Vandenhaute en rijke Rus doen bod op Anderlecht. "De club bestudeert de voorstellen minutieus", reageert paars-wit

Jan Aelberts
Voetbalclub Anderlecht praat met twee mogelijke kopers: Alisher Usmanov, superrijke Rus en aandeelhouder bij Arsenal, en de tandem Paul Gheysens-Wouter Vandenhaute. De sterke man van Ghelamco en van voetbalclub Antwerp en de baas van Woestijnvis zouden, net als Usmanov, bereid zijn ongeveer 80 miljoen euro te betalen voor paars-wit. Het bestuur van Anderlecht onderhandelde gisteren en eergisteren nog met beide partijen. Ondertussen heeft Anderlecht ook gereageerd.

"RSCA wordt regelmatig gepolst om mee samen te werken", vertelt de club in een mededeling op hun website. "Dat gaat van sportieve samenwerkingen tot zakelijke samenwerking. De club bestudeert de voorstellen minutieus en ze worden beoordeeld op de meerwaarde voor de club en daar geldt één duidelijke norm: RSCA moet er sportief en financieel beter van worden op de lange termijn. RSCA communiceert uitsluitend als er een officieel akkoord is. De club onthoudt zich verder van alle commentaar."

Paul Gheysens werkte de afgelopen jaren nauw met Anderlecht samen rond het nationaal voetbalstadion. Wouter Vandenhaute was twintig jaar geleden al in beeld als potentieel manager van fusieclub Germinal Beerschot, en zijn naam gonsde de voorbije jaren in de gangen van het Vanden Stockstadion als mogelijk aandeelhouder. De televisiebaas en de bouwpromotor voeren sinds ruim een maand intensieve gesprekken met Anderlecht, dat duidelijk is geïnteresseerd.

Paul Gheysens (links)
Photo News Paul Gheysens (links)

Ook met Alisher Usmanov had het clubbestuur de voorbije dagen contact. Die werd miljardair dank zij de mijnindustrie, is eigenaar van grote Russische telecom-bedrijven en heeft ook dertig procent van de aandelen van Arsenal in handen. Usmanov zou sportieve uitwisseling met Arsenal hebben beloofd. Uit zijn hoek kwam er intussen reactie op de geruchten: "Een woordvoerder van USM Holdings bevestigt dat meneer Usmanov verschillende voorstellen heeft gekregen, waaronder een voorstel met betrekking tot de aankoop van Anderlecht. Maar er is nog niks beslist. Meneer Usmanov blijft een trouw en toegewijd fan en aandeelhouder van Arsenal", zo klinkt het.

De Rus is niet onbesproken. Sinds vorige maand wordt hij ervan verdacht via een stroman ook aandelen te hebben in Everton, en het is verboden eigenaar te zijn van twee clubs in één competitie.

Alisher Usmanov
BELGAIMAGE Alisher Usmanov

Voor datzelfde probleem zou ook Paul Gheysens staan, mocht hij Anderlecht kopen. Gheysens zou afstand moeten doen van zijn aandelen in Antwerp, of niet zelf in Anderlecht stappen. Toen Roland Duchatelet Standard kocht, liet hij zijn aandelen in STVV over aan zijn echtgenote. Gheysens zou hetzelfde kunnen doen met zijn zoon Michaël, die nu al voor Antwerp werkt.

Management mag blijven

Zowel van Usmanov als van Geysens mogen voorzitter Roger Vanden Stock en het huidige management nog enkele jaren aan het roer van de club blijven. De familie Vanden Stock en entourage zou bij verkoop een kwart van de aandelen houden: een blokkeringsminderheid, waarmee ze haar veto kan stellen bij belangrijke beslissingen.

Lees alles over de twee kandidaten in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis. 
136 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Leon Mertens

  Einde Vd Stock tijdperk is nabij spijtig want die twee overnemers zijn niet betrouwbaar en als Vdhaute het haalt gaat RSCA naar de Heysel zeker weten !

 • Peter Debrouwer

  Een laatste stuiptrekking van Vanden Stock om alsnog het Eurostadion cadeau te krijgen ? Samenspannen van de Belgische voetbalmaffia !

 • Pat Madou

  Anderlecht is FC de Kampioenen of hebben jullie dat nog niet door.

 • Filip Oste

  Vandenhaute heeft de koers al om zeep geholpen en gaat nu beginnen aan het voetbal.

 • Chris Deckers

  Ik vind het heel erg dat er zo nagetrapt wordt op vandenStock: als die man op zijn 75 al niet wat last mag afschudden en zichzelf wat rust mag gunnen, weet ik het ook niet meer hoor! Supporters en sympathisanten, leg 110 miljoen op tafel en je bent zomaar kandidaat-koper. Wat houdt jullie eigenlijk tegen? Juist, jullie willen de last die er bij hoort niet. Precies zoals Roger waarschijnlijk.

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00