Tubeke naar BAS, moet KV Mechelen zelfs degradatie naar eerste amateur vrezen?
- Lokeren aast op plek Beerschot

Een actiebeeld uit de wedstrijd tussen Mechelen en Tubeke, afgelopen seizoen.
belga Een actiebeeld uit de wedstrijd tussen Mechelen en Tubeke, afgelopen seizoen.
Tubeke gaat in beroep tegen de veroordeling van KV Mechelen tot het spelen in 1B volgend seizoen. Dat bevestigde algemeen directeur Josselin Croisé. De Waals-Brabanders willen voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) afdwingen dat Malinwa degradeert naar de eerste amateurklasse. Overigens nog nieuws in het dossier matchfixing, want als KVM degradeert naar 1B, claimt Lokeren de plek van Beerschot. 

De advocaten van Tubeke pleitten als belanghebbende tussenkomende partij dat "bij een goede lezing van het bondsreglement" KV Mechelen niet naar 1B zou moeten degraderen, maar naar de eerste amateurklasse. De Bondsprocureur zou zich vergist hebben in zijn strafvordering. Kris Wagner sprak Tubeke niet tegen, maar liet het oordeel over aan de geschillenrechters.

Die leidden uit de bondsregels af dat er wel degelijk rekening moest gehouden worden met verworven promotie van KV Mechelen naar 1B. De Geschillencommissie Hoger Beroep verwees in zijn vonnis naar bondsartikel B2008.212. Daarin staat het volgende: "Indien, op het einde van het seizoen waarin de definitieve uitspraak plaatsheeft, de club daalt op basis van haar resultaten, wordt ze veroordeeld tot een degradatie met twee afdelingen in vergelijking met deze waarin ze uitkomt op het ogenblik van gezegde uitspraak.”

Met andere woorden, als KV Mechelen zou moeten degraderen op sportieve basis, zou de veroordeling tot degradatie betekenen dat de club twee reeksen moet zakken. En dus moet ook met een promotie rekening gehouden worden, luidt de interpretatie. KV Mechelen werd dan ook veroordeeld tot degradatie van 1A naar 1B.
Tubeke gaat niet akkoord met die lezing van het reglement en wil dat de arbiters van het BAS zich erover uitspraken. Het belang van de Waals-Brabantse ploeg is evident. Als KV Mechelen veroordeeld wordt tot de eerste amateurklasse, neemt sportief degradant Tubeke de vrijgekomen plek in 1B in. Malinwa tekende eerder ook al beroep aan, net als Sporting Lokeren tegen de vrijspraak van Waasland-Beveren.

Lokeren claimt bij degradatie van KV Mechelen plek van Beerschot in 1A

Ook Lokeren mengde zich vandaag opnieuw in het debat. Niet Beerschot, maar Sporting Lokeren neemt de plek van KV Mechelen in 1A in als Malinwa veroordeeld wordt tot degradatie naar 1B. Dat is de conclusie die advocaat van Walter Van Steenbrugge in ondergeschikte orde bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zal neerleggen. “Juridisch kan het niet anders dan dat Lokeren recht heeft op een plek in 1A.”

Lokeren kondigde eerder al aan beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep (GHB), maar dat was gericht op de vrijspraak van Waasland-Beveren. Volgens meester Walter Van Steenbrugge moest ook de Wase club toerekenbaar gehouden worden, omdat voorzitter Huyck en financieel directeur Swolfs veroordeeld zijn. “Voor matchfixing ben je immers met twee”, stelde de advocaat van Lokeren.

De degradatie van Waasland-Beveren naar 1B betekent dat Lokeren aan de sportieve degradatie ontsnapt. Maar intussen ontdekte Van Steenbrugge nog een tweede element dat volgens hem het verlengd verblijf van Lokeren in 1A verzekert. De advocaat verwijst naar artikel B1532 in het bondsreglement en citeert daaruit dat het aantal dalers naar verhouding wordt verminderd in de reeks waarin de bestrafte club uitkwam.

Meester Van Steenbrugge merkt op dat de GHB voor de bestraffing van KV Mechelen rekening houdt met de verworven promotie naar 1A en Malinwa daarom terugzet naar 1B en niet naar de eerste amateurklasse. “De promotie naar 1A wordt in rekening gebracht en dus moet KV Mechelen worden beschouwd als een bestrafte club die zakt uit 1A omdat geacht wordt dat ze het kampioenschap als laatste beëindigd heeft.”

En dus maakt het volgens Lokeren niet eens uit of er beroep aangetekend wordt tegen de uitspraak van de GHB: de club blijft sowieso in de hoogste reeks. “Sporting Lokeren, die als laatste eindigde in huidig seizoen in afdeling 1A, wordt immers als voorlaatste gerangschikt in 1A en daalt zodoende niet naar 1B”, besluiten de Waaslanders.

Advocaat Beerschot: “Stemmingmakerij van Lokeren”

“Beerschot-Wilrijk wenst duidelijk te stellen dat het bondsreglement niet de minste twijfel laat omtrent het stijgen van de club naar de afdeling 1A wanneer KV Mechelen vanwege daden van competitievervalsing degradeert”. Dat stelt Thomas Gillis, advocaat van Beerschot, in een reactie op de conclusie van Walter Van Steenbrugge. 

“De KBVB heeft dit trouwens in een officiële mededeling op haar website op 1 juni 2019 bevestigd”, zegt Gillis. “Beerschot-Wilrijk als club distantieert zich dan ook duidelijk van elke stemmingmakerij vanwege Sporting Lokeren dienaangaande.”
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herman Valaert

  STOP met die insinuaties a.u.b. - Iedereen heeft zo wat zijn zeg zeg naar voor gebracht - en niemand weet de juiste oplossing precies. Laten zoals het is uitgesproken is de beste remedie om geen verdere problemen te kweken.

 • jonas schauvliege

  volgens het bondsregelement zou de termijn van aanklacht allang overschreden zijn waardoor de bond enkel nog bestuursleden zou kunnen straffen maar niet de club

 • Peeters Freddy

  Als matchfixing be,lezen wordt vóór het BAS dan moet KVM en W.Beveren naar 1B. Lokeren moet zakken als laatste in 1A en Beerschot moet in 1 B blijven want ze hebben de competitie niet gewonnen. Men kan ook met 18 ploegen naar 1A gaan.

 • Peeters Freddy

  Volgend seizoen 18 ploegen in 1A en probleem is opgelost met 2 rechtstreekse dalers als de competitie erop zit.

 • Bruno Suykens

  Waarom Lokeren niet ineens laten starten in de 1e voorronde van de Champions League. Daar zullen ze zeker tevreden met zijn en kunnen ze zich meten met hun gelijken. Het brengt ook nog zaad in het bakje en daarom is het toch allemaal te doen, niet het sportieve. Dat begrip is bij het Belgische voetbal al lang begraven.