Videocall met BAS bleek niks meer dan een formaliteit: waarom licentiemanager licht nu wél op groen zet voor Standard

De spelers van Standard.
Photo News De spelers van Standard.
Niets staat een licentie nog in de weg voor Standard. Voorzitter Venanzi kon de nodige documenten voorleggen, waarna de licentiemanager het licht op groen zette.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

 ‘Oufti!’, zeggen ze in Luik. Een zucht van opluchting voor de Rouches. Tien minuten, langer had Standard niet nodig om licentiemanager Nils Van Brantegem te overtuigen het licht op groen te zetten. Het BAS zelf maakt ten laatste op 10 mei haar oordeel bekend. De Rouches werden vertegenwoordigd door voorzitter Bruno Venanzi, algemeen directeur Alexandre Grosjean en lid van de raad van bestuur Bryan Whitnack. De videocall met het BAS bleek uiteindelijk niks meer dan een formaliteit. Standard kon snel bewijzen over voldoende financiële middelen te beschikken voor volgend seizoen. Een kleine maand geleden bleek dat nog niet - of toch onvoldoende - het geval. Op 8 april besliste de Licentiecommissie Standard geen proflicentie toe te kennen. Plotse dreigde een degradatie naar Tweede Amateur. Een donderslag bij heldere hemel in Luik. De Licentiecommissie vond een gebrek aan bewijs van het betalen van de tekenpremies van acht spelers voor de maand februari. Goed voor een bedrag van iets meer dan één miljoen euro. Een document dat Standard toen wel degelijk overmaakte, zij het enkele uren na het verstrijken van de deadline. Dat werd gisteren snel rechtgezet.

Verkeerde interpretatie

De commissie wees toen ook op de jaarrekening van Standard. Op 31 december 2019 zou daar een negatief resultaat van 14 miljoen euro op hebben gestaan. Standard kon nu wel de nodige garanties voorleggen. En tot slot viel de commissie over de constructie van een nieuwe vennootschap die het stadion moet overkopen van de nv Standard de Liège. Die nv ‘Immobilière Standard de Liège’ is van Bruno Venanzi en ook Rode Duivel Axel Witsel investeerde er 3 miljoen in. Op het moment van de licentieaanvraag stond er nauwelijks geld op de rekening van de vennootschap. Tegen 30 juni 2020 moet het volledige bedrag, 12 miljoen zoals overeengekomen tussen beide nv’s, betaald zijn. Maar de Licentiecommissie had vragen bij de solvabiliteit van de nieuwe nv. De Rouches schoten in een kramp bij het horen van het nieuws, maar klopten zich tegelijkertijd flink op de borst. De Licentiecommissie had het een en ander verkeerd geïnterpreteerd en dat zouden ze voor het BAS bewijzen. Met Marouane Fellaini vond Venanzi nog een andere ex-speler die bereid was om de club wat centen toe te stoppen. De ex-speler leent Standard 3 miljoen euro tegen een gunstige rentevoet. De spelers, het bestuur en de fans van de Rouches kunnen weer opgelucht ademhalen.

Photo News

Lees ook: 12 miljoen gevonden, met dank aan Witsel en Fellaini: Rouches vanavond met vertrouwen naar het BAS

Lees ook: Bruno Venanzi, de redder van Standard die nu vecht om te overleven: vijf jaar liefde en miserie (+)

Photo News17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Couwels

  Hoewel ik Antwerp fan ben, ben ik blij dat Standard zijn licentie heeft gehad. Het zijn toch ook smaakmakers van het voetbal hé. Zotte staf, bestuur en supporters... Het heeft wel iets.

 • Nick Roebben

  Een topclub ben je als je top bent in alle - dus ook financiele- facetten van het voetbal, en dat zijn standard en anderlecht ondertussen dus duidelijk niet meer.

 • Tommy Scherman

  Licentie binnen en terecht! De verschillende maten en gewichten (meer dan 2) zijn vooral gehanteerd geworden in eerste instantie en minder nu voor het BAS! Anderlecht dat met zijn dagelijkse malaise er erger voor staat dan Standard krijgt probleemloos in eerste aanleg zijn licentie. Il faut le faire!

 • Ronny Ryckaert

  Wie heeft geen schulden, zolang je ze kan betalen Is er geen probleem toch

 • Bart Vanderbruggen

  Dit toont aan hoe partijdig en incompetent het er bij de licentiecommissie aan toe gaat. Maar we weten al langer dat Standard niet echt in de bovenste schuif ligt, terwijl dit de enige club is die voor wat sfeer in de competitie zorgt. Dus allemaal gedoe om niks. Wel verrassend dat veel andere clubs in veel slechtere financiële papieren toch maar weer gewoon een licentie cadeau krijgen, maar wat had je nu gedacht ...