Exclusief voor abonnees

Topadvocaat Hans Rieder: “Onwaarschijnlijk dat Bart Vertenten ooit nog zal fluiten”

Advocaat Hans Rieder in zijn kantoor. “Ons strafvorderingswetboek is een napoleontisch gedrocht. We leven nog steeds in de negentiende eeuw.”
Thomas Sweertvaegher Advocaat Hans Rieder in zijn kantoor. “Ons strafvorderingswetboek is een napoleontisch gedrocht. We leven nog steeds in de negentiende eeuw.”
Tussen het voetbalschandaal dat eind vorig jaar uitbrak en de verdediging van een collega-advocaat door, vindt strafpleiter Hans Rieder (63) nog tijd voor een terugblik. Maar wat hij ziet, is niet fraai. “Het systeem is rot”, zegt hij in een interview met De Morgen. 

Boven het imposante bureau in het imposante kantoor van Hans Rieder hangt een al even imposant kunstwerk. ‘Bürokrat. Denkmal’ staat er geklad over een ouderwetse stempel in zwart-wit. Rieder glimlacht enigmatisch wanneer we hem erop wijzen, zoals hij in de loop van het gesprek wel vaker zal doen. “Het is geen toeval”, zegt hij, en doet er vervolgens weer het zwijgen toe. Buiten de rechtbank is de advocaat met de ijzeren reputatie, de kuitenbijter-procedurepleiter, een man die bij voorkeur de stilte laat spreken.

Bijna twee maanden heeft hij getwijfeld of hij wel een interview zou geven. Waarom, dat legt hij later uit. Dat hij uiteindelijk toch toestemde, heeft onder meer te maken met het dossier dat meer dan een jaar geleden de voetbalwereld op zijn kop zette. In de ochtend van 10 oktober 2018 vielen 184 agenten op 44 plekken binnen. Een handvol belangrijke namen uit de voetbalwereld werd aangehouden op verdenking van witwassen, matchfixing en/of omkoping. Een van hen was scheidsrechter Bart Vertenten, die sinds Operatie Propere Handen door Rieder verdedigd wordt.

Je hebt 6% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marnix laureyns

  Vertenten zou voor mij terug mogen fluiten. Er zijn ergere dingen dan hetgeen kwart mogelijks gedaan geeft?

 • luc caels

  Zou hem ook niet meer laten fluiten.

 • Karel Belmans

  Procedure fouten aantonen om een beschuldigde vrij te pleiten is een misdaad op zichzelf. Wanneer achteraf de beschuldigde toch wordt veroordeeld, moet de advocaat ook worden bestraft want hij heeft de samenleving(links of rechts)willen bedriegen.