Zij betekenden veel voor Josip Weber: "Zo'n lieve jongen dat 'Josi' was. Je kon nooit kwaad op hem zijn" -"Goals maken was zijn leven"

Links: Henk Houwaart, rechts: Weber met 'Mister Michel'.
PN/Goyvaerts Links: Henk Houwaart, rechts: Weber met 'Mister Michel'.
Henk Houwaart, de coach die Josip Weber lanceerde bij Cercle Brugge, schrok vanmorgen zwaar toen hij het nieuws van het overlijden van zijn Kroatische topschutter vernam. "Dit komt heel hard aan voor mij. Met 'Josi' kon je nooit problemen hebben. Een heel goeie spits, maar vooral een fantastische jongen", aldus Houwaart.

Het was al drie jaar geleden dat de Nederlandse trainer Weber nog gezien had, maar dat maakt de herinneringen aan de spits er niet minder zoet op voor Houwaart. "Iedereen noemde hem op Cercle altijd 'Webertje', maar voor mij was hij 'Josi'." Begin jaren '90 werd Weber drie keer op rij Belgisch topschutter. "Aanvankelijk stond hij niet altijd in de basis, maar dan zette ik hem eens in de punt en was hij vertrokken. Ik stemde mijn ploeg wel af op specifieke kwaliteiten van 'Josi'. Op de counter, dus. Met ook snelle vleugelaanvallers waren we dan supergevaarlijk. 'Josi' was vooral geweldig in de zestien. Hij was niet de spits die drie man dribbelde, maar hij zorgde altijd voor veel diepgang en als hij moest scoren, dan scoorde hij. Kijk, ik heb in mijn trainerscarrière ook toppers als Ceulemans en Degryse gehad. Ik zeg niet dat 'Josi' even goed was, maar hij zat toch dicht tegen dat niveau."

Houwaart zal Weber ook altijd herinneren om zijn zachte karakter. "Het was zo'n lieve jongen. Je kon nooit kwaad op hem zijn. Nooit was er miserie met 'Josi'. Niet dat hij een stapper was, maar als we iets leuk deden met de groep genoot hij er wel altijd van om daarbij te zijn. Ik herinner me vooral de twee gewonnen stadsderby's tegen Club in het seizoen '92-'93. We wonnen met 3-1 en 1-3. Dat waren Josi's hoogdagen."

Michel Verschueren – toenmalig manager van Anderlecht - was de man die Weber in 1994 wegplukte bij Cercle Brugge. Onder de hoede van Johan Boskamp vond de goalgetter ook in het Astridpark de weg naar doel uiterst vlotjes. Een knieblessure gooide echter roet in het eten waardoor Weber zijn niveau van weleer nooit meer zou halen. Verschueren blikt met veel respect terug op zijn relatie met Josip.

"Zijn overlijden komt hard aan. Tot twee jaar geleden – toen hij aankondigde dat het einde voor hem naderde en hij daardoor Kroatië niet meer verliet – had ik een zeer goed contact met de man. Elke keer hij naar België reisde, kwam hij een kijkje nemen op Anderlecht. Dat toont aan wat voor een type persoon hij was. Zeer gezellig, zeer aangenaam, telkens met het volle respect. Kortom, een gentleman."

Maar ook zijn prestaties op het terrein staan in het geheugen van Verschueren gegrift. "Ik herinner me Josip vooral om zijn optredens op het veld. Zo zal ik zijn geweldige wedstrijd tegen Lierse in zijn eerste jaar bij paars-wit nooit vergeten. Ik moest die dag net een nieuwe sponsor inhuldigen. Maken we daar toch wel geen zeven goals zeker, nota bene met vier of vijf treffers van Weber (Verschueren doelt op de wedstrijd van 3 februari 1995 waar Anderlecht op het Lisp met 1-8-cijfers won dankzij onder meer drie goals van Weber, red). Hij was een moderne doelpuntenmaker, een echte diepe spits. Goals maken was zijn leven. We zullen Weber bij de eerstvolgende thuismatch van Anderlecht dan ook op een gepaste wijze eren”, verzekert Verschueren. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johannes Lagendijk

  Was het nodig om zo te reageren op Roos? Wat was de meerwaarde van die opmerking? Ieder zegt het op zijn manier, respecteer dat aub.

 • frankie bressinck

  Fantastisch speler en mens zonder sterallures. Alleen had hij bij Cercle moeten blijven dan kon hij langer gespeeld hebben. Veel sterkte aan zijn familie en vrienden.

 • Gaby Vercruysse

  Fantastische Mens en spits en altijd met de glimlacht. Rust in vrede Josip en innige deelneming aan de ganse familie vanuit Brugge.

 • eric debanne

  Heel goeie spits en fijne mens zou goed bij club zijn nu om doelpunten te maken Rust in vrede

 • Freddie Heremans

  Hierboven is er niets, beste Roos, maar ieder zijn/haar gedacht he. Ik heb Josip vaak zien spelen met Cercle, ook live op Olympia, en dan deed Weber mij als Club-fan in t zand bijten met weer eens een goal of 2, waarna ik triestig naar huis weerkeerde. Maar ik kon Josip dat niet kwalijk nemen, haha, zo n toffe pee. Merci Josip, ga in vrede, beste kerel.