Tijdens play-offs is 28 procent meer gegokt: “Gokreclame alomtegenwoordig in het voetbal”

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Er werd tijdens de play-offs in het afgelopen voetbalseizoen voor 4,27 miljoen euro per dag ingezet op Belgische gok­sites. Dat is 28 procent meer dan in de periode vóór de play-offs, maar de winstmarge van gokbedrijven steeg wel met 90 procent. Dat blijkt uit een rapport van de Kansspelcommissie, dat de kranten van Mediahuis konden inkijken. De commissie vraagt de politiek om duidelijke regels rond gokreclame.

“Gokreclame is alomtegenwoordig in het voetbal”, zo concludeert de Kansspelcommissie in een diepgaande analyse van de play-offs tijdens het vorige seizoen. “Bij elk ­medium dat gelinkt kan worden aan het voetbalgebeuren en de beleving er rond worden voetbalsupporters op grote schaal ­geconfronteerd met gokreclame.”

En dat is problematisch, vindt de commissie, zeker omdat ook jongeren er daardoor veelvuldig mee in aanraking komen. De zes ploegen die deelnamen aan play-off 1, worden allemaal gesponsord door gokbedrijven. “De overdaad aan reclame staat bovendien in schril contrast met het gebrek aan boodschappen die wijzen op de gezondheidsrisico’s die eraan gelieerd zijn”, schrijft de Kansspelcommissie in haar rapport.

“Duidelijke stellingname” gevraagd van politiek

De Kansspelcommissie vraagt de politiek daarom om een “duidelijke stellingname”. “Dat kan gaan van een reclameverbod of een verbod tot sponsoring van sportclubs over een puntensysteem tot een maximaal percentage van publieke ruimte dat door dergelijke reclameboodschappen ingenomen mag worden.”

In een reactie benadrukt bevoegd minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat hij zich tijdens de legislatuur heeft ingezet voor betere regels. “Maar met de verschillende bevoegde overheden en partners was dat niet evident”, klinkt het. “Reclame is toegestaan om spelers weg te houden van het illegale circuit, maar we zien dat de slinger is doorgeslagen. Vandaag zorgt ­reclame er vooral voor dat mensen die nooit in aan­raking zouden ­komen met gokken, er toch mee beginnen. De balans is zoek.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • dirk claeys

    Vadertje staat is de beste, miljoenen centen van de naïeve werkman, die gokt,verslaafd raakt, in armoede en zonder eten! Dagelijks staan in de krantenwinkels de gokkers bezig met nieuwe inzetten, meestal dezelfde , eenzame enkelingen, rand van armoede en vele die droog brood eten om te gokken!