Yatabaré blijft twee speeldagen geschorst

Sambou Yatabaré ging in de wedstrijd bij STVV onder meer op de buik van Edmilson staan.
Photo News Sambou Yatabaré ging in de wedstrijd bij STVV onder meer op de buik van Edmilson staan.
De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft vandaag niets gewijzigd aan de straf voor Sambou Yatabaré. De middenvelder van Standard kreeg dinsdag van de Geschillencommissie Betaald Voetbal twee speeldagen schorsing (plus één voorwaardelijk) en een boete van 1.200 euro opgelegd voor zijn stevige overtreding op Edmilson op de 14e speeldag in de eerste klasse.

Yatabaré liet zich op televisiebeelden van de met 1-0 verloren match bij Sint-Truiden op twee overtredingen betrappen. In de negende minuut zette hij zijn studs in de buik van STVV-aanvaller Edmilson. Later in de wedstrijd trapte hij met zijn linkervoet op de hand van diezelfde Edmilson. Scheidsrechter Nicolas Laforge hield de kaarten op zak voor beide overtredingen, maar de middenvelder van de Rouches werd alsnog op het matje geroepen door de Reviewcommissie. Het Bondsparket stelde twee speeldagen effectieve schorsing voor. De Geschillencommissie, die oordeelt dat de eerste overtreding bewust is gemaakt en de tweede niet, vond dat een gepaste straf.

Dat was niet naar de zin van Standard. De club uit Luik tekende beroep aan, maar ving bot. "Volgens Standard wilde Yatabaré zijn tegenstander ontwijken, maar uit de tv-beelden blijkt dat Yatabaré eerst zijn tegenstrever op een foutieve manier doet vallen en nadien zijn rechtervoet in de buik van Edmilson zet toen die op de grond lag. Yatabaré speelt de bal niet en brengt met deze vrijwillige overtreding de fysieke integriteit van zijn tegenstander in gevaar", klinkt het oordeel van de Geschillencommissie Hoger Beroep. "De indicatieve tabel schrijft voor een brutale fout in dat geval twee tot vijf speeldagen schorsing voor. De scheidsrechter heeft de fase manifest verkeerd beoordeeld."

Standard moet zijn middenvelder door de schorsing missen in de thuismatch tegen KV Kortrijk (22 november) en op verplaatsing bij Zulte Waregem (27 november).

KV Mechelen tegen Oostende zonder De Petter

KV Mechelen is niet in beroep gegaan tegen de schorsing voor Steven De Petter. De aanvoerder van Malinwa kreeg dinsdag één speeldag schorsing (plus één voorwaardelijk) en een boete van 800 euro. Daardoor zit De Petter niet in de kern van KV Mechelen wanneer KV Oostende op 22 november op bezoek komt Achter de Kazerne op de 16e speeldag in de Jupiler Pro League.

In de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Waasland-Beveren op de 14e speeldag in de eerste klasse maakte De Petter in de tiende minuut "een vliegende tackle met beide voeten en ook de studs vooruit op Thibault Moulin", aldus de Reviewcommissie, die vond dat scheidsrechter Sébastien Delferière de fase had moeten bestraffen en de vervolging vroeg door het Bondsparket. De Petter kreeg twee speeldagen (waarvan één effectief) schorsing voorgesteld van het Bondsparket.

De Geschillencommissie vond dat een goede strafmaat. "Uit de tv-beelden blijkt duidelijk dat De Petter een sprongtackle uitvoert, minstens met een been vooruit en met de studs vooruit. Deze tackle wordt bovendien uitgevoerd met een buitengewone intensiteit, waardoor hij de fysieke integriteit van zijn tegenstrever in gevaar brengt", klonk het dinsdag. KV Mechelen en De Petter tekenden geen beroep aan.

Steven De Petter.
Photo News Steven De Petter.