Voetbalcel wil vuurwerk verbannen in stadions: “Families moeten veilig naar een match kunnen kijken”

Photo News
De Voetbalcel van Binnenlandse Zaken gaat bommetjes of Bengaals vuur in onze voetbalstadions stevig bestraffen. “Ze zijn veel te gevaarlijk en horen gewoon niet thuis in een stadion”, stelt de nieuwe directeur Olivier Labarre in La Dernière Heure. 

De hele familie in veilige omstandigheden naar het stadion laten komen. Dat is de missie van Olivier Labarre, de nieuwe directeur van de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken. Daarbij is de strijd tegen vuurwerk en rookgranaten bijzonder belangrijk, zo meldt hij in La Dernière Heure. 

Het gebruik van vuurwerk in onze voetbalstadia is nog steeds alomtegenwoordig. Van januari 2015 tot eind juni 2018 werden er liefst 685 pv’s opgesteld met betrekking tot het gebruik van pyrotechnische middelen. “Ze zorgen voor een groot gevaar en fysieke schade die onomkeerbaar is. De strijd tegen het gebruik van vuurwerk is heel belangrijk, want het hoort gewoon niet thuis in een stadion. Families moeten op een veilige manier naar een wedstrijd kunnen gaan kijken.” 

Photo News

Sinds deze zomer werd de wet nog aangepast, waardoor ook in een perimeter rond het stadion het vuurwerk al verboden was. “Wie gepakt wordt, krijgt een minimumboete van 500 euro en een stadionverbod van 12 maanden. Afhankelijk van de omstandigheden en eerdere feiten kan die sanctie zwaarder zijn. Maar de pakkans hangt natuurlijk ook af van de beschikbare politiemensen in en rond het stadion. Maar aangezien er steeds meer camera’s in onze voetbalstadions hangen, wordt de kans steeds kleiner dat je door de mazen van het net glipt”, weet Labarre. 

Verbale agressie 

Labarre wil ook verbale agressie en racistische opmerkingen een halt toeroepen. “Zo’n gedrag heeft niets te maken met supporteren. Hoewel deze feiten meestal worden gepleegd door een minderheid van de toeschouwers, heeft het toch een invloed op het spel en de atmosfeer.”

De huidige voetbalwet kan die oproermakers nu al bestraffen. “Er is de mogelijkheid om een boete uit te schrijven of een stadionverbod op te leggen voor alle handelingen die aanzetten tot haat, woede of vechtpartijen. Ook de clubs zelf kunnen dankzij hun interne reglementen die fans straffen. Maar wij doen mee, want dit is onaanvaardbaar gedrag.”
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • andre van de wege

  ik sta daar voor 200% achter.

 • Kevin Verbeeck

  En binnenkort mogen we ni meer drinken en roken....en wat is het volgende ? .... niet meer roepen of zingen?.... zitten en zwijgen dan ♂️♂️....

 • Ive Torfs

  Wij gaan al jaren mee zowel thuis als op verplaatsing bij de mooiste club van het land. Bengaals vuur zoals ze dat de laatste jaren gebruiken zowel uit als thuis vind ik, moet kunnen. Of willen ze enkel de elite in het stadion? Of een sfeer zoals op 90 procent van de tribune 1 bij de mooiste club, die mensen die daar zitten gaan beter naar het tennis kijken.

 • Steven Steenhoudt

  Dan nog een helm ,lange mouwen ,lange broek en veiligheidsschoenen en bril . Kwestie dat het voor iedereen 100%veilig is nietwaar

 • randy ghesquire

  gaat worden zo als op cafe ..de sfeermakers zitten buiten het cafe ...