Verrassend: elke club krijgt licentie, ook Moeskroen

BELGA
De licentiecommissie deelde vandaag de licenties uit. Het was vooral uitkijken hoe het afloopt met de tien clubs die zich vorige week nog moesten verantwoorden op de bond. Grote verrassing: elke club krijgt groen licht. Ook Moeskroen en Tubize.

14 clubs waren al zeker

De tien clubs die vorige week zich moesten verantwoorden voor de licentiecommissie, waren: Anderlecht, Standard, Club Brugge, KV Oostende, Moeskroen, OHL, Union, Roeselare, Tubeke en KV Mechelen. De overige 14 profclubs waren al zeker van hun licenties. 

Ook Tubize blijft profclub 

Er waren heel wat vraagtekens over de toekomst van Tubize. Hun Zuid-Koreaanse eigenaars zouden de interesse in de club verloren zijn. Maar de licentiecommissie had goed nieuws: Tubize krijgt z’n licentie. Concurrenten OHL en Roeselare haalden ook die van hen binnen.

Lierse Kempenzonen en Deinze: licentie 1B

Ook uit de amateurklassen komt er nieuws. Zo heeft Lierse Kempenzonen de bevestiging gekregen dat het een licentie zal krijgen voor 1B. De club is wel nog niet zeker van promotie. Leider Deinze kreeg ook een licentie voor het profvoetbal. Deinze staat momenteel negen punten voor op Lierse Kempenzonen. In de eindronde worden de punten nog gehalveerd. Concurrent Virton krijgt enkel een amateurlicentie. 

KV Mechelen mag Europa in

De volgende in de rij is KV Mechelen. Ook de kampioen van 1B heeft zijn proflicentie beet. Meer nog: KVM kreeg ook zijn Europese licentie. Dat wil zeggen dat Malinwa volgend jaar in de Europa League kan aantreden, als het ook de bekerfinale wint. Logische kanttekening: op voorwaarde dat er geen straffen zullen volgen met betrekking tot het onderzoek naar vermeende matchfixing.

Moeskroen haalt ook z'n licentie

Anderlecht, Club Brugge, Standard en STVV hadden hun licentie al binnen. Ook Moeskroen mag opgelucht ademhalen. De Henegouwers blijven dus ook volgend jaar deel uitmaken van de profploegen in België. Een enigszins verrassende uitspraak. Het parket heeft voorlopige bewindvoerders aangesteld bij de club uit Henegouwen. Het onderzoekt of Moeskroen gefinancierd wordt door illegale geldconstructies uit belastingsparadijzen. Maar dat op zich volstaat niet voor de licentiecommissie om de licentie in te trekken. 

BELGA

Anderlecht heeft licentie

Ook Anderlecht heeft zijn licentie beet. De commissie had vragen bij de kapitaalsinjectie van 35 miljoen euro, maar ook bij de slagkracht van paars-wit als het Europees voetbal zou mislopen. Die vragen zijn blijkbaar weggezet. 

Michael Verschueren vertegenwoordigde Anderlecht vorige week op de bond. “Komt goed", was de teneur. Er waren vooral vragen over de kapitaalsverhoging van 35 miljoen en de toekomst van Anderlecht zonder Europese inkomsten.
Photo News Michael Verschueren vertegenwoordigde Anderlecht vorige week op de bond. “Komt goed", was de teneur. Er waren vooral vragen over de kapitaalsverhoging van 35 miljoen en de toekomst van Anderlecht zonder Europese inkomsten.

Club Brugge is geslaagd

Eén document. Daarover ging het afgelopen week bij de passage van Club Brugge bij de licentiecommissie. De uitleg van Hannes D’Hoop - legal officer bij blauw-zwart - volstond blijkbaar. Club krijgt zijn licentie.

Hannes D' Hoop van Club Brugge kwam het vorige week uitleggen
Photo News Hannes D' Hoop van Club Brugge kwam het vorige week uitleggen

Ook witte rook bij Standard

Veel uitleg wilde Standard vorige week niet geven bij de licentiecommissie. “Vriendelijk, maar neen bedankt", zei directeur Alexandre Grosjean toen. Maar de Rouches maakten zich nooit zorgen om de zegen van de licentiecommissie. Vanmiddag kregen ze het bericht dat de licentie voor volgend jaar binnen is. 

Het Standard-bestuur, hier met Alexandre Grosjean, gaf vorige week geen commentaar op hun gesprekken met de licentiecommissie.
Photo News Het Standard-bestuur, hier met Alexandre Grosjean, gaf vorige week geen commentaar op hun gesprekken met de licentiecommissie.

Pro League reageert positief 

“Dit is positief”, reageerde CEO Pierre François in een persbericht. “De essentie van de beslissing is dat volgens de analyse van de Licentiecommissie de 24 profclubs schuldenvrij zijn, volgens de bepalingen van het bondsreglement. Er is zowel aan alle fiscale en sociale verplichtingen als aan die ten opzichte van werknemers voldaan. Alle clubs hebben ook hun continuïteit kunnen aantonen tot het einde van het seizoen 2019-2020. Deze tweeledige vaststelling is positief. Het is belangrijk in herinnering te brengen dat de Licentiecommissie onafhankelijk is van de Pro League. Het is een orgaan van de KBVB, bestaande uit onafhankelijke leden.”

Pro League CEO Pierre Francois.
BELGA Pro League CEO Pierre Francois.
BRUSSELS, BELGIUM, on April 03, 2019.

Bart Meganck, voorzitter van de licentiecommissie, leidde de debatten.
Photo News BRUSSELS, BELGIUM, on April 03, 2019. Bart Meganck, voorzitter van de licentiecommissie, leidde de debatten.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland Malbrant

  Wie had het anders verwacht (De geschiedenis herhaalt zich)

 • Lodewijk Verborgt

  De Licentiecommissie is onafhankelijk van de Pro League. Misschien wel maar ook daar wint geld het van de sport. Afschuwelijk.

 • LUC HUON

  De bond zegt dus dat ze twee scheidsrechters hebben geofferd en er oor de rest nergens ook maar een vuiltje aan de lucht is..Men zou dat voetbalcircus eens moeten verruilen met ons politiek circus, er zou niet veel wijzigen

 • François Nuyts

  Als er geen straffen komen wegens gefoefel en Matchfixing natuurlijk ...

 • Nicolas Van Hoecke

  Wel grappig dat hier een injectie van 35M wordt onderzocht daar Europese clubs makkelijk honderden miljoenen injecteren. En zich dan afvragen waarom we achter lopen op de rest van europa.

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00

Video