Carcela riskeert 2 matchen schorsing, maar vonnis week in beraad zodat hij vrijdag in Gent kan spelen

Carcela vandaag met Pierre Locht, juridisch directeur van Standard, op het bondsgebouw.
Photo News Carcela vandaag met Pierre Locht, juridisch directeur van Standard, op het bondsgebouw.
Mehdi Carcela kent zijn straf voor de handgebaren in de Clasico tegen Anderlecht op dinsdag 26 februari. Dat heeft de Geschillencommissie van de Bond bevestigd. De middenvelder van Standard riskeert twee speeldagen schorsing en 2.000 euro boete.

Carcela maakte op zondag 3 februari in de beladen Clasico thuis tegen RSC Anderlecht (2-1) voor het oog van de camera’s een zogenaamde ‘bras d’honneur’ nadat zijn weergaloze doelpunt na tussenkomst van de videoref was afgekeurd. Carcela stak ook zijn middenvinger op richting scheidsrechter Visser.

De Marokkaanse middenvelder werd daarvoor vervolgd en kwam zich vandaag in het bijzijn van Pierre Locht, juridisch directeur van Standard, verdedigen voor de Geschillencommissie.

Het Bondsparket vroeg de Standard-middenvelder twee speeldagen te schorsen. Na het horen van de verhitte debatten tussen Locht en de bondsprocureur (zie hieronder) neemt de Geschillencommissie de zaak een weekje in beraad. Het vonnis valt op 26 februari.

rv
Photo News

Procureur: “Obsceen, vulgair en misplaatst”

“We hebben een dossier samengesteld op basis van krantenartikelen en pertinente elementen in het dossier”, opende de bondsprocureur. “Het Bondsparket beschikt over de absolute bevoegdheid om in disciplinaire zaken te vervolgen. Zijn gedrag is onaanvaardbaar voor een profvoetballer die weet dat er een 40-tal camera’s op hem gericht zijn. Het gaat om een weloverwogen actie, waarvoor Carcela beide handen gebruikte. Er kan geen sprake zijn van een ongelukje. De indicatieve tabel schrijft één tot vier speeldagen schorsing voor. Ik vraag twee speeldagen en 2.000 euro boete. Dat lijkt me niet overdreven. Ik verneem via de pers dat Carcela zich verontschuldigd heeft. Hij erkent dus de materialiteit van de gebaren. Die waren obsceen, vulgair en misplaatst.”

Photo News

Carcela: “Gefrusteerd door emoties en druk”

Carcela nam zelf ook het woord, en ontkende dat de gebaren naar scheidsrechter Visser gericht waren. “Ik nam eerder het systeem van de VAR op de korrel. Maar het was geen gebrek aan respect. Ik maakte een geweldige goal, en was door de emoties en de druk gefrustreerd dat het afgekeurd werd”, legde de middenvelder van Standard uit.

Locht deed zijn reputatie alle eer aan en bepleitte de onontvankelijkheid van de strafvordering. Volgens de bestuurder van de Rouches mag het Bondsparket in deze zaak niet vervolgen op basis van de tv-beelden. “Ik vind in het bondsreglement geen reglementaire grond om Carcela te vervolgen. Er is geen Reviewcommissie meer. En de VAR is bij dit incident niet tussengekomen. Het is klaar en duidelijk, dit dossier kan snel gesloten worden want de actie van het parket is onontvankelijk.” 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Urdi De vos

  Echte schande is de vorige keer ook ermee weg gekomen.Goed straffen en die madam Vormer ook en Wesley want die doen dit ook.

 • frankie bressinck

  Ja, 't was te denken. Standard komt opzetten en halen wat punten, ze gaan ze eens pesten met futuliteiten te bestraffen! Carcela is hun beste speler dus die gaan ze eens schorsen. Zware tackles ala Couffriez op Dejaeghere dat mag maar owee als je een beweging doet die niet past en waar je niemand fysiek raakt!!

 • Roland THIJS

  Gelijkheid voor iedereen? En Van Damme dan 1,5 jaar geleden! Hij kwam er vanaf met een voorwaardelijke schorsing!

 • Norbert Deploige

  Is dit niet ongelooflijk dat er een advocaat Carcela moet verdedigen omdat hij een middenvinger aan de ref toonde. Een advocaat mensen!!!! Waarom??? Iedereen heeft het toch gezien..........en toch nog een advocaat om wat? , ?

 • Marc Maes

  Carcela heeft groot gelijk...begrijpelijke reactie als je doelpunt na 5 min wordt afgekeurd.