Toch licentie voor Antwerp, RWDM Brussels naar derde

Voorzitter Johan Vermeersch ziet zijn club bergaf gaan.
BELGA Voorzitter Johan Vermeersch ziet zijn club bergaf gaan.
Het rampscenario is dan toch uitgekomen voor tweedeklasser RWDM Brussels. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft beslist de club van voorzitter Johan Vermeersch ook in beroep geen licentie betaald voetbal toe te kennen voor het seizoen 2014-2015. Dat betekent dat RWDM Brussels volgend seizoen verplicht naar derde klasse moet. Voor Antwerp en de derdeklassers Union en Berchem was er beter nieuws. Zij ontvingen in beroep van datzelfde BAS wel een licentie betaald voetbal voor volgend seizoen.

"Wij willen, op deze heuglijke dag, niet meer ingaan op al de problemen die we hebben moeten overwinnen om dit succes te behalen", wil 'The Great Old' op de clubsite het voorval zo snel mogelijk achter zich laten. "Wij willen enkel  benadrukken dat onze financiële vooruitzichten, op dit ogenblik, fundamenteel en aanzienlijk beter zijn dan in de voorbije jaren ooit het geval is geweest en dat onze resterende verplichtingen zijn afgedekt." Antwerp kreeg eerst geen licentie omdat het nog een rekening van vijf miljoen euro met ex-voorzitter Eddy Wauters had openstaan.

De opluchting was vanmiddag dan ook bijzonder groot. "Dat meneer Wauters zijn claim heeft willen bevriezen, is zeker een positieve zaak", zegt CEO van de club Gunther Hofmans. "Langs de andere kant is het ook wel normaal natuurlijk. Hij is ten slotte jarenlang voorzitter geweest."

Spelers niet uitbetaald
Niets dan goed nieuws dus in Antwerpen, maar RWDM Brussels speelt volgend seizoen wel een divisie lager. De club kreeg in eerste aanleg vorige maand geen licentie van de Belgische voetbalbond (KBVB) en trok dan naar het BAS om in beroep haar gelijk te halen. Dat is dus niet gelukt. Voorzitter Vermeersch moest op zoek naar investeerders die de putten in het budget van de club zouden kunnen opvullen. Zo zijn de spelers in 2014 nog voor geen euro uitbetaald, een nijpende situatie.

Dinsdag was er de beroepszitting waarop Vermeersch een document kon voorleggen waarin een buitenlandse investeerder een betaalbelofte deed voor de afbetaling van alle schulden, maar dat was niet voldoende. Het BAS had immers betaalbewijzen nodig. Vermeersch had daarom twee werkdagen uitstel gevraagd, maar die worden hem dus niet gegund. Het arbitragehof sprak zich negatief uit over de licentievraag van RWDM Brussels. Voor de club is enkel een burgerlijke rechtbank nog een optie op de redding. Voorzitter Johan Vermeersch liet eerder al uitschijnen dat in overweging te zullen nemen.

BELGA

Voor Union en Berchem kwam er beter nieuws. Beide derdeklassers hadden in eerste aanleg hun licentie niet gekregen, maar gingen met succes in beroep bij het BAS, dat de beslissing van de bond herziet. Zowel Union als Berchem kwamen afgelopen seizoen uit in derde klasse B. De clubs beleefden niet bepaald een sportief hoogseizoen, maar worden nu beloond voor hun financiële discipline. Door het gebrek aan ploegen met een licentie zouden zij alsnog in de eindronde voor promotie naar tweede klasse kunnen belanden.

Met RC Mechelen, Woluwe-Zaventem, Turnhout, Deinze, Patro Eisden en nu dus ook Union en Berchem hebben in totaal zeven derdeklassers hun licentie betaald voetbal beet. La Louvière-Centre en Verviers wachten nog op een uitspraak in beroep. RC Mechelen en Woluwe-Zaventem promoveren rechtstreeks. Daarnaast moeten er zes eindrondetickets verdeeld worden over de ploegen met een licentie.