Westerlo wil stappen ondernemen, Cercle-voorzitter ziet competitie met 20 clubs als enige oplossing

Vincent Goemaere.
BELGA Vincent Goemaere.
Een competitie met 18 clubs? Dat is buiten Westerlo gerekend - de Kemphanen beloven te procederen als Beerschot en OHL beiden promoveren. Intussen recht Cerclepreses Vincent Goemaere de rug: “Mijn oorspronkelijk plan met 20 clubs is de enige oplossing willen we voor oktober of november weer voetballen.” 

En of de beslissing van het BAS om Waasland-Beveren in 1A te houden zijn gevolgen heeft. De nieuwe Raad van Bestuur houdt vanmiddag een crisisvergadering, maar de vraag is op welke manier deze knoop ontward kan worden.

Een competitie met 18 clubs lijkt aannemelijk, ware het niet dat Westerlo in dat geval naar de rechtbank stapt. De Kempenaars telden in 1B immers meer punten dan OH Leuven en Westerlo. En vinden bijgevolg dat een promotie van die twee clubs indruist tegen het reglement. Dinsdag maakte de club in een brief aan de Pro League, vlak voor diens vergadering, haar standpunt nog eens bekend. Uitgerekend in de aanloop van de stemming over de nieuwe competitieformaat: “We hebben altijd gezegd dat we zouden procederen”, aldus Westerlo-directeur Wim Vanhove. “Nooit hebben ze geluisterd… met alle gevolgen van dien. Als men deals maakt waarbij wij niet betrokken zijn, dan zullen wij vanzelfsprekend de nodige stappen zetten.”

Ik stond altijd achter mijn idee van een competitie met 20 clubs, jammer genoeg liet ik mij ompraten tot een voorstel met 18 clubs

Vincent Goemaere

Dat het BAS Waasland-Beveren in het gelijk stelde, sterkt Westerlo des te meer: “Men had de competitie kunnen doorzetten, maar dat is onder druk van OH Leuven en Beerschot niet gebeurd. Een nietigverklaring evenmin. Als Club Brugge tot kampioen wordt uitgeroepen, dan moet er ook een daler en een stijger zijn - Westerlo in dit geval. Er is geen van deze oplossingen gekomen - ze hebben onder hen zomaar iets beslist. Bij enkele oplossingen, zoals een nietigverklaring, hadden wij ook geen baat en bleven wij ook in 1B. Maar dat we nu naar 18 clubs zouden gaan zonder Westerlo kunnen wij niet aanvaarden. Of we naar het BAS en/of het BMA stappen? Dat zullen onze advocaten beslissen.”

Westerlo.
BELGA Westerlo.

20 clubs?

Cercle-voorzitter Vincent Goemaere ziet intussen maar één oplossing. Zijn eerste voorstel van 7 juni met 20 clubs, inclusief Westerlo en Union, en een 1B-competitie met de zes overgebleven ploegen met een licentie aangevuld met beloftenteams. Dinsdag nog werd zijn plan met 18 clubs weggestemd: “Gaan we niet naar 20, dan dreigen we te worden bedolven onder procedures. Ik stond altijd achter mijn idee van een competitie met 20 clubs, jammer genoeg liet ik mij ompraten tot een voorstel met 18 clubs. Nu lijkt ook 18 niet meer mogelijk, zo liet Westerlo al weten.” 

“We moeten dringend rationale beslissingen nemen, willen we straks opnieuw voetballen. Een competitie die door rechtszaken tot oktober of november platligt, zou enorm kwalijk zijn voor ons Belgisch voetbal.” Van Hove ziet iets in het voorstel voor beloftenteams in 1B, maar heeft zijn twijfels bij de timing: “Beloften toevoegen is een goed idee, maar het moet op een rationele manier gebeuren. Zonder voorbereiding enkele teams erin gooien, dat kan niet de bedoeling zijn.” 

Lees ook: 

Onze Chef Voetbal vraagt zich af of onze voetballeiders licht aan het einde van de tunnel zien: ‘Godgeklaagd en ongelooflijk’ (+)

Absurdistan: beslissing BAS zorgt voor blinde paniek binnen Pro League, hoe moet het nu verder? (+)

Cercle Brugge.
Photo News Cercle Brugge.73 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christiane Van Croonenborch

  Opdoeken die Pro league en elke ploeg 1 stem lijkt mij het eerlijkst Nu gaat het een soep blijven waar geen mens nog weet waar ze gaan eindigen Alles draait omhet grote geld waar de G5 op azen en de kleintjes maar moeten volgen Lijkt me meer machtsmisbruik dan solidariteit en het beste voorhebben met het voetbal

 • freddy sijmens

  Leuven of Beerschot heeft het recht om te promoveren niet Westerlo. de afspraak was , twee periodes waarvan de winnaar naar 1a promoveerde. De winnaar in het algemeen klassement niet. Die had een ander doel.

 • ERIK CORNELIS

  Westerlo heeft geen poot om op te staan ,competitie gestopt of niet gestopt , in beide gevallen konden ze nooit promoveren ,lees een periode winnen noodzakelijk voor een finale. Enkel Beerschot en Leuven kunnen promoveren en Beveren kon zich nog redden .Procederen zeker . Waarom moet Beerschot en Leuven nog spelen en de rest niet , en dan liefst nog 5 dagen voor de competitie van start gaat , zonder te weten in welke afdeling

 • ERWIN MINNEBO

  Ok men mag zeggen wat men wilt in dit poen voetbal maar dit voorstel van Cercle heeft de beste oplossing. Laat de eerste twee van tweede opgaan en niemand daalt, en geen play-off. Zo is iedereen tevreden want dan is alles in orde. Die zonder poen zullen toch automatische zakkers zijn volgend jaar.

 • Bjos Mia

  Vandaag zijn voetbalclubs ondernemingen, onderworpen aan economische wetten. Lees : het draait enkel nog om geld.