Zo ingrijpend verandert jeugdvoetbal op eliteniveau

Of de jeugd van KV Oostende tot reeks A of B zal behoren, zal nog moeten blijken
photo_news Of de jeugd van KV Oostende tot reeks A of B zal behoren, zal nog moeten blijken
De hervormingen van het betaald voetbal en het amateurvoetbal hebben ook gevolgen voor de jeugdploegen. La Dernière Heure lijstte de grootste veranderingen op eliteniveau op - wijzigingen die vanaf volgend seizoen van kracht zijn. Opmerkelijk: er komen play-offs voor U13 tot U19.

Elite 1 & 2 (U13-U19):

Hoe verdeeld?
De kampioenschappen in de toplaag van ons jeugdvoetbal worden grondig door elkaar geschud. De 24 professionele voetbalploegen - de 16 clubs uit de Jupiler Pro League (1A) inclusief Eupen en de 8 teams die in 1B zullen uitkomen (OHL, Antwerp, Tubize, Cercle, Union, Lierse, Lommel en Roeselare) - worden onderverdeeld in twee poules van 12. De beste ploegen komen terecht in reeks A en dat op basis van hun prestaties dit seizoen en extrasportieve criteria zoals infrastructuur en het aantal gediplomeerde trainers. De 12 resterende teams worden ondergebracht in reeks B.

Wie zit waar?
Op de definitieve verdeling van de poules is het nog even wachten - wellicht is er volgende week duidelijkheid. Zitten meer dan vermoedelijk in A: Anderlecht, Club Brugge, Standard, Racing Genk, AA Gent, Charleroi, KV Mechelen en nog vijf aan te duiden ploegen uit Waasland-Beveren, Oostende, Lokeren, Kortrijk, Westerlo, Moeskroen, Zulte Waregem, OHL, Eupen en STVV. Tweedeklassers zoals Lierse en Antwerp komen quasi zeker niet in aanmerking voor reeks A.

Competitieformat?
Aan het einde van de reguliere competitie - na 22 matchen dus - worden er play-offs gespeeld. De beste 8 teams van reeks A strijden om de titel in play-off 1. Play-off 2 zal bestaan uit de laatste 4 ploegen uit reeks A en de beste vier teams van reeks B. In play-off 3 staan tot slot de laatste acht van reeks B tegenover elkaar.

Elite 1 & 2 (U9-U12):
Hier geen selectie op basis van kwaliteit, maar wel op basis van ligging. Een reeks van 12 ploegen uit het westen én een poule van 12 uit het oosten van het land. Na de reguliere competitie - 22 matchen - worden die twee poules van 12 herverdeeld in drie nieuwe poules van 8. Er wordt géén klassement opgemaakt.