Zelfs geen bekervoetbal voor KV Mechelen? Wagner eist zwaarste straffen voor Malinwa en betrokken bestuursleden

Vandaag pleitte Kris Wagner in het matchfixingdossier. De bondsprocureur had een pleidooi van 225 bladzijden klaar, maar hield het on-wagneriaans kort. Wagner legde uit waarom hij vindt dat er strenge straffen moeten worden uitgesproken.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Je kan van Kris Wagner niet zeggen dat hij de zaken niet grondig aanpakt. De bondsprocureur had een pleidooi van enkele uren voorbereid, waarbij hij uitlegde waarom hij de matchfixing bewezen acht. Wagner baseerde zich daarbij op de uitgetikte versies van de telefoontaps, zoals die samengevat in de 35 stukken worden gebruikt. KV Mechelen had geargumenteerd dat de bondsprocureur citeerde uit processen-verbaal die ‘tot in de zesde graad’ een interpretatie waren van de gevoerde telefoongesprekken. Wagner merkte in zijn pleidooi fijntjes op: “Bij lectuur van die uitgetikte telefoontaps blijkt in sommige gevallen dat het eigenlijk nog erger is, of nog duidelijker, dan wat in de processen-verbaal staat.” Aan het einde van zijn betoog eist de bondsprocureur strenge straffen tegenover alle betrokkenen in het dossier.

Kris Wagner.
BELGA Kris Wagner.

Waasland-Beveren

De zwaarste straffen eist Wagner voor KV Mechelen en zijn betrokken bestuursleden. Voor de club betekent dit niet alleen de degradatie naar 1B en een puntenhandicap van 12 punten, te verdelen over 2 periodes. Wagner eist ook dat KV Mechelen een verbod voor één seizoen krijgt voor de Beker van België en dat de club volgend seizoen tevens uitgesloten wordt voor Europees voetbal. Hij verwijst daarbij naar de zaak Eskisehirspor, een Turkse club die in het seizoen 2010-2011 opzettelijk verloor van Fenerbahçe. Eskisehirspor werd onder meer als tuchtsanctie door UEFA uitgesloten van deelname aan de Europa League. Wagner: “Wat telt voor UEFA om te kunnen spreken van matchfixing, is de omvang en de aard van het voordeel van de club om die bepaalde wedstrijden te beïnvloeden. In het geval van KV Mechelen ging het om het niet-degraderen uit eerste klasse. Dat is effectief een zeer groot voordeel.”

Bij lectuur van die uitgetikte telefoontaps blijkt in sommige gevallen dat het eigenlijk nog erger is, of nog duidelijker, dan wat in de processen-verbaal staat

Bondsprocureur Kris Wagner

De straffen die de bondsprocureur vraagt voor de Mechelse bestuursleden zijn ook niet min: een schorsing van 10 jaar voor Johan Timmermans, Thierry Steemans en Olivier Somers en een van 7 jaar voor Stefaan Vanroy.

Ook voor Waasland-Beveren eist Wagner de degradatie naar 1B, plus een handicap van 6 punten, te verdelen over 2 periodes. Voor de bestuurders van de Wase club vraagt hij uiteenlopende schorsingen: 5 jaar voor Olivier Swolfs, 4 jaar voor Dirk Huyck, 3 jaar voor Walther Clippeleir en 2 jaar voor Jozef van Remortel.

Voor de betrokken makelaars eist Wagner de schorsing van hun functie als tussenpersoon bij transfers. Dejan Veljkovic mag wat Wagner betreft 10 jaar geen activiteiten meer ontwikkelen. Voor Walter Mortelmans wordt 3 jaar gevraagd, voor Thomas Troch 2 jaar en voor Evert Maeschalck 1 jaar. En dan is er nog speler Olivier Myny, die als spijtoptant figureerde in het dossier. Voor Myny, die momenteel voor OH Leuven uitkomt, eist Wagner een schorsing van één jaar, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Zo blijft een effectieve schorsing van 2 maanden over.

Wél in Supercup

Intussen mag KV Mechelen als bekerwinnaar wel aantreden in de Supercup. Aanvankelijk moest AA Gent zich als verliezend bekerfinalist stand-by houden, maar dat is niet langer het geval. De Supercup wordt op zaterdag 20 of zondag 21 juli betwist op het veld van landskampioen RC Genk. Wanneer precies, moet nog uitgemaakt worden met de veiligheidsdiensten van Genk. 

KV Mechelen won de beker en pakte de titel in 1B.
GMAX AGENCY KV Mechelen won de beker en pakte de titel in 1B.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maria van de Beek

  Met onze kotterijen, de staat van onze wegen en ons gesjoemel, daar lachen ze mee in Europa. Ons voetbal niet, dat staat redelijk goed aangeschreven.

 • dirk hosten

  Bestuur en verantwoordelijken straffen ALS bewezen is dat er omkoping was, maar toch huidige spelers en supporters niet straffen????

 • lu marissen

  Sjoemelaars moeten eruit en wat hebben de Walen daarmee te maken als ze slimmer en eerlijker hadden geweest was er niks gebeurt en speelde ze terug in 1A en Europees zo simpel is dit

 • Ludovic De Beuckeleer

  kvm uitsluiten dat zou pas vervalsing zijn van de competitie , en dit ten voordelen van waalse clubs?

 • joris van vlaenderen

  Neem die ploegen gewoon hun licentie af!