Vuistslagen, doodschoppen en zelfs een spuwincident: deze voorvallen werden zwaarder bestraft dan de elleboogstoot van Wesley

PN/BELGA/RV
Zes speeldagen schorsing voor Wesley Moraes? Een stevige straf, maar het kan altijd zwaarder. Van Gilles De Bilde, over Sergio Conçeicao tot Axel Witsel: allen zaten ze nog langer op het strafbankje dan de bonkige spits van Club Brugge. Een overzicht:

Gilles De Bilde: drie maanden geschorst

Gilles De Bilde diende Krist Porte een vuistslag toe tijdens Anderlecht - Eendracht Aalst op 21 december 1996. Op basis van de tv-beelden werd De Bilde toen voor drie maanden geschorst.

Sergio Conçeicao: vier maanden aan de kant

Sergio Conçeicao deed nog 'beter'. In april 2006 besliste het Sportcomité van de Belgische Voetbalbond dat de Portugees vier maanden aan de kant moest blijven. In de bekermatch tussen Standard en Zulte Waregem werd hij uitgesloten voor spuwen naar Stijn Meert. Conçeicao was furieus en duwde zijn shirt in het gezicht van scheidsrechter Peter Vervecken.

Conçeicao was furieus en duwde zijn shirt in het gezicht van scheidsrechter Peter Vervecken.
Belga Conçeicao was furieus en duwde zijn shirt in het gezicht van scheidsrechter Peter Vervecken.

Diniz: acht speeldagen (waarvan twee voorwaardelijk) 

Marcus Plinio Diniz Paixao, een speler van Eupen, kreeg in september 2010 een schorsing van acht speeldagen (waarvan twee met uitstel). De Braziliaan ging na een tackle van toenmalig Germinal Beerschot-speler Custovic door het lint. Er volgde een opstootje, waarna de Braziliaan vol op de dij van Faris Haroun trapte en scheidsrechter Johan Verbist net niet raakte.

Eupen - Germinal Beerschot
VRT Eupen - Germinal Beerschot
Photo News

Rodgers Kola: eerst dertien matchen, daarna herleid tot negen

Na een drieste tackle op toenmalig Lokeren-verdediger Laurens De Bock werd Rodgers Kola van AA Gent in 2012 negen wedstrijden geschorst. De oorspronkelijke strafmaat was bepaald op dertien matchen, maar de Zambiaan kreeg strafvermindering van het Beroepscomité.

Kola ging vol, met twee voeten vooruit, door op De Bock.
rv Kola ging vol, met twee voeten vooruit, door op De Bock.

Axel Witsel: eerst elf matchen, daarna herleid tot acht

In de topper tussen Anderlecht en Standard trapt Axel Witsel Anderlechtverdediger Marcin Wasilewski een dubbele open beenbreuk. Het Sportcomité beslist Witsel na zijn rode kaart voor elf duels te schorsen. Standard gaat in beroep. Met succes, de straf wordt verminderd naar acht matchen schorsing.

Axel Witsel bleef acht matchen aan de kant nadat hij Wasilewski een dubbele open beenbreuk trapte.
BELGA Axel Witsel bleef acht matchen aan de kant nadat hij Wasilewski een dubbele open beenbreuk trapte.25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  De club aanhangers doen alsof hun spelers nog nooit een speler van de tegenstanders vast houden om hen van de bal te zetten. ze praten het nog goed ook dat hij een elleboog heeft gegeven. maar als volgende week ene van Gent, RSCA of Luik het doet dan vinden ze 6 weken ook te licht. Yvs Bramslecht Wasyl heeft nooit iemand met zo een zware blessure toe gediend Witsel is er goed vanaf gekomen. schande van u om zo iets toe te juichen zou u beter is laten onderzoeken.

 • man-utd hooligan

  Waarom moet Club in beroep gaan ik vind de straf ( 6 speeldagen) meer dan voldoende als de geschillenbond het zou verlagen naar 3 speeldagen dan zou het pas een schande zijn voor het Belgisch voetbal .Nu moet men laten zien wie de baas KBVB en niet Club .

 • Werry Galle

  Aan alle anderlechtfans, jullie moeten niet panikeren hoor, hij zal zeker niet kunnen meedoen tegen jullie. Daar zal de commissie wel voor zorgen. Het is inderdaad iets wat niet thuis hoort op een voetbalveld. Maar zes wedstrijden en 6000 euro boete in overdreven. Alleen de beslissing van de scheidsrechter zegt genoeg. Hij fluit een fout in het voordeel van Brugge he. Trouwens het optreden van "slachtoffer" verdiend ook een oscar.

 • PATRICIA DICKX

  Wesley gestraft, dan die irritante overtredingen van de verdedigers evenzeer. Hangt al 20 seconden aan Wesleys lijf voor ie verdiende muilpeer kreeg. ‘T is VOETbal maar verdedigers beginnen ALTIJD!

 • Domien Deschutter

  mja...dat Wesley dan maar zijn straf aanvaardt!