Transferverbod voor Anderlecht? ‘Football Leaks’ maakt gewag van transfers van vier minderjarige spelers, paars-wit niet op de hoogte

BELGA
Er hangt Anderlecht een boete en een transferverbod boven het hoofd. Reden: de transfers van Chancel Mbemba en drie andere -op dat moment- minderjarige spelers. Zo maakte De Standaard vandaag bekend op basis van documenten van Football Leaks. Anderlecht stelt niet op de hoogte te zijn van een eventueel onderzoek. 

De Standaard stelt dat Anderlecht een boete van 215.000 Zwitserse frank (omgerekend 188.000 euro) en een transferverbod voor één transferperiode riskeert. Volgens het ‘Integrity and Compliance’-departement (I&C) van de FIFA zijn de transfers naar Anderlecht van de ­Congolees Chancel Mbemba (in 2011, als 17-jarige), de Roemeen Dragos Stefan Cojocaru (in 2012, als 15-jarige), de Amerikaan ­Patrick Tshiani (in 2011, als 16-jarige) en de ­Nepalees Bimar Magar (in 2014, als 16-jarige) problematisch verlopen.

Opmerkelijk: het onderzoek naar Anderlecht werd al in 2015 afgerond, aldus De Standaard. Het I&C heeft het dossier intern doorgegeven zodat het klaargemaakt kon worden voor het disciplinair comité. Dat ­beslist over de zaak en een eventuele straf. Maar in januari dit jaar was er, volgens de Football-Leaks-documenten, nog geen uitspraak van het disciplinair comité. Het is onduidelijk of er sindsdien beweging in de zaak is gekomen. De FIFA en Anderlecht weigerden daarover vragen te beantwoorden.

Volgens de FIFA is België trouwens een probleemgeval met betrekking tot transfers van minderjarigen. Kimberly Morris, hoofd van het I&C, vermeldt in januari 2018 in een e-mail aan collega’s dat België en Engeland twee landen zijn met “systematische inbreuken” tegen de regelgeving. Er zouden, naast de zaak tegen Anderlecht, nog hangende zaken zijn tegen andere Belgische clubs. 

Bimar Magar

Ook het verhaal rond de Nepalees Bimar Magar doet de wenkbrauwen fronsen. Magar kwam in 2014 uit voor de U17 van Anderlecht, maar de Brusselse club vertelde in datzelfde jaar aan het ‘Integrity and Compliance’-departement van de FIFA dat het de speler niet kende. Anderlecht zou “verbaasd” gereageerd hebben op vragen over de youngster, die destijds in eigen land bekend stond als een toptalent.

Ook zou er bij de FIFA een groot dossier over Chelsea liggen. De club zou 19 spelers, onder wie 14 minderjarigen, niet volgens de regels hebben getransfereerd. Het I&C stelt een boete voor van 500.000 Zwitserse frank (439.000 euro) en een transferverbod voor vier transferperioden.

“Niet op de hoogte”

In een kort bericht reageert Anderlecht op het nieuws. “Vandaag wordt RSC Anderlecht in de media geciteerd in verband met zogenaamd niet correcte jeugdtransfers uit het verleden (2011 en andere). RSCA is op dit ogenblik niet op de hoogte van een eventueel lopend onderzoek.” 
74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Ledure

  Erwin Van Roy !!!! Het is een stadion van stad , EN we betalen weg huur daarvoor , En kunt u mijn eens uitleggen over dat faillissementen , A.U.B Wij hebben Club Brugge nog niet moeten verkopen. En waarom heeft hij zijn Anderlecht verkocht??? Omdat Roger hij gewaarig was dat er iets aan het uitbreken was. Bent maar op uw gemak de bom moet nog ontploffen.

 • Freddie Heremans

  Ach, Robert Dockx, beste man. Profvoetbal afschaffen ? Wat een zielige praat ! Alle beroepssporten afschaffen ? Alle beroepsacteurs, leraars, muzikanten, schrijvers, journalisten, dokters, enz. ook afschaffen dan ? Want OVERAL en in alle domeinen zijn misbruiken. Je kan gaan werken voor de FUN, leuk toch ?

 • Robert Dockx

  Profvoetbal afschaffen, als je wil sporten doe je dat voor de FUN

 • Erwin Van Roy

  Kris Peeters maar club is wel door de belastingbetaler gered van faillissement. En speelt al jaren in een stadion gebouwd door de belasting betaler. En o er die transfers toen ze aankwamen was iedereen zeker dat ze veel ouder waren dan wat ze vertelde. En nu plots zijn ze weer te jong volgens deze rsca haters

 • Linda Maes

  Welke ploeg of voorzitter ook, die meewerkt aan kinderhandel moet uit circulatie genomen worden, en zeer, zeer zwaar gestraft worden. Dit is slavenhandel in 2018.