Van Ranst vreest dat voetbalseizoen voorbij is: “Misschien nog bekerfinale zonder fans, maar competitie is moeilijk te redden” - Pro League wacht af

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Marc Van Ranst ziet het somber in voor dit voetbalseizoen. Volgens de viroloog zullen massa-evenementen nog lang vermeden worden, wat het afwerken van de Belgische competitie quasi onmogelijk maakt. “De competitie echt redden zal moeilijk zijn.”

“Er gaat veel gebeuren de volgende weken. Dan gaan we weten waar deze epidemie naartoe gaat. Op dit moment is het nog te vroeg om volledig uitsluitsel te brengen. Hoop ik dat de competitie kan afgewerkt worden? Ja. Vrees ik dat het niet zal kunnen? Ook ja”, vertelt hij bij VTM NIEUWS. “Wanneer alles goed gaat en de epidemie begint te vertragen, betekent dat dat de maatregelen hun effect hebben. Dan zullen we die ook aanhouden. We gaan die niet plots loslaten zodat we massa-evenementen kunnen organiseren. Dat is een van de laatste dingen. Veel mensen samenbrengen, daar gaan we héél waakzaam over zijn. De competitie dit jaar afronden? Neen, daar zie ik weinig mogelijkheden in. Misschien dat er nog een symbolische bekerfinale achter gesloten deuren kan afgewerkt worden, maar de competitie echt redden... Dat zal moeilijk zijn.”

BELGA

Pro League: “Elke beslissing is prematuur”

De Pro League overlegde vandaag via een conferencecall en neemt, ondanks de visie van Van Ranst, voorlopig nog geen beslissing over de afloopt van de competitie. “In de huidige omstandigheden waarin het land zich bevindt, is elke beslissing prematuur”, klinkt het in een communiqué. “De raad van bestuur en het management analyseren de mogelijke opties, in het belang van het Belgisch voetbal en haar partners, maar met het algemeen belang en de volksgezondheid als eerste prioriteit.”

De Belgische voetbalcompetitie herneemt door de maatregelen tegen het de verspreiding van het coronavirus zeker niet voor 1 mei, en ook de trainingen van de profclubs liggen stil tot minstens 5 april. Zodra die hernomen kunnen worden, moet er opnieuw een viertal weken “voorbereiding” in acht genomen worden alvorens het competitieslot kan plaatsvinden. Er liggen nog steeds vier scenario’s op tafel voor het verdere verloop, al dan niet met duels achter gesloten deuren. Idealiter worden de competities nog volledig afgewerkt mét play-offs, maar de tijd speelt niet in het voordeel van dat scenario. Ook ingekorte play-offs, het afwerken van de reguliere competitie en een streep trekken onder de huidige stand behoren tot de mogelijkheid.

Tijdelijke werkloosheid 

Nog een agendapunt bij de Pro League was de tijdelijke werkloosheid die sommige profclubs willen doorvoeren. “De aanbeveling werd geformuleerd dat clubs voor de spelers niet het regime van de tijdelijke werkloosheid inroepen, tenzij om dringende economische redenen. Mochten clubs zich evenwel toch genoodzaakt voelen om tijdelijke werkloosheid in te roepen voor de spelers, beveelt de Pro League clubs aan om dit collectief voor al haar spelers te doen en om geen gebruik te maken van de sociale zekerheid.”

Photo News34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frederik Janssens

  Anderlecht kampioen

 • Wilfried Ingels

  Voetbal wie ligt daar nu wakker van In deze tijden.Ze zullen geen honger hebben.Als er geen inkomsten zijn zullen straks ook niet meer rijkelijk betaald worden.Iedereen moet maar inleveren ook onze ministers.Of niet?

 • Bruno Misseeuw

  Mr Van Ranst blijf bij uw leest en ga uw collega’s gaan helpen in uw labo, die duidelijk overwerkt zijn en zorg er eerst en vooral dat de test capaciteit opgedreven wordt. Trop is teveel en teveel is trop .. We hoeven echt niet nu over alles en nog wat uw mening te horen en zeker niet in de media ! Dank U

 • William Vanlaer

  De simpelste en eerlijkste manier in de Jupiler league 19 - 20 zou zijn om de resterende wedstrijden achter gesloten deuren te spelen,alsook de bekerfinale.

 • tom floor

  Geen play off's meer te spelen. Indien het nog kan zou de laatste speeldag nog moeten doorgaan. Zo niet, huidige stand is de einstand. Kwalificatiepremies van de UEFA te verdelen onder de eerste 7, (play-off1 teams en de best gerangschikte van de play off 2 ploegen). Kan finale play off 2 niet doorgaan, dan 2 stijgers (Beerschot en OHL) en 2 dalers (Oostende en W Beveren). Bekerfinale gaat door, eventueel ipv supercup)