Lokeren-spelers krijgen tot 25.000 euro compensatie

BELGA
Lokeren is officieel failliet verklaard. Maar wat betekent dat voor de spelers, die nota bene al enkele maanden niet meer waren betaald door de club? Zij kunnen op twee mogelijke manieren proberen om het geld te claimen waar ze recht op hadden (en zouden hebben volgens de duurtijd van hun contract).

Ten eerste via het zogeheten ‘Fonds Sluiting Ondernemingen’. Zodra de curator de werkovereenkomst van de spelers officieel verbreekt, kunnen ze via de RVA beroep doen op een waarborg van maximaal 25.000 euro. Dat is ook afhankelijk van de hoogte van het loonachterstal en de niet-betaalde vakantiegelden, die geplafonneerd zijn. Maar omdat de verbrekingsvergoeding in de meeste gevallen redelijk hoog zal zijn, zullen de meeste kernspelers wel aanspraak kunnen maken op een bedrag in de buurt van die 25.000 euro.

Een tweede en minder kansrijke piste is dat de spelers, zoals elke schuldeiser, een schuldvordering indienen via de rechtbank. Alleen zal het een aantal jaren duren vooraleer daar duidelijkheid over komt. Bovendien is het zeer twijfelachtig of de curator nog veel activa ten gelde zal kunnen maken - de kans is reëel dat de schuldeisers maar karig of zelfs niet betaald zullen worden.

Lees ook: 

Lokeren vraagt de hand van VW Hamme, maar eeuwige rivaal Waasland-Beveren dreigt roet in het eten te gooien

Jelle Van Damme keerde terug naar zijn oude liefde en kreeg enkel chaos: “Woede overheerst. Zo’n mooie club. En kijk nu” (+) 

Onze watcher Michaël Vergauwen draagt Sporting Lokeren ten grave: “Kleir” (om het met Roger Lambrecht te zeggen) (+)

Onze columnist Hugo Camps: “Ik ken er die voor minder in het ­gevang zitten. Vijftig jaar ­clubgeschiedenis verbrast aan spookverhalen” (+) 

De loze beloftes van De Vries: hoe Lokeren-eigenaar iedereen rad voor de ogen draaide (+)

BELGA5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • andre govaert

  Hoeveel compensatie krijgen de mensen in de zorg ?

 • rik cappelle

  25000 euro. Dat is een habbekrats vergeleken met sommige sluiting of overnamepremies bij sommige multinationals waar het soms gaat over bedragen van 3x een jaarloon.

 • Piccoli Franck

  Het bedrag van 25000 eur is een brutobedrag. Daar gaat RSZ en belastingen af waardoor je iets meer dan 15000 overhoudt.

 • Stijn De Munck

  Er zijn mensen die dit nog niet in een jaar verdienen. Zulke gigantische bedragen moeten toch zorgen voor problemen bij gelijk welke club op termijn

 • Jan Dhooghe

  25.000 euro compensatie? Dat is voor sommige voetballers wellicht meer dan dat ze ooit aan RSZ-bijdragen hebben betaald.