Socios Standard tevreden met "stap in de richting van supportersparticipatie"

Bruno Venanzi
PHOTO_NEWS Bruno Venanzi
De coöperatieve vereniging Socios Standard reageert tevreden met de verkoop van Standard Luik door Roland Duchâtelet aan Bruno Venanzi, tot voor kort vicevoorzitter van de club. Venanzi kondigde immers aan binnen drie tot vijf jaar kapitaal open te stellen voor de supporters, naar het voorbeeld van FC Barcelona. "Dit is een stap vooruit in de richting van supportersparticipatie", klonk het vandaag in een mededeling.

"De modaliteiten zullen nog worden vastgelegd. Maar dit is in essentie het project waar wij ons nu al meer dan twee jaar voor inzetten. En we zijn niet alleen. Overal in Europa wordt er gewerkt aan een concept waarbij de betrokkenheid van supporters ervoor zorgt dat sportieve, sociale en economische belangen tezamen worden beschermd. Het doel is om alle maatschappelijke aspecten van de sport te bevorderen, het gaat niet alleen over gezond en fit zijn, het gaat ook om maatschappelijke integratie, samenlevingsopbouw en werkgelegenheid."

"Wij hebben inmiddels een aantal structuren opgericht die zouden kunnen helpen om de doelstellingen van supportersparticipatie met Bruno Venanzi te helpen realiseren. Wij bieden ons alvast aan als gesprekspartner in de zoektocht naar goede en werkbare modaliteiten om participatie vorm te geven", aldus Socios Standard.

"Bruno Venanzi heeft onze club gekocht. Daar zijn we bijzonder blij mee. Eerder hadden wij de Socios Standard opgericht toen Standard dreigde verkocht te worden aan een investeringsgroep uit Nederland. De voorbije weken was er opnieuw melding gemaakt van deze groep. Maar het gaat nu definitief de andere kant uit. Zo hoort het ook, Standard is zomaar geen commercieel bedrijf. Onze club is een instituut in onze regio, het is een collectief goed, waaraan wij supporters bijzonder zijn gehecht."

Famille des Rouches
Ook Famille des Rouches, de federatie van supportersclubs van Standard, heeft intussen gereageerd op de toekomstige supportersparticipatie. "Dat is een goed initiatief, maar ze moeten er zeker de tijd voor nemen om het te lanceren", vertelde voorzitter Eddy Janssis, die tevreden is met de overname van de club door Venanzi. "Het is tijd om de bladzijde om te draaien en we zijn blij te kunnen rekenen op Bruno Venanzi, een Luikse eigenaar en supporter van Standard. Met Duchâtelet waren er van in het begin problemen. We hebben veel gediscussieerd, maar de situatie ging er maar niet op vooruit. Als hij was gebleven, waren er nog meer strubbelingen geweest."