'Betonwerken Mourinho' blaast titelstrijd nieuw leven in

Chelsea komt tot op twee punten van leider Liverpool

EPA
Het afbraakvoetbal van Chelsea heeft opnieuw zijn vruchten afgeworpen. De troepen van José Mourinho, die voor een halve B-ploeg koos met het oog op de terugwedstrijd in de halve finales van de Champions League, pleegde de perfecte hold-up. Op Anfield Road trok het een dubbele muur op waar Liverpool niet doorkon. Een flater op slag van rust van uitgerekend Steven Gerrard werd genadeloos afgestraft door Demba Ba. De bezoekers hielden ondanks grote druk stand en konden in het slot nog scoren op de counter. De Blues komen zo tot op twee punten van de leider. Manchester City keek met de glimlach toe.

Voor de absolute kraker tegen Chelsea behield Brandon Rodgers het vertrouwen aan de ploeg die vorige week Norwich City met 2-3 opzij zette. Bij Chelsea vond José Mourinho de Champions League veel belangrijker dan de Premier League en dat viel ook op te maken uit zijn opstelling. Mannen als Fernando Torres, David Luiz, Willian, Terry en Oscar stonden niet aan de aftrap. Eden Hazard was nog altijd niet wedstrijdfit.

De bezoekers trokken op Anfield Road opnieuw een blauwe muur op. Net als in de halve finale tegen Atlético Madrid in de Champions League (0-0) was de eerste betrachting om de netten schoon te houden. Liverpool controleerde de wedstrijd zonder echt grote kansen. Chelsea kreunde onder de druk, maar kraakte nooit. Met irritant tijdgewin hielden de Blues het tempo uit de wedstrijd. Luis Suarez gaf zelfs een cynisch applausje toen doelman Mark Schwarzer secondelang de bal voor zich uithield.

AFP
REUTERS
GETTY
EPA

Chelsea zou Chelsea niet zijn als het geen kansen zou afdwingen. Simon Mignolet moest al vroeg redding brengen op een schot van Ashley Cole, maar de Blues konden ook aanspraak maken op een penalty na hands van Lucas in de zestien. De ref gaf geen krimp en Mourinho kon zijn lachje niet onderdrukken. De drie minuten extra tijd in het eerste bedrijf brak Liverpool nog zuur op. Uitgerekend Steven Gerrard verloor knullig de bal aan Demba Ba die het geschenk in dank aannam. De kapitein kon zich wel de haren uit het hoofd trekken, maar de twaalfde man op Anfield Road stak de kapitein meteen een hart onder de riem bij het rustsignaal.

EPA
REUTERS

De tweede helft was een kopie van de eerste. De troepen van José Mourinho kwamen de eigen zestien niet uit waardoor Liverpool het moeilijk had om kansen te creëren. Het viel ook op dat het tegendoelpunt van Ba nog in door het hoofd van Gerrard spookte. De kapitein van de thuisploeg probeerde dingen te forceren, maar telkens zonder succes.

De leider uit de Premier League werkelijk zette alles op alles, maar het leek wel alsof de Berlijnse Muur was neergestreken in Liverpool. Niets raakte door het blauwe bastion. Met tien man stond het Liverpool op te warmen, met af en toe speler van Chelsea die 'krampen' kreeg wat voor de nodige frustraties zorgde bij het publiek.

In het slot kon Chelsea profiteren van de aanvallende intenties van Liverpool. Torres en Willian konden alleen op Mignolet af en laatsgenoemde maakte er nog 0-2 van.

EPA
AP
REUTERS