BeNe League bij vrouwen houdt na dit seizoen op te bestaan

PHOTO_NEWS
De BeNe League krijgt na het huidige, derde, seizoen geen vervolg. De vrouwencompetitie, waaraan 7 Nederlandse en 6 Belgische voetbalclubs deelnemen, wordt opgedoekt nadat de Nederlandse clubs en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) niet tot een akkoord kwamen over de clubfinanciering voor de volgende jaren. Dat maakte de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) vandaag bekend. België en Nederland zullen vanaf volgend jaar opnieuw hun eigen topcompetitie inrichten.

De KBVB signaleert dat de sportieve resultaten van de Belgische ploegen de voorbije drie jaar drastisch verbeterden en dat de BeNe League een positieve boost was voor het vrouwenvoetbal in België. Ook de Belgian Red Flames presteerden hierdoor beter en er was een verhoogde participatie merkbaar in het vrouwenvoetbal, aldus de KBVB. De Belgische bond zal nog overleggen met de KNVB over een beperkt eindeseizoensformat.

"Heel jammer"
BeNeLeague-manager Ingrid Vanherle is ontgoocheld over de reden van de stopzetting. "Het is heel jammer dat het driejarige project van de UEFA niet voortgezet wordt. De grensoverschrijdende BeNe League werd drie jaar geleden in het leven geroepen om de sportieve kwaliteit van het vrouwenvoetbal in België en Nederland (sneller) te kunnen verbeteren, iets waar we ook in geslaagd zijn. Zo plaatsten de Belgian Red Flames U17 en U19 plaatsten zich voor het eerst voor een EK-eindronde. Helaas hing het voortbestaan van onze competitie niet alleen van het sportieve af, maar gaven extrasportieve factoren de doorslag. Ik wens te benadrukken dat deze beslissing geen invloed zal hebben op het verdere verloop van het huidige seizoen."

"We maken nu snel werk van een goede nationale topcompetitie", verklaarde Paul Allaerts, technisch directeur bij de KBVB. "Die is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van topvrouwenvoetbal in België. In dat opzicht zijn ook de kwalificatie voor het Europees kampioenschap 2017 en onze kandidatuur voor de organisatie van het EK U17 meisjes belangrijk."

"We zijn ervan overtuigd nu sterk genoeg te staan om een eigen topcompetitie in te richten", aldus Ives Serneels, technisch directeur vrouwenvoetbal. "Begin januari zullen we daartoe alle clubs raadplegen."

Professionalisering
"We betreuren het einde van de BeNe League, die een katalysator was voor de professionalisering van de werking van onze clubs", stelde Johan Breugelmans, vertegenwoordiger van de Belgische BeNe League-clubs. "We zijn er wel van overtuigd nu sterk genoeg te staan om in een nog nauwere samenwerking met de KBVB de professionalisering door te zetten in een eigen topcompetitie."