Drastische maatregelen bij Standard: "Iedereen gelijk"

In tegenstelling tot wat de berichtgeving aanvankelijk liet uitschijnen, blijft Jelle Van Damme wel degelijk kapitein van de Rouches.
BELGA In tegenstelling tot wat de berichtgeving aanvankelijk liet uitschijnen, blijft Jelle Van Damme wel degelijk kapitein van de Rouches.
De 1-4 bekernederlaag tegen Lokeren is hard aangekomen op Sclessin. Vandaag werd er inderhaast een persconferentie bijeengeroepen waar door sportief directeur Axel Lawarée en vice-voorzitter Bruno Venanzi drastische maatregelen aangekondigd werden. Zo komen er zeven spelers van de B-kern naar de A-kern en wordt elke speler voortaan op gelijke voet behandeld.

Het nieuwe bewind wil alle spelers op gelijke voet behandelen. "Er wordt niet langer onderscheid gemaakt tussen ervaren en jonge spelers. Er is geen kapitein, geen kader. Enkel 27 spelers." Er zal ook harder getraind moeten worden door de Rouches. "Wees gerust, de spelers zullen hier héél veel tijd doorbrengen.

Zeven spelers naar A-kern
Ajdarevic, die na een slechte partij in Oostende op het achterplan verzeild was geraakt, keert terug naar de A-kern. Samen met de jongeren Van den Ackerveken, Fiore, Achaoui, Milosevic, Jaadi en Dussaut. Vijf spelers zullen een brug vormen tussen de spelersgroep naar de technische staf en het bestuur toe. "De beslissing werd genomen in overleg met de coach en de staf", aldus Lawarée. "Er zal geen sprake meer zijn van 'anciens', een kapitein, of spelers met privileges. Iedereen begint opnieuw vanaf nul en de meest strijdvaardige voetballers zullen spelen. Dat is waar het om draait: we willen opnieuw krijgers op het veld." Voor alle duidelijkheid: dat van alle spelers gelijk is de nieuwe filosofie, maar Jelle Van Damme blijft wel degelijk de aanvoerder.

Evaluatie
"We weten dat deze maatregel in het begin mindere resultaten zal teweegbrengen", beseft Venanzi. "Maar dat risico zijn we bereid te nemen. We willen alle spelers wakkerschudden, ook de jeugdspelers. Zij zien nu dat het mogelijk is om in de eerste ploeg te geraken."

De maatregel blijft minstens van kracht tot januari. Dan volgt een evaluatie, waarbij de spelersgroep van 27 naar 20 spelers herleid zal worden.

Trainer
De nieuwe trainer Vukomanovic hoeft niet te vrezen voor zijn positie.  "Vukomanovic blijft de patron en alle spelers zullen op voet van gelijkheid behandeld worden. Voor de jongeren is er geen druk qua resultaten, enkel professionalisme telt." Als klap op de vuurpijl haalde Venanzi, die onlangs tot rechterhand van Duchâtelet benoemd werd, nog hard uit. "Standard heeft misschien recht op een nederlaag, maar niet op de opgave. Sommige spelers van de A-kern zullen de omgekeerde weg uitgaan. Naar de B-kern en niet mee op stage."

Overnamebod

Vicevoorzitter Venanzi gaf ook een reactie op het nieuws van een overnamebod uit Abu Dhabi. "Het gaat om een ongefundeerd gerucht", zei hij. "Het is ongelooflijk. Ik begrijp niet hoe zoiets de actualiteit kan halen. Het is een gerucht, ik herhaal het. Wij geven normaal geen commentaar op geruchten, maar hier is het toch belangrijk om te reageren. Ik zie het niet meteen gebeuren dat een sjeik uit het Midden-Oosten een zak met 62 miljoen euro aan de voeten van Duchâtelet komt leggen. En daarbij: ik ben er niet zo zeker van dat Roland de club echt wil verkopen." .