Inlevering salaris bij Standard, spelers voelen zich koud gepakt: “Maar juridisch is er geen probleem”

BELGA
Het communiqué van Standard oogt mooi. “Een volledige club verenigd tegen het coronavirus. Gisteren (dinsdag, red.) werd er een voorstel gedaan aan de spelers om een aanzienlijk deel van hun salaris in te leveren zolang de periode van inactiviteit aanhoudt. Een groot deel van de spelers stemde spontaan in.”

Eerder zette de club 80% van het administratief personeel op technische werkloosheid. Standard zal de spelers een vast en gelimiteerd maandsalaris uitbetalen zonder enige tussenkomst van de staat. De besparingen op de lonen vloeit dan via de Standard Foundation terug naar de Luikse ziekenhuizen. Op zich een mooie geste van de club die zo de zorgsector helpt.

LEES OOK. Akkoord tussen spelers en Anderlecht een feit: Kompany en maats zien af van één maandloon en besparen club 3 miljoen euro

Maar het zorgde toch voor wat gefrons bij een deel van de spelersgroep - waar ze intussen bijna allemaal akkoord gingen. Zij voelen zich koud gepakt door de Standard-directie. Vooral door de manier waarop alles verliep. “Een mailtje met twee opties”, aldus een makelaar. “Technische werkloosheid of een verminderd loon. Zonder voorafgaand overleg. Pas op: de spelers zijn natuurlijk solidair met de zorgsector. En ze willen zeker iets doen om te helpen. Maar je kan dat als club toch anders aanpakken? Niet zo dwingend. Zoals Anderlecht. Zij lichtten eerst Vincent Kompany in, die overlegde met de spelers. Dan komt het ook in orde, hoor. Bij Standard is het: teken dit of dat en je moet zo snel mogelijk antwoorden.”

Kan dat eigenlijk zomaar? “Op juridisch vlak is er geen probleem”, zegt Stijn Francis van managementbureau Stirr Associates - dat onder meer de zaken behartigt van verdediger Zinho Vanheusden. “Alleen moeten ze wel een schriftelijke toestemming hebben van de speler als die kiest voor een verlaging van het salaris, in tegenstelling tot wanneer hij zou kiezen voor een systeem van technische werkloosheid.” 

Photo News26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van Oosterwijck

  Ze zullen er wel effe tegen kunnen zeker, er zijn anderen die helemaal op niks kunnen terugvallen.

 • Chris Wouters

  Ze verdienen genoeg, dus als ze hun ongehoord hoge lonen moeten missen, zullen ze misschien beseffen dat met (heel) dure auto's, een woning in Monaco, dure reizen e.d. toch niet zo'n goed idee was!

 • Herman Vierendeel

  Wat die mannen per week verdienen, verdient een werkmens niet op 1 jaar..

 • Anne Onsia

  De discussie of voetballers overbetaald worden is onzin. Stel jou eens voor dat jouw werkgever betaald wordt door sponsors en tv-rechten, enkel en alleen oo basis van de prestaties van jou en 10 collega’s. Ze vangen daar honderden miljoenen voor en ze betalen jou 10.000€/maand? Zou je dat ok vinden? Jij 10k en zij 10M voor jouw werk? Ik denk het niet he...

 • HUGO VERLOT

  Velen zouden op hun loon moeten bijleggen volgens de prestaties die ze leveren.