Duchâtelet verkoopt al zijn aandelen in Standard aan nieuwe sterke man Venanzi

Roland Duchâtelet (68) is niet langer eigenaar van Standard. Hij heeft zijn aandelen verkocht aan nieuwe sterke man Bruno Venanzi (45). Venanzi is de huidige ondervoorzitter van de Rouches, een functie die hij sinds november 2014 bekleedt, en tevens medeoprichter en aandeelhouder van de energieleverancier Lampiris.

Venanzi neemt 99,9 procent van de aandelen, en dus de facto de club, over van Duchâtelet. De nieuwe preses kwam in november 2014 bij de Rouches en kreeg er dag na dag meer invloed. Welk bedrag hij voor de aandelen op tafel legde, wilde hij niet kwijt. "Dat is vertrouwelijk", klonk het. Venanzi kondigde overigens ook aan binnen drie tot vijf jaar kapitaal open te stellen voor de supporters, naar het voorbeeld van FC Barcelona. "Zonder supporters is Standard niets. Sommige clubs hebben toeschouwers, wij hebben supporters", vertelde de kersverse sterke man van de Rouches.

"Of dit een droom is die in vervulling gaat? Eigenlijk was het mijn kinderdroom ooit voor Standard te spelen. Maar als volwassene is voorzitter worden zeker een droom die uitkomt", ging Venanzi verder. Op sportief vlak wil de preses inzetten op het versterken van de Academie en, op langere termijn, wil hij ook Sclessin (het stadion van de Rouches) aanpakken. Komend seizoen mikt hij met de Luikenaars op een plaats in de top drie.

Op langere termijn wil Venanzi vaste klant zijn in de top drie en de vruchten plukken van de jeugdwerking op de Académie. "We willen een nieuwe generatie sterkhouders kneden en de infrastructuur verbeteren"

Bruno Venanzi
Venanzi is de huidige ondervoorzitter van de Rouches, een functie die hij sinds november 2014 bekleedt, en tevens medeoprichter en aandeelhouder van de energieleverancier Lampiris.
BELGA Venanzi is de huidige ondervoorzitter van de Rouches, een functie die hij sinds november 2014 bekleedt, en tevens medeoprichter en aandeelhouder van de energieleverancier Lampiris.
Welke bedrag Venanzi nu op tafel legde, wilde hij niet kwijt. "Over de prijs wil ik niets zeggen", aldus Venanzi
BELGA Welke bedrag Venanzi nu op tafel legde, wilde hij niet kwijt. "Over de prijs wil ik niets zeggen", aldus Venanzi

Emotioneel afscheid
Duchâtelet trekt de deur van Sclessin achter zich dicht, maar blijft wel in het voetbal - zijn netwerk bestaat nu nog uit Charlton, STVV (via zijn partner), Alcorcon, Jena en Ujpest. Hij opende zichtbaar geëmotioneerd de persconferentie. "Een normaal mens leeft tot zijn 75ste in een goeie mentale en fysieke gezondheid. Dat wil zeggen dat ik nog zo'n 350 weken heb (Duchâtelet is 68, red.). Op mijn leeftijd primeert de kwaliteit van het leven. Ik hou nog steeds van Standard maar de zaken zijn hier ingewikkeld geworden. Ik heb de ideale oplossing gevonden. Ik ben er zeker van dat de club in goede handen is bij Bruno Venanzi. Hij heeft de visie en het intellect om Standard te leiden. Een voetbalclub besturen is niet eenvoudig. Het is moeilijker dan een normaal bedrijf leiden of een politiek mandaat uitvoeren."

Ik heb de ideale oplossing gevonden. Ik ben er zeker van dat de club waarvan ik hou in goede handen is bij Bruno Venanzi. Hij heeft dezelfde visie en inzicht. Veel succes aan Bruno

Roland Duchâtelet
"Ik heb de ideale oplossing gevonden. Ik ben er zeker van dat de club waarvan ik hou in goede handen is bij Bruno Venanzi"
BELGA "Ik heb de ideale oplossing gevonden. Ik ben er zeker van dat de club waarvan ik hou in goede handen is bij Bruno Venanzi"
Terwijl binnen Duchâtelet zijn vertrek aankondigde leidde coach Slavoljub Muslin buiten de training
BELGA Terwijl binnen Duchâtelet zijn vertrek aankondigde leidde coach Slavoljub Muslin buiten de training
BELGA

41 miljoen euro
De gewiekste zakenman kocht Standard in 2011 voor 41 miljoen euro. Twee jaar later stak de storm op toen hij zichzelf 20 miljoen aan dividenden uitkeerde. Die storm werd een orkaan. Vooral bij de supporters had de Limburger het verkorven na een aantal omstreden sportieve en financiële beslissingen. In juni 2013 organiseerden de Standard-fans nabij het stadion zelfs een heuse betoging tegen Duchâtelet. Daar kwamen toen enkele duizenden mensen op af. Duchâtelet plooide echter niet voor de kritiek, zelfs niet toen een deel van de harde kern verhaal kwam halen in zijn bureau.

BELGA
PHOTO_NEWS

STVV
Nu Duchâtelet heeft beslist Standard te verlaten, wordt een terugkeer naar STVV geopperd, al ging de Limburger daar niet op in op de persconferentie. "Mijn vertrek staat los van STVV", hield Duchâtelet vol. Destijds verliet hij de Limburgse club, die komend seizoen weer aantreedt in in eerste klasse, om sterke man bij Standard te worden.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA