Duchâtelet en Standard: hoe de storm een orkaan werd

Het huwelijk tussen Standard en Roland Duchâtelet is voorbij. Na vier jaar doet de sterke man 'zijn' ploeg van de hand. Vrijwel meteen na de aankoop van de Luikse club, in 2011 voor 41 miljoen euro, werd Duchâtelet persona non grata op Sclessin. De vurige fans waren hem liever kwijt dan rijk. Een overzicht.

23 juni 2011

Russische hoofdaandeelhoudster Margarita Louis-Dreyfus zoekt naar een overnemer voor Standard. Roland Duchâtelet, op dat moment voorzitter van Sint-Truiden, is bijzonder geïnteresseerd en koopt de aandelen over voor liefst 41 miljoen euro, 20 procent meer dan de vraagprijs. Daarbij is ook het pakket van gedelegeerd bestuurder Luciano D'Onofrio. Diens rol is meteen uitgespeeld op Sclessin. Ook de voltallige raad van bestuur stapt op.

Roland Duchâtelet bij zijn aankoop van Standard in 2011
PHOTO_NEWS Roland Duchâtelet bij zijn aankoop van Standard in 2011

29 mei 2012 - 22 oktober 2012

Na een teleurstellend eerste seizoen onder Duchâtelet - Standard werd pas vijfde - neemt trainer José Riga ontslag als coach van de Luikenaars. Als vervanger wordt de onbekende Nederlander Ron Jans aangesteld. Lang blijft Jans niet aan het roer aan de boorden van de Maas. Op 22 oktober krijgt hij, onder druk van de woedende supporters, al de bons van Duchâtelet. Op 13 matchen pakte hij amper 13 punten. Mircea Rednic is zijn opvolger.

Ron Jans bleef niet lang aan het roer als coach bij Standard
PHOTO_NEWS Ron Jans bleef niet lang aan het roer als coach bij Standard

22 oktober 2012 - 27 mei 2013

De resultaten onder Mircea Rednic zijn behoorlijk tot goed te noemen. De Roemeen loodst Standard in extremis nog naar Europees voetbal. Zijn laatste wedstrijd is een klinkende 7-0 overwinning tegen AA Gent. De supporters dragen hem op handen, maar daags na de laatste partij kiest Duchâtelet voor een andere coach. "De mogelijkheid om door te gaan met Rednic zat erin. Ik wou niet op een emotionele manier reageren en ik heb de pro's en contra's tegen elkaar afgewogen. Uiteindelijk bleek het beter om van coach te wisselen", laat Duchâtelet weten. Hij stelt meteen ook een nieuwe trainer aan. De onbekende Israëliër Guy Luzon.

Mircea Rednic na de 7-0 overwinning tegen AA Gent op de slotspeeldag. Een dag later werd hij ontslagen
PHOTO_NEWS Mircea Rednic na de 7-0 overwinning tegen AA Gent op de slotspeeldag. Een dag later werd hij ontslagen

27 mei 2013

Op dezelfde dag als het ontslag van Mircea Rednic komen de Franstalige media met het nieuws op de proppen dat Roland Duchâtelet 20 miljoen euro aan dividenden, uit het kapitaal van de nv Standard Luik, haalt. "Het gaat om een fiscale operatie om te vermijden dat te veel belastingen moeten betaald worden", zegt de voorzitter van Standard. "Je moet er niets anders in zien. Het is puur fiscaal." De fans zijn razend en eisen dat Duchâtelet opstapt.

PHOTO_NEWS

1 juli 2013

Na het ontslag van Mircea Rednic en het nieuws over de 20 miljoen euro aan dividenden is het kot te klein bij de fans van Standard. De hevige supporters protesteren wekenlang tegen het beleid van Roland Duchâtelet. In juni 2013 organiseren de Standard-fans nabij het stadion zelfs een heuse betoging tegen Duchâtelet. Daar komen enkele duizenden mensen op af. Ze bedreigen hun voorzitter en dringen zelfs zijn kantoor binnen. Op 1 juli 2013 kondigt Duchâtelet aan dat hij Standard wil verkopen.

