BeNeLiga zit op de rails: elf clubs scharen zich unaniem achter project

Zes Nederlandse en vijf Belgische topclubs vragen diepgravendere studie aan Deloitte

Frank Arnesen, nu technisch directeur van Feyenoord, was vanmiddag aanwezig in Eindhoven.
PHOTO NEWS Frank Arnesen, nu technisch directeur van Feyenoord, was vanmiddag aanwezig in Eindhoven.
De Belgische G5 en de ­Nederlandse G6 willen doorgaan met het BeNe­Ligaproject. Ze beslisten vanmiddag unaniem om Deloitte een nieuwe, diepgravendere ­studie te laten maken. 

Vertegenwoordigers van de Belgische G5 (Club Brugge, AA Gent, RC Genk, Standard en Anderlecht) en de Nederlandse G6 (Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht) zaten vandaag in Eindhoven samen om een studie van Deloitte over alle aspecten van de BeNeLiga door te ­nemen. Die studie geeft vooral voordelen aan. De attractiviteit en de marktvergroting voor mediacontracten hebben tot gevolg dat de ­BeNeLiga na de Grote Vijf (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk) zou uitgroeien tot de zesde sterkste competitie in Europa. De studie van Deloitte geeft ook aan dat de BeNeLiga voordelen heeft voor álle Belgische en Nederlandse profclubs, ook degene die niet in de BeNeLiga aantreden.

Vrijdag vergadert de Algemene Vergadering van de Pro League over de biedingen voor een nieuw mediacontract. Het wordt tijdens die vergadering uitkijken hoe de kleinere clubs reageren op de stappen die gisteren in Eindhoven gezet werden.

Ook Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, tekende present op de meeting.
PHOTO NEWS Ook Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, tekende present op de meeting.

De elf clubs die daar aan tafel ­zaten, schaarden zich unaniem achter de vraag om een nieuwe, diepgravendere studie van Deloitte, die meer gedetailleerde cijfers voor álle profclubs moet bevatten. De unanimiteit – Feyenoord moet alles nog wel voorleggen aan zijn ‘Raad van Commissarissen’ – geeft aan dat de topclubs eensgezind willen doorgaan met het project. De Pro League, de Eredivisie CV en de Nederlandse voetbalbond zaten mee aan tafel om toe te zien op de belangen van alle profclubs.

Verhouding: 8-10

De topclubs die in Eindhoven ­verzamelden, zijn het eens over het format dat de BeNeLiga moet aannemen. Het gaat om een reguliere competitie met 18 clubs. Er is plek voor tien Nederlandse en acht Belgische clubs. Naast de G5 lijken Antwerp en Charleroi op basis van hun intrinsieke sportieve waarde en geografische ligging zeker van hun plek. Het laatste plaatsje zou ingevuld worden op basis van de resultaten van de laatste vijf seizoenen.

HET DEBAT. Zou een BeNeLiga met Belgische en Nederlandse clubs een goede zaak zijn? Dit is jullie mening

Over enkele maanden buigen de betrokken clubs zich over de nieuwe studie van Deloitte. Wanneer een BeNeLiga van start zou kunnen gaan, is nog lang niet duidelijk. Maar dat het project op de rails zit, lijkt na de vergadering van vandaag wel een zekerheid.
84 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carlos Simonis

  Dan nog blijft een Mickey Mouse competitie, de lamme tegen de blinde. Ik kijk liever de Duitse, Spaanse en de Engelse competitie dan de BeNeLiga. Wanneer men van het Duitse, Engelse of Spaanse competitie zapt naar de Belgische of Nederlandse competitie lijkt het alsof alles 10 keer trager wordt gespeeld. Wat logisch is, want alle topspelers spelen in het buitenland. Wij moeten het doen met subtoppertjes

 • Van Camp Robin

  En er rekening mee houden dat de Europese tickets zullen gehalveerd worden. 1of 2 CL tickets in plaats van 4 nu etc. Dat de Nederlanders met de champion league tickets zullen gaan lopen. Dat er geen supporters mee gaan op verplaatsing naar Nederland en omgekeerd. De finale doodsteek voor het Belgische voetbal, dat toch al aan de grond zat.

 • Ludwig Janssens

  Hier wordt eenvoudigweg niet aan de trouwe supporter gedacht.Welke zot gaat nu drie uur met de wagen of vier uur met een duur betaalde bus naar een matchke kijken? De stadions zullen vlug gevuld zijn op die manier. Geld geld geld geld geld,en niks anders voor de bobo's.

 • rudy cockx

  als je hoogstaand voetbal wil zien kijk dan op tv of doe een citytrip,maar als je spannend en leuk voetbal wil zien blijf dan in eigen land en leg je er bij neer dat het nooit meer wordt zoals in de jaren 80, vergeet niet dat NU AL de lagere reeksen kapot gaan door het format van de KBVB (po1, po2, 1a,1b)bij een beneleage worden 3/4 van de eerste klassers ook een lagere reeks .en trouwens is het niet tof dat iedereen van iedereen kan winnen zoals vroeger zonder po1,europees lukte toen wel

 • Eddy Vervaet

  Nolle?Sinds Gent elk seizoen PO1 speelt natuurlijk...