Westerlo komt in Turkse handen, exit Herman Wijnants als clubmanager

Clubmanager Herman Wijnants, na 40 jaar weg bij Westerlo.
TOM GOYVAERTS/ GMAX Agency Clubmanager Herman Wijnants, na 40 jaar weg bij Westerlo.

Westerlo heeft een nieuwe eigenaar. De club uit 1B is voortaan in handen van de Turkse ondernemer Oktay Ercan. Het vorige bestuur is afgetreden. Dat betekent meteen het einde van Herman Wijnants als clubmanager. Wijnants ging veertig jaar geleden aan de slag bij Westerlo en maakte de opmars van de club uit tweede provinciale Antwerpen tot eerste klasse mee. Hij verdwijnt nu van het toneel. De dagelijkse leiding komt in handen van Wim Van Hove, al een kleine twintig jaar de rechterhand van Wijnants in Westerlo.

Nieuwe eigenaar Oktay Ercan is general manager van SUR International, een textielbedrijf dat militaire uitrustingen produceert en 10.000 mensen tewerkstelt. De hoofdzetel van het bedrijf is gelegen in Soedan. Ercan is ook ondervoorzitter bij een club uit zijn vaderland, de Turkse tweedeklasser Boluspor. Verder investeerde hij al het nodige kapitaal in het Bosnische NK Celik en het Macedonische FC Shkupi.

Chronologie:

5 september 1998: Westerlo doet voor het eerst mee in de hoogste afdeling van het Belgische voetbal als het Anderlecht ontvangt op de vierde speeldag. Die laatste heeft nog niet gewonnen in de eerste drie matchen, dus moet Westerlo het kind van de rekening worden. Maar dat draait anders uit als er na 24 minuten spelen al een 3-0-stand op het scorebord staat. Na de rust moet het Anderlecht met onder meer Filip De Wilde, Bart Goor en Alin Stoica nog drie treffers slikken.

11 mei 2000: De Kempense club behaalt zijn beste resultaat ooit, namelijk de zesde plaats. Dat record kunnen ze nooit meer breken, wel evenaren in de seizoenen ‘03-’04 en ‘08-’09. Westerlo heeft een sterke thuisreputatie dat jaar: het verliest maar één keer in het Kuipje.

8 april 2000: Anderlecht kan voor de 25ste keer in zijn geschiedenis kampioen spelen. In Westerlo loopt het Kuipje storm, terwijl in Brussel een podium aan het wachten is op feestende spelers. Maar die zijn er nooit geweest, want de Kemphanen sturen de Brusselaars terug naar huis met 5-0-forfaitcijfers.

17 juni 2000: Westerlo mag voor het eerst wat Europese ervaring opdoen in de ‘Intertoto Cup’, waarvan de drie finalisten nog kunnen doorstoten naar de UEFA Cup. Het gaat er al in de eerste ronde uit tegen Primorje: 5-0 wordt het in Slovenië, 0-6 in het Kuipje.

27 mei 2001: De eerste grote prijs is een feit als Westerlo de bekerfinale wint tegen KFC Lommelse SK, waardoor het voor het eest mag meedoen aan een echte Europese competitie, de UEFA Cup. Maar de groepsfase halen de Kemphanen niet omdat Hertha Berlijn te sterk blijkt (0-2 en 1-0).

4 augustus 2001: Door de bekerwinst dat jaar kan KVC Westerlo een tweede prijs pakken in de Supercup tegen Anderlecht dat het altijd moeilijk heeft in de Kempen. Maar paars-wit gaat niet nog eens met grote cijfers onderuit en wint overtuigend met 1-4.

Supporters van Westerlo mogen de Beker van België ook even vasthouden.
REUTERS Supporters van Westerlo mogen de Beker van België ook even vasthouden.

13 mei 2011: Er worden voor het eerst met play-offs gespeeld en Westerlo wint meteen play-off 2. In de minifinale is het te sterk voor Cercle Brugge (3-0 en 2-2). De grote finale, voor Europees voetbal, tegen Club Brugge gaat niet door omdat bekerwinnaar Standard tweede wordt in play-off 1. De voetbalbond verdeelt de overige Europese tickets als volgt: Westerlo start in de tweede voorronde, Club Brugge begint in de derde voorronde van de Europa League.

21 mei 2011: Westerlo bereikt voor de tweede keer in zijn clubgeschiedenis de finale van de Beker van België. Daarin kan de stunt van tien jaar eerder niet worden overgedaan omdat Standard met 2-0 de betere is. Westerlo mag toch naar de Europa League (zie hierboven) en kan voor het eerst een officiële internationale match winnen, 0-1 bij TPS Turku. Door thuis de Finnen op 0-0 te houden, mag het naar de derde en laatste voorronde van de Europa League. Maar Westel haalt het niet van Young Boys Bern (1-5).

Mangala Eliaquim en Henrique Paulo strijden in de finale van de Beker van België.
Johan Eyckens/PN Mangala Eliaquim en Henrique Paulo strijden in de finale van de Beker van België.

20 maart 2012: Na vijftien seizoenen op het hoogste niveau eindigt Westerlo, al dan niet symbolisch, op de vijftiende plaats. In play-off 3 trekt Sint-Truiden aan het langste eind, waardoor de Kemphanen een niveau lager moeten aantreden.

27 april 2014: Westerlo laat zien dat het terug thuishoort in de eerste klasse van het Belgische voetbal en wint met 1-0 van KAS Eupen, waardoor de titel en promotie zijn verzekerd. Een overvol Kuipke ziet Jarno Molenberghs in de 31ste minuut de enige goal maken.

31 mei 2017: Westerlo bengelt heel het seizoen onderaan. Op twee speeldagen van het einde heeft de club een voorsprong van vier punten op rode lantaarn Moeskroen. Na een onwaarschijnlijke inhaalrace halen de Henegouwers nog zes punten, waardoor Westerlo naar 1B zakt. Daar eindigen de Kemphanen op een vijfde plaats.

BELGA
De Kemphaanse mascotte.
BELGA De Kemphaanse mascotte.
REUTERS1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • mertens jean

    Alles gaat in België om zeep ten koste van het voetbal en het grote kapitaal.