Wraking onderzoeksrechter legt mogelijk bom onder operatie 'Propere Handen': moeten telefoontaps uit onderzoek gehaald worden?

Onderzoeksrechter Joris Raskin.
RV Onderzoeksrechter Joris Raskin.
Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, heeft zijn gram gehaald. Onderzoeksrechter Joris Raskin, die het onderzoek naar witwaspraktijken en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal leidt, is gewraakt en moet vervangen worden. Het federale parket kan wel nog in cassatieberoep gaan tegen deze wraking. Rieder verwacht dat zijn cliënt, scheidsrechter Bart Vertenten, aanstaande donderdag onmiddellijk wordt vrijgelaten.

Rieder is van mening dat Raskin niet meer objectief en onpartijdig te werk kan gaan, omdat hij bij de start van het onderzoek in januari nog lid was van de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Hij diende daarom een wrakingsverzoek in, maar Raskin weigerde een stap opzij te zetten. Het Antwerpse hof van beroep heeft het wrakingsverzoek nu ontvankelijk en gegrond verklaard. Raskin moet volgens het hof dus onmiddellijk van het onderzoek naar witwaspraktijken en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal worden gehaald.

 Hans Rieder.
Photo News Hans Rieder.

“De heer Raskin zat van 18 maart 2011 tot 18 maart 2018 in de licentiecommissie van de Voetbalbond. Door die jarenlange functie is er een band ontstaan tussen Raskin en de voetbalbond, en bepaalde leden van die voetbalbond. Het feit dat hij de functie neerlegde op 18 maart doet niet terzake, omdat het onderzoek naar voetbalfraude al in november 2017 was gestart. Zo is bij de publieke opinie de objectieve schijn van partijdigheid ontstaan over het optreden van onderzoeksrechter Raskin. De vrees van scheidsrechter Vertenten dat onderzoeksrechter Raskin niet onpartijdig kan oordelen, is objectief verantwoord. Daarom wordt zijn wrakingsverzoek toegekend”, oordeelde het hof van beroep.

Rieder: “Vertenten moet vrijkomen”

“Het hof van beroep heeft mij volledig gevolgd in mijn argumentatie”, aldus Rieder. “Onderzoeksrechter Raskin had twee petjes op toen hij zijn onderzoek naar voetbalfraude startte: één van de licentiecommissie van de voetbalbond en één van onderzoeksrechter bij het gerecht in Tongeren. Dat is belangenvermenging. Ik had niet anders verwacht dan dat het hof van beroep hem van het onderzoek zou halen.”

Rieder verwacht dat zijn cliënt, ref Vertenten, aanstaande donderdag onmiddellijk wordt vrijgelaten. De Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen moet daarover oordelen. “Ik heb deze wraking van de onderzoeksrechter aan mijn argumenten toegevoegd om de heer Vertenten vrij te krijgen. Onderzoeksrechter Raskin wilde hem langer in de cel houden. Nu Raskin gewraakt wordt wegens een schijn van partijdigheid, zie ik geen reden waarom Vertenten langer in de gevangenis moet blijven.”

Bart Vertenten.
Photo News Bart Vertenten.

Meer gevolgen

De wraking van onderzoeksrechter Raskin is maar een eerste stap in de procedureslag van strafpleiter Hans Rieder. Zijn splinterbom kan veel bredere gevolgen hebben. Rieder zal niet nalaten om de nietigheid te vragen van alle onderzoeksdaden die Raskin tussen november 2017 en maart 2018 stelde. Alle telefoontaps of bankonderzoeken die Raskin toen door de gerechtelijke politie liet uitvoeren, moeten dan mogelijk uit het onderzoek worden gehaald. Wat houdt het federale parket dan over aan bewijzen van witwassen, financiële fraude, corruptie en matchfixing?

