annex nieuwe wanprestatie tegen Paraguay niet eens gedacht. Net als op het WK zal het overleven van de poulefase al gevierd worden. De kop van de Argentijnse sportkrant Olé liegt er niet om: “Laat ons niet langer lijden”. Van bondscoach Scaloni en zijn elf blijft enkele passages later nog weinig over. “Er is geen plan, laat staan een idee. Er staat geen ploeg. Het is telkens alsof we ons op glad ijs begeven met voeten die vol zeep hangen. Gelukkig strafte een zelf pover Paraguay dat niet af en was er de VAR die ons wat zuurstof gaf (Argentinië kreeg een controversiële penalty op de 1-1, nvdr). Messi is o zo statisch, rond hem staat niemand op. Maar er zijn ook geen jonge talenten die zich aandienen. Zelfs Qatar lijkt momenteel over meer wapens te beschikken... ‘Ay, Selección!’” 

AP

“Het was tegen Paraguay nog slechter dan tegen Colombia. Op het middenveld was er met Lo Celso en Paredes amper enige vorm van balrecuperatie, voorin werd Agüero (lichtgekwetst op de bank gestart, nvdr) naast wel een dappere Lautaro Martinez lang gemist. Otamendi -wat was die slecht- gaf zomaar een penalty weg. Die werd door Armani zowaar nog gestopt”, aldus Olé cynisch. “Waardoor Argentinië zich nog vastgrijpt aan een illusie die veel meer weg heeft van een utopie.”

Messi? Hij protesteerde meer dan hij voetbalde

La Nacion
REUTERS

‘La Nacion' kijkt al even verder in de toekomst en verwacht dat dit Argentinië in maart 2020, wanneer de kwalificatierace om het WK start, voor weer heel moeilijke tijden staat. “Je zou nog kunnen zeggen dat dit een ploeg in overgang is, maar eigenlijk heeft dit team niets met voetbal te maken. Tegen Paraguay werd duidelijk met wat voor los zand Argentinië aan elkaar hangt. Zelfs als we ons zondag tegen Qatar nog kunnen plaatsen voor de kwartfinale, mag dit de existentiële crisis waarin Argentinië verkeert niet verbloemen. Dit is een selectie zonder de minste ruggengraat, met een beginnende coach die moet werken op een basis die al lang geleden verwoest is. Toen een uitgekomen Armani een bal verkeerd controleerde en zo Derlis Gonzalez met een karatetrap tegen de grond stampte, werd het helemaal grotesk.” 

Armani trapt zijn eigen verdediger onderuit na een slechte controle.
AP Armani trapt zijn eigen verdediger onderuit na een slechte controle.
REUTERS

“De individuele prestaties waren echt alarmerend. Dit was ook weer een Messi op zijn allerslechtst. Hij protesteerde meer dan hij voetbalde, zijn vrije trappen waren slecht. Verzwolgen door de Paraguayaanse verdediging. Bij de de tegengoal mocht Paraguay 40 meter lang ongestoord de linkerflank aflopen, waarna de voorzet ook nog eens de vrijstaande nummer 6 van Paraguay vond. Waarna het van kwaad naar erger ging: passes van drie meter lukten niet, balcontroles gingen de mist in. Van mandekking was geen sprake, noem het ‘manbegeleiding’. Alsof er voor Argentinië niets op het spel stond.”

Lionel Scaloni.
EPA Lionel Scaloni.

Ook de buitenlandse pers zoomt gretig in op de Argentijnse miserie en sabelt de nieuwe bondscoach Lionel Scaloni, die het na het desastreuze WK overnam van Sampaoli, al neer. “Het moet geleden zijn van Maradona, dat Argentinië nog zo’n tactisch zwakke coach heeft gehad.” Voor het Spaanse Marca is dit het slechtste Argentinië ooit, The Guardian sluit een beschouwend stuk af als volgt: “Argentinië mag dan een probleem-Messi hebben (dat hij zoveel gezocht wordt dat het voorspelbaar is, nvdr), Messi is niet de fundamentele zorg. Wel moet Argentinië zich een andere vraag stellen. Een kwarteeuw lang luidde het waarom het land met zo veel geweldige voetballers geen trofee pakte. Nu is de vraag: hoe kan Argentinië met zo weinig geweldige voetballers ooit nog iets winnen?”
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvrs Gysel

  Argentië verdient Messi niet. Heb ze zien spelen, pfff. Triestig. Tja zelf een Messi kan daar weinig aan veranderen. Messi zou veel beter renderen bij bv. de Rode Duivels. Dan heeft hij betere ploegmaats om hem heen. Wow Eden + Messi dan heeft de tegenstander nooit de bal. Had toch veel liever Eden bij Barcelona gezien.

 • Carlos Simonis

  De een is supporter van Ronaldo, de ander van Messi, en welke praat krijg je dan ? Domme supporterspraat met stomme vergelijkingen. Deze mensen genieten niet van het echte voetbal, kijken bijna geen wedstrijden maar hebben wel een mening. Dat mag, maar kom dan met een mening die ergens op gebaseerd is. Dit zijn twee grootheden die de voetbalwereld heeft voortgebracht. Dit gaan we nooit meer meemaken dat spelers als Ronaldo en Messi al 12 jaar achter elkaar topprestaties leveren.

 • Philip Deweer

  Messi en 10 zwakke voetballers, die gaan nooit ver geraken op een tornooi. Messi loopt er dan ook maar wat verloren bij. Zou liever thuis blijven maar dan komt het volk op straat.

 • Yvs Bramslecht

  Ronaldo compleet?? watblieft?? Ik heb dat showkikkertje nog nooit een actie zien opzetten vanuit eigen 16 om het vervolgens zelf af te maken. Veel gegoochel met de voeten om het publiek te vermaken ja, maar echt 2,3,4 man in de wind zetten...neen...dat kan of kon hij niet. 2 dingen waar hij wel de beste in is: afwerken en janken als een klein kind als hij de bal niet krijgt.

 • Christian Smets

  Argentinië is geen ploeg, maar 10 overroepen egoïsten die het licht van Messi niet dulden. Zo zullen ze nooit goed spelen.