UEFA schiet Eurostadion af, geen Euro 2020 in België

Een simulatiebeeld van het Eurostadion.
rv Een simulatiebeeld van het Eurostadion.
UEFA heeft vanmiddag Brussel definitief geschrapt als speelstad voor Euro 2020. Brussel krijgt dus geen nieuw uitstel om de nodige vergunningen voor de bouw van het Eurostadion te bekomen. De openingswedstrijd wordt gespeeld in Rome, de andere wedstrijden die voorzien waren voor Brussel gaan door in Wembley, zo meldt UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. 

De KBVB reageerde teleurgesteld. “Dit betekent dat onze Rode Duivels hun groepswedstrijden in een van de andere gaststeden zullen afwerken waardoor onze supporters zich over heel Europa zullen moeten verplaatsen,” aldus Koen De Brabander, CEO van de KBVB.“Wij hebben er tot op het laatste moment alles aan gedaan om bij UEFA nog uitstel te bekomen maar we respecteren hun beslissing.”

"Het mislopen van Euro 2020 betekent niet noodzakelijk de doodsteek voor het stadiondossier. Wij hebben absoluut nood aan een nieuw stadion met 45.000 plaatsen en we hopen dat de bevoegde ministers in januari alsnog de vergunning toekennen zodat er in ons land eindelijk een stadion van de 21e eeuw kan gebouwd worden,” concludeert De Brabander.

"Dit is een zeer jammerlijke situatie", vertelt KBVB-Woordvoerder Stefan Van Loock. "We waren kandidaat-huurder van nog te bouwen stadion. België heeft absoluut nood aan een stadion met 45.000 plaatsen. Maar het is niet omdat EK er nu niet komt, dat het stadion er niet komt. De omgevingsvergunning kan nog afgeleverd worden. In dat geval is er toch nog een stadion waar we in zouden kunnen spelen."

Koning Boudewijnstadion

De voetbalbond heeft een contract met de stad Brussel om het Koning Boudewijnstadion te gebruiken tot zomer 2018. Daarna dringt een oplossing zich op. Wellicht zal de nationale ploeg dan roteren tussen de verschillende Belgische stadions. Dat is echter géén goed scenario voor de KBVB: als een gemiddeld ticket 20 euro kost, en je weet dat er in het stadion van Club Brugge of Standard 20.000 plaatsen minder zitjes telt dan het Koning Boudewijnstadion, betekent dat bijna een half miljoen euro minder inkomsten per match.

Poll

Brussel valt af als gaststad voor het EK2020, zo heeft de UEFA beslist. Een spijtige zaak?

 • Ja 40%
 • Nee 58%
 • Geen mening 2%
 UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin (links) tijdens de loting voor het WK.
EPA UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin (links) tijdens de loting voor het WK.462 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny buyse

  Ivan, ik denk het niet!! Het zal de Belgische belastingbetaler juist veel geld kosten dat het er niet komt! Het is een serieuze economische domper voor alles wat met Horeca te maken heeft en het zou goed van pas gekomen zijn ons imago terug op te fleuren! Nu blijft er alleen nog aanslagen en gewelddadige demonstraties in Brussel over in de Europeanen hun gedachten!

 • ka Van der Linden

  Nog niet te vroeg victorie kraaien. Al uitstekend nieuws, dat wel, maar de betonmolens zijn al besteld en half betaald en niet te vergeten de lobbyisten hebben honger !

 • patrick vandeputte

  tja boemerang keert terug vol hun aangezicht van brusselse politiekers. Ex-burgemeester mayeur zei papierwerk is voor later, zo werkt het niet, de oude heizel verkocht aan franse investeerders enz..

 • Werner Langhmans

  Doet mij een beetje aan "De Stomme van Portici" denken... Weer een stapje verder naar de onafhankelijkheid van Vlaanderen?

 • victor vandesande

  Het wordt tijd dat de Brusselse arrogantie en dito amateuristen eens goed op hun nummer gezet worden.Bij deze. De brusselse politiekers hebben nu nogmaals en ten overvloede bewezen dat zij vooral overbodig zijn.