"Clubarts Eva Carneiro kan Chelsea aanklagen"

De publieke uitbrander van Chelsea-trainer José Mourinho tegen zijn teamarts Eva Carneiro kan een vervelend staartje krijgen voor de Londense club. Carneiro kan volgens advocaat Nick Wilcox een zaak beginnen wegens "publieke vernedering", zei hij aan The Guardian.

Carneiro rende zaterdag het veld op toen Chelsea-speler Eden Hazard hard was getackeld in de wedstrijd tegen Swansea City. Mourinho reageerde furieus. Omdat Carneiro en fysiotherapeut Jon Fearn het veld betraden, moest Hazard namelijk even buiten de lijnen. Daardoor stond Chelsea korte tijd met maar negen man in het veld, aangezien doelman Thibaut Courtois al was weggestuurd.

Reputatie
Mourinho verbande Carneiro voorlopig van het veld, de bank en het trainingsveld. Bovendien ging hij tekeer in de media over het 'naïeve' optreden van zijn teamarts. Dat had hij volgens advocaat Wilcox beter niet kunnen doen, want het staat haaks op de plicht van een goede werkgever. Die mag niet zonder goede reden de reputatie van een werknemer te gronde richten.

Gezondheidsraad
Bovendien, zo redeneert Wilcox, voerde de 41-jarige dokter uit Gibraltar gewoon haar werk uit. Scheidsrechter Michael Oliver gaf haar het teken het veld op te komen voor een behandeling van de Rode Duivel. Daarbij komt dat een dokter de regels van de Britse Gezondheidsraad (GMC) moet respecteren. Die stellen duidelijk dat "de zorg voor de patiënt boven alles gaat''.

De kritiek van Mourinho op zijn medische staf kwam de afgelopen dagen als een boomerang terug. Voetbalfans, medici en organisaties zoals de Vereniging voor Clubartsen in de Premier League reageerden furieus op de manier waarop Carneiro door haar club en trainer wordt behandeld.

AFP