Wat nu, Antwerp? ‘Great Old’ zonder keeper naar de Heizel

Zomertransfers mogen niet spelen in bekerfinale en promotiematch

Moet Antwerp de bekerfinale spelen met Davor Matijas in doel?
RV Moet Antwerp de bekerfinale spelen met Davor Matijas in doel?
Nieuwe splinterbom in het Belgisch voetbal, gedropt door de FIFA. In de bekerfinale op 1 augustus en de promotiefinale daags nadien mogen de betrokken clubs geen zomertransfers opstellen. Grootste slachtoffers zijn OH Leuven en Antwerp, waar de drie vaste doelmannen einde contract zijn.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wie zal bij Antwerp onder de lat staan als de Great Old straks in het Koning Boudewijnstadion aan het tijdperk-Leko begint? Mogelijk moet de Kroaat zijn 20-jarige landgenoot Davor Matijas voor de leeuwen gooien. De van Hajduk Split overgenomen youngster is immers de enige overblijver van de vier keepers die in het ­afgelopen seizoen op de Bosuil onder contract stonden. De ­verbintenissen van Sinan Bolat, Jens Teunckens en Yves De Winter lopen eind juni af en worden (in principe) niet verlengd. Puzzelen wordt het sowieso voor Leko, zonder Hoedt, Arslanagic, Defour, Mirallas en Gano. En wat met de Gouden Stier, Dieumerci ­Mbokani?

Gisteren wilde Sven Jaecques, ­General Secretary and Sports, slechts kort reageren op de FIFA-beslissing. “Omdat wij er officieel nog niet van op de hoogte werden gebracht”, aldus Jaecques. “Maar goed nieuws is dit natuurlijk niet. We zullen moeten bekijken wat er mogelijk is om hierop te anticiperen en onderzoeken of bijvoorbeeld contractverlengingen voor twee maanden worden toegestaan.” Aflopende contracten verlengen voor een maand of twee, zoals onder meer in Engeland wel mag, is in België niet ­toegelaten volgens de CAO.

Antwerp nam onlangs afscheid van Sinan Bolat.
Photo News Antwerp nam onlangs afscheid van Sinan Bolat.

Bij Club Brugge maken ze zich ­uiteraard minder zorgen over de beslissing van FIFA. “Club Brugge past zich aan de regels aan die ons worden opgelegd”, klinkt het vanuit het Belfius Basecamp in Westkapelle, waar allicht wel alle zeilen worden bijgezet om de gegeerde Clinton Mata, Emmanuel Dennis en Krépin Diatta nog even aan boord te houden.

Geen leedvermaak

En hoe moeten de fans van OH Leuven zich gisteren gevoeld hebben? Eerst kregen ze het ontslag van coach Vincent Euvrard in de maag gesplitst. En vervolgens kwam daar het nieuws van de FIFA-beslissing bovenop. Wie straks Euvrard aflost aan Den Dreef valt niet te benijden, want voor de promotiematch tegen Beerschot blijven amper twaalf speelgerechtigde spelers over. Onder hen niet één doelman en amper vier titularissen (Mathieu Maertens, Boubacar Keita, Xavier Mercier en Thomas Henry), naast regelmatige invallers als Van Hyfte, Ngawa, Kehli en Myny.

Thomas Henry kwam in de heenmatch van de titelfinale dicht bij een belangrijke goal.
Photo News Thomas Henry kwam in de heenmatch van de titelfinale dicht bij een belangrijke goal.

Reageren op de FIFA-tussenkomst wilde OHL gisterenavond niet. Bij tegenstander Beerschot, dat bij het BAS een procedure opstartte om de recente wijziging van het transferreglement van de KBVB (op vraag van de Pro League) ongedaan te maken, klinkt geen leedvermaak. “Wij vinden de beslissing van FIFA de logica zelve, maar wachten af tot we ze officieel betekend ­krijgen”, benadrukt ondervoorzitter Walter Damen. “Wat voor ons nu vooropstaat, is dat we verder constructief rond de tafel kunnen zitten in de Pro League, te beginnen met de Algemene Vergadering van komende vrijdag.” 

Lees ook:

Slecht nieuws voor OHL en Antwerp: zomertransfers mogen dan toch niet aantreden in bekerfinale en 1B-finale

‘Bouwwerf Bosuil’: veel werk aan de winkel bij Antwerp na vertrek sterkhouders én de vraag van 1 miljoen: wat doet Mbokani? (+)

Verrassing aan Den Dreef: Euvrard niet langer trainer van OH Leuven, assistenten nemen voorlopig over
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcus Camps

  Als de nieuwe spelers niet mogen spelers, moeten alle oude spelers speelgerechtigd zijn, ondanks dat ze weg zijn. Zelfs al zou hij getekend hebben voor Brugge ondertussen. Dat is logica. Als nieuwe spelers toch mogen worden ingepast, mogen deze niet verkocht worden voor de zomermercato van 2021. Ook logisch.

 • Nicole Van Orshaegen

  Logisch, niks logisch wedstrijd stond al gepland in maart. Dus normaal met de kernen van dan

 • marc van de poel

  Ik vind het de logica zelve. Neemt niet weg, dat Beerschot in zijn promotiematch en Club Brugge in de bekerfinale hier voordeel uit gaan halen. Maar dit is meer toeval of een (on-)gelukkige samenloop van omstandigheden. Uiteraard was deze situatie niet te voorzien. En geen enkele uitslag staat vooraf vast.

 • Johan LAUNDERS

  Principieel eens met de FiFa in de geest van: je moet nu geen nieuwe aanwinsten doen spelen.. maar in het geval van de keeper... dan zou dat wel moeten kunnen

 • Charles Leunens

  Anticipeer door 18 clubs inclusief Waasland Beveren, OHL en Beerschot. Zoek 1 datum voor de beker finale ergens in September zodat getransfereerde spelers kunnen opgesteld worden en 1 eerlijke finale krijgen.