Waarom de VAR steeds minder tussenkomt: “Ze worden gedrild om interventies te beperken”

De twee fases die afgelopen weekend stof deden opwaaien. Links de duw van Dennis op Dessoleil, rechts het akkefietje tussen Mboyo en Kouassi.
Belga, Rv De twee fases die afgelopen weekend stof deden opwaaien. Links de duw van Dennis op Dessoleil, rechts het akkefietje tussen Mboyo en Kouassi.
In het begin van het seizoen greep de VAR te vaak in. De laatste weken lijkt het alsof er géén busje meer is. Wat is er gebeurd? “Ze zijn gedrild om de interventies te beperken.”

KV Kortrijk verdiende een strafschop en kreeg er geen. Club mocht scoren na een duwfout.

De scheidsrechter liet doorspelen. De videoref keek in zijn busje naar de beelden en oordeelde: doorspelen.

De slinger is helemaal doorgeslagen. In het begin van het seizoen kwam de videoref nog te vaak tussen. Maar hoe dichter we tegen de play-offs aan zitten, hoe minder de VAR nog zwart of wit lijkt te zien. De schermen in het busje slaan vijftig tinten grijs uit - en dan komt hij niet tussen.

Een insider zegt: “Na het begin van het seizoen zijn de interne richtlijnen veranderd. De mannen in het busje zijn intussen gedrild om de interventies te beperken.”

Scheidsrechters moeten een match leiden alsof er geen VAR is. Dat drukken we de refs ook op het hart: het is jullie wedstrijd, jullie nemen de beslissingen

Frank De Bleeckere

Richtlijnen UEFA

Frank De Bleeckere, spreekbuis van het Referee Department, bevestigt dat de VAR’s de voorbije maanden gevraagd is om minder in te grijpen. “Dat zijn de instructies die we gekregen hebben van de UEFA. Kijk naar de Champions League. Daar grijpt de videoref ook weinig in. We willen op die manier de scheidsrechters meer vrijheid geven. Meer verantwoordelijkheid ook. Scheidsrechters moeten een match leiden alsof er geen VAR is. Dat drukken we de refs ook op het hart: het is jullie wedstrijd, jullie nemen de beslissingen.”

Al lijkt dat een averechts effect te hebben. Verschillende werknemers van de bond bevestigen dat de - vaak jonge - scheidsrechters minder durven in te grijpen. Want elke keer dat de videoref moet tussenkomen om één van hun fouten recht te zetten, krijgen zij dinsdag in Tubeke zelf de wind van voren. De Bleeckere: “Dat gevoel is volgens mij al lang verdwenen. De refs willen als team gewoon de juiste beslissing nemen.”

Maar als duidelijke fouten in de zestienmeter niet meer bestraft wordt met een penalty: wat doét de VAR dan nog?

Frank De Bleeckere in gesprek met bondscoach Roberto Martínez.
Photo News Frank De Bleeckere in gesprek met bondscoach Roberto Martínez.

Cijfers opsmukken?

Scheidsrechtersbaas David Elleray hamert er in zijn interne communicatie naar de refs op dat de ‘line of intervention’ - het punt waarop een videoref mag ingrijpen - veel hoger moet liggen dan in het begin van het seizoen.

Als de VAR minder tussenkomt, betekent dat ook dat er op papier minder fouten zullen gemaakt worden door de refs. Het zou een handige manier kunnen zijn om de cijfers van de Belgische arbitrage op te smukken. De Bleeckere nuanceert: “De scheidsrechters en de videorefs zijn echt niet bezig met die statistieken.”

Maar hun bazen, wiens contract op het einde van het seizoen afloopt, misschien wel.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Philippe De Naeyer

  Zoek maar op, altijd gezegd dat de Var geen meerwaarde zou worden, enkel een meerkost.

 • sus Beysen

  Ze mogen niet meer ingrijpen bij de zogezegde g5 of 6 dat is er aan de hand in ons corrupte land

 • Flor Peeters

  In moderne taal wil dat zeggen dat de grote ploegen meer mogen dan de kleinere ploegen. Bedrog zal er altijd zijn waar geld de bovenhand heeft.

 • Maxime Beels

  Schaf die VAR maar af, geen enkele meerwaarde.

 • Roger Deprez

  Het gaat achteruit met de VAR, ze mogen niet meer of minder tussen komen en dat is nu juist het probleem. VAR in het leven geroepen om de fouten en flaters van de ref te minderen gaan ze nu beperken in plaats van de VAR bevoegdheden uit te breiden. Wat ze beter zouden doen is de fout ook op het groot stadion scherm brengen zodat iedereen kan zien wat er aan de hand is, in plaats van de ref terug alleen de beslissingen te geven, wat een conservatief gedoe die voetbalbond.