Weer absolute chaos in 1B: Virton-Beerschot nietig verklaard, Luxemburgers trekken naar het BAS

Ophef na Virton - Beerschot, waarin de thuisploeg een erg controversieel doelpunt scoorde. Onder andere Bourdin belaagt scheidsrechter Arthur Denil.
BELGA Ophef na Virton - Beerschot, waarin de thuisploeg een erg controversieel doelpunt scoorde. Onder andere Bourdin belaagt scheidsrechter Arthur Denil.
Virton trekt naar het Belgische Arbitragehof (BAS) tegen de beslissing om de thuiswedstrijd tegen Beerschot (1-0) nietig te verklaren. De wedstrijd van de 23ste speeldag werd beslist door een controversieel doelpunt, dat volgens de Geschillencommissie Hoger Beroep een inbreuk was op de spelregels. Westerlo ging al in evocatie tegen de beslissing, Virton trekt op haar beurt naar het BAS. Het wordt dus ook een gevecht voor de groene tafel. Bij Beerschot vinden ze de replay dan weer “een logische uitspraak.”

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB besliste vandaag de klacht van Beerschot in de wedstrijd tegen Virton ontvankelijk en gegrond te verklaren. Er werd snel naar een nieuwe datum gezocht, uiteindelijk werd maandag 2 maart geprikt. 

Westerlo was de eerste die zich verzette tegen de uitspraak van de Geschillencommissie. Het ging in evocatie tegen de beslissing. In theorie had Westerlo de tweedeperiodetitel dit weekend kunnen bemachtigen, maar Beerschot steekt daar door deze beslissing dus een stokje voor. Westerlo is verontwaardigd dat dit alweer gebeurt op het einde van de competitie, zegt Wim Van Hove van Westerlo. Als derde en belanghebbende partij tekenen ze beroep aan. De ‘Kemphanen’ hebben zeven dagen de tijd om ook de motivering achter dat beroep neer te leggen.

Een scheidsrechter kan toch ook geen penalty geven voor een handspel in de middencirkel

Walter Damen

Maar de strijd om de tweede ronde in 1B wordt nu ook voor de groene tafel beslecht. Later op de dag maakte ook Virton bekend dat het niet akkoord ging, het kondigt een beroepsprocedure aan. “We nemen met verbazing kennis van de beslissing. Het is evident dat we naar het BAS gaan”, klinkt het in een communiqué. Virton was evenwel niet aanwezig bij de behandeling door de Geschillencommissie. 

Bij Beerschot vinden ze de uitspraak van de Geschillencommissie dan weer logisch. Walter Damen, ondervoorzitter van Beerschot: “Wij vragen gewoon dat scheidsrechters de reglementen kennen en correct toepassen. Dat was bij deze fase niet gebeurd. Scheidsrechter Denil had een ongeldige winning goal toch toegekend”, aldus Damen, die een opvallende vergelijking maakt. “Een scheidsrechter kan toch ook geen penalty geven voor een handspel in de middencirkel.”

Walter Damen.
BELGA Walter Damen.

Vrije trap

Beerschot had klacht ingediend na een controversiële vrije trap voor Virton. In minuut 75 van de bewuste match, op 25 januari, had Virton een vrije trap gekregen net buiten de zestien. De erg jonge ref Denil (23) legde de bal op de juiste plaats om dan met zijn vanishing spray een lijn trekken om de muur van Beerschot op afstand te houden. Maar intussen nam Lecomte de vrije trap al, terwijl Denil nog niet gefloten had. Vervolgens werkte Ribeiro in twee tijden af, tot consternatie van Beerschot. “Zoiets heb ik nooit eerder gezien”, foeterde Beerschottrainer Hernan Losada. “We verliezen na een doelpunt dat nooit had mogen worden goedgekeurd.”

Vast staat dat de strijd om de tweedeperiodetitel in 1B zo opnieuw in chaos dreigt te vervallen. Dat was ook al zo in de eersteperiode, toen het cruciale duel tussen OH Leuven en Union stilgelegd moest worden wegens een lichtpanne. Union kreeg uiteindelijk een 0-5-forfaitzege toebedeeld, maar zelfs zonder die wedstrijd verzekerde OH Leuven zich van de eersteperiodetitel. Bovendien is er ook de onzekerheid rond de financieel geplaagde rode lantaarn Lokeren, dat mogelijk zaterdag zijn laatste match speelt. Al zegt de club zelf momenteel nog verschillende pistes te bewandelen.

En ook vorig seizoen mocht KV Mechelen, dat de playoffs tegen Beerschot had gewonnen, pas na een lang juridisch steekspel na een uitspraak van het BAS promoveren uit 1B. En zo is het alwéér chaos in onze tweede voetbaldivisie... 

De beslissing van de Geschillencommissie:

a
rv a
Ribeiro viert zijn goal tegen Beerschot;
BELGA Ribeiro viert zijn goal tegen Beerschot;42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hugo Waterschoot

  Enorm "Calimerogehalte" bij Beerschot. Voor het derde seizoen op rij via advocaten. Man, man, mannekes toch. Misschien toch gewoon niet goed genoeg. Als dit doorgaat moeten er veel wedstrijden worden herspeeld.

 • Katrien VMarke

  Dan kanmoet KV Mechelen - Standard ook herspeeld worden !

 • MARLEEN HOREMANS

  niet meer dan normaal, zeker Wat die ref daar deed was te zot voor woorden

 • Dirk Tuymans

  Zuiver en geldig doelpunt...! Dat de scheidsrechter geen teken geeft dat er moet gefloten worden mag men direct verder spelen...! Toch ni zo moeilijk zeker.

 • ERIK CORNELIS

  Er zijn er veel die niet weten waar het over gaat ,een scheidsrechter mag zich vergissen ,hier is het een dwaling en zegt het reglement her spelen,