Blatter bekritiseert Qatarees handbalteam: "FIFA laat dit niet toe"

REUTERS
Joseph Blatter, voorzitter van de Wereldvoetbalbond (FIFA), heeft zijn ongenoegen geuit over het Qatarese nationale handbalteam, dat op het voorbije WK in eigen land zilver behaalde. "Dergelijke uitwassen, waarbij een team bijna uitsluitend bestaat uit pas genaturaliseerde spelers, zijn niet mogelijk in het voetbal", laat hij optekenen in het nieuwste nummer van het FIFA-magazine The Weekly, dat morgen verschijnt.

"Tijdens het voorbije WK handbal stelde Qatar een ploeg op die bijna uitsluitend uit pas genaturaliseerde spelers bestond. In het voetbal zouden dergelijke uitwassen niet mogelijk zijn. De FIFA laat dat niet toe", spuwt Blatter zijn gal in The Weekly.

In tegenstelling tot het handbal is het wisselen van land in het voetbal aan strenge voorwaarden onderhevig. Volgens Blatter is een scenario gelijkaardig aan het voorbije WK handbal in Qatar niet mogelijk wanneer de beste voetbalteams ter wereld in 2022 naar het Arabisch emiraat afzakken. Wie in het voetbal een officiële wedstrijd speelt voor een nationale A-ploeg, mag daarna niet meer aantreden voor een ander land.

Het merendeel van de Qatarese selectie op het voorbije WK handbal bestond uit spelers afkomstig uit onder meer Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Cuba, Tunesië en Egypte. Het team bereikte de finale, waarin het met 25-22 verloor van Frankrijk.