"Roland Duchâtelet wil niet langer voorzitter zijn van een club waar de fysieke en emotionele integriteit van bezoekers niet gegarandeerd kan worden. Duchâtelet is bereid om de onderhandelingen op te starten met eventuele overnemers die door La Famille des Rouches voorgesteld worden", staat te lezen in de toenmalige mededeling.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

10 mei 2014

Het seizoen onder Guy Luzon verloopt verrassend goed. Standard sluit het reguliere seizoen af als leider en is dé titelfavoriet in play-off I. Het protest van de fans is nog steeds aanwezig, maar is verstomd door de prima resultaten. Roland Duchâtelet maakt daarvan gebruik om daags voor de topper tegen Club Brugge te verklaren dat hij op korte en lange termijn aan het hoofd blijft van de club.

In de afgelopen maanden breidde Duchâtelet ook zijn imperium uit. De zakenman nam verschillende Europese voetbalclubs (Charlton Athletic, Carl Zeiss Jena en Alcorcon) over. Daarnaast heeft hij ook nog banden met tweedeklasser Sint-Truiden en het Hongaarse Ujpest.

Het eerste seizoen onder Guy Luzon verliep prima
PHOTO_NEWS Het eerste seizoen onder Guy Luzon verliep prima

20 oktober 2014

Guy Luzon stapt op als coach van Standard. De positie van de Israëliër was onhoudbaar geworden na de rellen tegen Zulte Waregem. De competitiematch op Sclessin tegen de toenmalige rode lantaarn werd toen bij een 1-2 stand in de 90e minuut stopgezet door de scheidsrechter nadat misnoegde thuissupporters voor de tweede keer stoeltjes op het veld hadden gegooid. Voor en tijdens de match werd door de Luikse fans ook al nadrukkelijk om het ontslag van Luzon gevraagd. De Rouches staan op dat moment elfde met 12 op 30. Assistent-coach Ivan Vukomanovic neemt (voorlopig) over.

Opvallend is wel dat Luzon even later aan de slag gaat bij Charlton Athletic, een andere club van Roland Duchâtelet.

Guy Luzon
BELGA Guy Luzon

2 februari 2015

Nieuwe coup de théâtre op Sclessin. Ondanks een 28 op 39 en een remonte van de elfde naar de vijfde plaats wordt Ivan Vukomanovic aan de kant geschoven als trainer bij Standard. Niemand minder dan José Riga, de eerste coach onder Duchâtelet, is zijn vervanger. Sportief raadgever Awel Lawarée verwoordde het zo. "We zijn zeer tevreden met het werk van Ivan. Maar we hebben besloten om de formatie van de staf om te gooien. We zochten een T1 met meer ervaring."

Riga werd het seizoen daarvoor nochtans door Duchâtelet ontslagen bij Charlton Athletic.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

26 mei 2015

De tweede passage van José Riga bij Standard is geen succes. Op 26 mei kondigt de Luikse club aan dat zijn contract niet verlengd wordt. Een verrassing is dat niet, want een dag eerder had de trainer al zijn vertrek aangekondigd. Roland Duchâtelet moet op zoek naar zijn zevende(!) coach.

PHOTO_NEWS

24 juni 2015

Het einde van het tijdperk-Duchâtelet. De zakenman verkoopt zijn aandelen aan Bruno Venanzi, de huidige ondervoorzitter van Standard. "Ik heb de ideale oplossing gevonden. Ik ben er zeker van dat de club waarvan ik hou in goede handen is bij Bruno Venanzi. Hij heeft dezelfde visie en inzicht. Veel succes aan Bruno", vertelt Duchâtelet op de persconferentie.

BELGA
BELGA