Legear heeft jongen die hij verwond heeft nog altijd niet vergoed, laat staan excuses aangeboden

In Tongeren kregen ze maandag een nare flashback bij het nieuws dat Legear terugkeert naar het Belgische voetbal. Vooral de familie Dewallef houdt zwarte herinneringen over aan die zevende oktober 2012, toen de voetballer rond 4u30 's nachts met zijn Porsche binnenreed in de shop van een tankstation. Dat deed bij Legear de nu haast mythische zin ontlokken 'Ouille, ik heb van deze winkel een drive-in gemaakt'. Weinig waarschijnlijk dat Jeffrey Dewallef (zie filmpje hierboven) daar nu meer dan twee jaar later al mee kan lachen.

De terugkeer van Jonathan Legear naar het Belgische voetbal is niet onopgemerkt voorbij gegaan. De ex-speler van Anderlecht, Terek Grozny, KV Mechelen, Olympiakos en Blackpool (al speelde hij voor die twee laatsten geen officiële minuut) pochte al meteen met zijn fysieke paraatheid in de pers, waarna hij door de clubleiding van Standard werd teruggefloten. Nu blijkt ook dat het enige fysieke slachtoffer na zijn beruchte passage in Tongeren, Jeffrey Dewallef, nog altijd niet gecompenseerd is door Legear. De jongeman, die als verkoper werkt in een schoenenwinkel van 'Avance' die beheerd wordt door zijn moeder, was lang werkonbekwaam.

Nog altijd in proces
"Jeffrey (op het moment van de feiten 21, nvdr) had een gebroken enkel: zowel de interne als externe ligamenten waren geraakt", aldus zijn vader Joseph in de kranten van Sudpresse. "Vier maanden kon hij niet werken en de vier daaropvolgende, slechts halftijds. Het is het bedrijf van mijn vrouw dat voor die kosten heeft opgedraaid, plus het salaris voor zijn tijdelijke vervanger. We zijn dus zowel onder de naam van mijn zoon als die van het bedrijf in proces tegen Legear. Volgens onze advocaat zal de slotzitting in mei plaatsvinden en valt het verdict in juni. Ik ga de som niet onthullen die we vragen. Het is meer dan 10.000 euro, minder dan 50.000 euro. Het is een objectief en realistisch bedrag in vergelijking met de geleden schade. We zijn niet uit op winstbejag."

Veel minder dan 180.000 euro
Meer nog dan het gebrek aan financiële compensatie, is het de houding van Legear die Joseph stoort. "Hij is niet correct geweest. Op geen enkel moment heeft hij gevraagd hoe het gaat met mijn zoon. Niet eens een excuus, he. Dat had nu toch het minste mogen zijn." De uitbater van het Esso-benzinestation waarin Legear zijn Porsche Panamera plantte (zie foto hieronder), is ondertussen wel vergoed. "De schade die hij daar heeft aangericht, heeft Legear wel meteen betaald. In de media werd gewag gemaakt van 180.000 euro, maar ik kan zeggen dat dit heel wat minder was", besluit Joseph Dewallef.

Dino Tofoni (centraal), uitbater van Bruno's Food Corner, tijdens de opruim na het incident. Hij is financieel wel volledig gecompenseerd, zoals Legear meteen na de feiten hem beloofd had.
PHOTO_NEWS Dino Tofoni (centraal), uitbater van Bruno's Food Corner, tijdens de opruim na het incident. Hij is financieel wel volledig gecompenseerd, zoals Legear meteen na de feiten hem beloofd had.

Nu worden de Dewallefs sowieso dagelijks herinnerd aan het incident: hun schoenenwinkel ligt op wandelafstand van het bewuste tankstation. En ook straf: da avond van het incident, had Jeffrey Legear nog gezien in de discotheek waar hij zelf was uitgeweest: de befaamde Tongerse Nunu-club, inmiddels al failliet gegaan en tegenwoordig Xoda Club. U herinnert zich ongetwijfeld nog deze stripteaseuse en deze kat uit die beruchte Nunu-periode. En dan vergeten we gemakshalve nog de toenmalige Rouche Goreux, die er op de parking iemand zou afgeranseld hebben met zijn riem.

PHOTO_NEWS
Legaer nadat hij is voorgekomen voor de politierechtbank in Tongeren.
PHOTO_NEWS Legaer nadat hij is voorgekomen voor de politierechtbank in Tongeren.
En weg was Legear, die toen voor Grozny voetbalde, weer.
PHOTO_NEWS En weg was Legear, die toen voor Grozny voetbalde, weer.