“Raskin zat tot 18 maart 2018 in de licentiecommissie van de Voetbalbond”, legt persmagistraat Els De Brauwer uit. “Het Uitvoerend comité van de Voetbalbond had hem daarvoor aangeduid. Het onderzoek naar de voetbalfraude begint in november 2017. Dan wordt Raskin door het federaal parket aangezocht om een gerechtelijk onderzoek te openen en bepaalde onderzoeksdaden te stellen. Pas in maart 2018 neemt Raskin ontslag uit de licentiecommissie van de voetbalbond. De rechters oordelen nu dat er in die periode van november 2017 tot maart 2018 een schijn van partijdigheid kan ontstaan over het optreden van Raskin. Vandaar dat het Antwerpse hof van beroep  vanmiddag stelde dat onderzoeksrechter Raskin het gerechtelijke onderzoek niet kan voortzetten.”

Rieder moet de uitspraak van het hof van beroep naar eigen zeggen nog in detail bestuderen. Dan pas beslist hij of hij de aanval opent op de onderzoeksdaden die door de gewraakte onderzoeksrechter Raskin zijn gesteld. Raskin heeft in het begin van het onderzoek onder meer opdracht gegeven voor telefoontaps van de hoofdverdachten Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Zo raakte scheidsrechter Bart Vertenten betrokken bij het onderzoek omdat Dejan Veljkovic tientallen keren met hem belde. “Step by step, eerst ga ik het arrest over de wraking nalezen. Dan beslis ik of ik ook de onderzoeksdaden van Raskin zal aanvechten.” 

Cassatie

Het federale parket kan in beroep gaan tegen de wraking van onderzoeksrechter Raskin. De kans is klein dat het parket bij het Hof van Cassatie zijn slag nog thuishaalt. Ook andere verdachten kunnen beroep aantekenen bij Cassatie. 

Vertenten donderdag vrij?

Rieder vindt dan ook dat zijn cliënt meteen moet worden vrijgelaten. “Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat iemand aangehouden blijft, wanneer blijkt dat de man die het aanhoudingsmandaat afleverde, niet onpartijdig blijkt te zijn”, vertelde hij aan de VRT. Donderdag verschijnt Vertenten opnieuw voor de kamer van inbeschuldigingstelling, die moet oordelen over zijn verdere aanhouding.

Rieder wil zich nog niet uitspreken over wat de beslissing van het hof van beroep mogelijk zou kunnen beteken voor het onderzoek. “Ik wil eerst het arrest lezen en dan kijken wat de gevolgen zouden kunnen zijn”, zei hij. Ook het federaal parket wil eerst het arrest grondig doornemen, voordat het een beslissing neemt over een eventueel cassatieberoep.
294 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Huysmans

  Beste Alain Lammens, volgens mij is "mogelijke "belangenvermenging voldoende om niet meer van echte gerechtigheid te kunnen spreken.

 • marcus bastiaensens

  Die onderzoeksrechter raskin of zijn meerderen wisten dat toch op voorhand.

 • jenny charels

  Niet enkel de telefoon taps moeten uit het onderzoek gehaald worden. Alles moet herdaan worden, want vele zaken zijn er maar gekomen door info die men bekomen heeft mede door de telefoontaps. Het is 1 grote keten van informatie. M.a.w. men moet helemaal opnieuw beginnen en mag de informatie die men kent niet meer gebruiken. Dat allemaal omdat een onderzoeksrechter handelde voor eigen glorie!!!.

 • Guido Ceuleers

  Mijnheer ¨Philip Maes, u weet niet goed over wie uhet hebt. Het is altijd hetzelfde kliekje van +- 5 advocaten , die alles uitspitten totdat ze iets gevonden hebben om een proces af te wenden. Beseft u wel dat gans dit onderzoek nietig verklaard kan (gaat)worden en dus al die makelaars en scheidsrechters vrijuit zullen gaan?

 • linda D'Haese

  steeds het zelfde liedje wie heeft de wetten zo gemaakt de politiek,70 0/0 zijn advocaten en hebben zelf een kantoor dus blijven hun rijke vrienden altijd ongestraft wegens procedure fouten