Wet om makelaars te controleren ligt al 8 jaar op tafel

Pro League-voorzitter Coucke neemt maatregelen voor een "zuivere competitie"

BELGA
Al in 2011 lag een wetsvoorstel op tafel om voetbalmakelaars aan banden te leggen. De wet kwam zelfs nooit ter stemming. Pro League-voorzitter Coucke, die gisteren plannen voorstelde om de macht van makelaars in te perken, viel van zijn stoel toen hij dat hoorde.

"Makelaars zijn er louter op uit zelf voordeel te halen uit het ontluikende sporttalent (...) Onverschillig wie kan zich voor sportmakelaar uitgeven. Er wordt niet de minste opleiding of bekwaamheid, zelfs niet de minste integriteit vereist." Zo stond het letterlijk in de toelichting bij het wetsvoorstel van 3 januari 2011, ingediend door MR-politicus Denis Ducarme. Het voorstel werd niet eens besproken, laat staan ter stemming gebracht. Op 7 oktober 2014 diende Ducarme hetzelfde voorstel nog eens in, maar opnieuw: geen resultaat.

Zijn voorstel beoogde het opleggen van een licentie aan makelaars, die daarvoor aan een aantal voorwaarden moesten voldoen. De belangrijkste: "Men mag geen leidinggevende of kaderfunctie in het voorbije jaar (...) hebben uitgeoefend in een club die valt onder de sporttak waarvoor de agent als tussenpersoon optreedt."

Of dat dubieuze figuren als Mogy Bayat of Dejan Veljkovic had belet om tot zulke excessen te komen als het fraude-onderzoek hebben blootgelegd, valt te betwijfelen. Maar het had ten minste betekend dat ze zich aan strengere regels moesten houden - die zijn er nu nog altijd niet.

Marc Coucke, voorzitter van de Jupiler Pro League, stelde gisteren strenge maatregelen voor om de macht van makelaars in te perken. En viel, naar eigen zeggen, van zijn stoel toen hij te horen kreeg dat een politiek kader in de vergeetput was beland. "Het is er nooit van gekomen en de clubs zijn overgegaan tot de orde van de dag. En dat was: de volgende match winnen."
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gert lans

  Wie moeten we er aan zetten ? Verhaeghe die gangsters in bescherming neemt ? Die er voor helpt zorgen dat zijne advocaat ne recidivist die iemand een bewuste elleboogstoot geeft tot 2x toe niet gestraft wordt ?!

 • Ria Vanhoyland

  De grootste fraudeur staat aan het hoofd van de proleague. Het us zo geweest bij vele clubs wihte star bergen standard en nu is hij de wolf in schapenkleren. Dat ze eerst dat eens zuiveren

 • willem calant

  Marc Coucke Past volledig in het plaatje, Pairi daiza , Durbuy adventure valley, Pro league voetbal. In elk circus is een clown aanwezig.

 • Geens Rik

  Nu weten we ook direct wie het meeste geld binnenhaalt met al die makelaars. Zij natuurlijk die deze wet nooit ter stemming brachten of tegenhielden. Coucke blaast nu wel hoog van de toren maar uiteindelijk zal al die wind niets te betekenen hebben. Het gaat over te veel geld.

 • peter servranckx

  En waar is de bond in dit hele verhaal ? Bestaat er nog wel een voetbalbond, ik hoor of zie niks van deze instantie.

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00