Belgische voetbalbond stelt eerste boek over Red Flames voor: "Schriftelijke neerslag van een stukje geschiedenis"

photo_news
Uitgeverij Lannoo en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) hebben vandaag op een persconferentie in het Belgian Football Center in Tubeke het allereerste boek over de Red Flames voorgesteld. "Ik voelde me heel sterk aangetrokken tot de dynamiek en het samenhorigheidsgevoel die leefde in deze ploeg", zegt journalist Willem De Bock, schrijver van 'Red Flames, ons vrouwenvoetbal breekt door'.

Het boek van 164 pagina's, beschikbaar in het Nederlands en het Frans, vertelt het verhaal van de Red Flames in aanloop naar en tijdens hun allereerste EK in Nederland van afgelopen zomer. "Ik open met een anekdote op de luchthaven van Zaventem. De Flames waren teruggekeerd uit Servië en moesten bang afwachten wat de andere ploegen uit hun kwalificatiepoule deden. Ze hadden onderling afgesproken hun telefoons uit te zetten en te wachten tot na de wedstrijd. In Zaventem haalde bondscoach Ives Serneels zijn telefoon boven en riep hij voor de hele groep: 'Rusland-Duitsland: 0-4'. Daar werd het concept 'tous ensemble' perfect geïllustreerd", vertelt De Bock, die eerder ook 'Lotto Soudal, de winnende combinatie' uitbracht.

"Ik wilde geen kopieer- en plakwerk van stukken uit de pers maken en heb hen gevolgd en met veel actoren gesproken. Mijn bedoeling was om het aparte van het vrouwenvoetbal te belichten. Ik zag de technische staf evolueren naar een professioneel team en de speelster groeien tot echte atletes. Ik maak de analyse en doorspek die met heel veel verhalen van achter de schermen", stelde De Bock het boek voor.

photo_news

Teamverband

Recordinternational Aline Zeler is heel tevreden met de publicatie. "De Red Flames speelden hun eerste grote toernooi, dat is toch een stukje voetbalgeschiedenis. Het is goed dat we daar ook een schriftelijke neerslag van hebben", reageerde Zeler.

'Red Flames, ons vrouwenvoetbal breekt door' is het eerste boek van een reeks die uitgeverij Lannoo maakt omtrent de Belgische nationale sportploegen. "In het verleden blonken Belgische sporters vooral individueel uit. In het hockey, volleybal, tennis en ook het voetbal doet België het goed in teamverband. Dat is een nieuw gegeven. Daarom zijn we bezig met een reeks 'Team Belgium' over het succes van onze nationale ploegen", legde uitgever Johan Ghysels uit. "De Red Flames zijn als eerste aan de beurt. Wat is er opgebouwd? Wat zijn de factoren voor het succes? Wat ligt er voor de toekomst in het verschiet? Die vragen worden in dit boek beantwoord."

photo_news
photo_news

Bondscoach Serneels schat kansen van Red Flames op kwalificatie hoog in

De Belgian Red Flames trappen morgenavond de kwalificatiecampagne voor het WK in Frankrijk (7 juni-7 juli 2019) op gang met een thuiswedstrijd tegen Moldavië. "Als we lessen trekken uit het voorbije EK en het op een gelijkaardige manier aanpakken als in die kwalificatie, schat ik onze kansen op een WK-ticket hoog in", blikte bondscoach Ives Serneels vandaag vooruit.

In poule 6 nemen de Belgen, de nummer 23 op de FIFA-ranking, het op tegen Italië (FIFA 18), Portugal (FIFA 34), Roemenië (FIFA 38) en Moldavië (FIFA 86). De zeven groepswinnaars zijn rechtstreeks geplaatst voor het WK. De vier beste tweedes spelen barrages in twee rondes. "Poule 6 is de enige groep waarbij je niet meteen kan zeggen wie groepswinnaar wordt. Het wordt een open strijd. Italië is geen absoluut topland zoals Frankrijk, Nederland en Duitsland, maar kan wel heel sterk uit de hoek komen. De Portugezen lieten op het voorbije EK zien dat ze in opmars zijn en Roemenië heeft een heel stugge ploeg", blikte Serneels vooruit. "Als we de nodige lessen trekken uit het EK, is de kans groot dat we het WK spelen. Mijn speelsters ogen in elk geval heel gretig."

photo_news

Aline Zeler wil verdergaan op ingeslagen weg

"Na de uitschakeling op het EK stond iedereen te springen om aan het volgende hoofdstuk te beginnen. Sinds vorige week dinsdag zijn we eindelijk weer terug samen. We voelen dat we er beter van worden door samen te trainen, zowel op tactisch, technisch als op fysiek vlak", reageerde de 34-jarige Zeler. "We zijn onze stage begonnen met een goed gesprek over onze werkpunten en sterke punten tijdens het EK. De sfeer zit goed in de groep. We hebben goed kunnen werken en het niveau teruggevonden dat we haalden in aanloop naar het EK. Daaraan merk je dat we steeds professioneler te werk gaan bij de Red Flames."

"We nemen de wedstrijd tegen Moldavië heel serieus. Het is goed dat we onze eerste WK-kwalificatiewedstrijd voor eigen publiek kunnen afwerken. We willen uiteraard goed voetbal brengen voor de supporters, maar het voornaamste is dat we deze campagne heel sereen aanvatten zoals we dat voor het EK ook hebben gedaan. De eerste of tweede plaats is een realistische doelstelling, maar we mogen nog niet te ver vooruitlopen op de zaken. Laat ons eerst de match tegen Moldavië afwerken", zei Zeler, die nog drie caps te gaan heeft voor ze de magische grens van 100 caps bereikt. "Bij elke oproeping ben ik nog altijd even gelukkig als bij mijn eerste. Het is een enorme drijfveer voor mij. Ik heb altijd blijven werken. Dat is ook de boodschap die ik aan de jonge meisjes wil doorgeven", sloot de aanvoerster van de Red Flames af. 

photo_news