STAGEDAGBOEK CHARLEROI: Contractverlenging Benavente, Rezaei en Hendrickx is pas voor terugkeer in België

BELGA

Vrijdag 12 januari 

Voor de laatste werkdag in San Pedro del Pinatar werd de groep opgesplitst. Een niet al te fel doorgedreven training voor wie woensdag tegen FC Seoul speelde, een oefenmatch tegen het Chinese Yanbian voor wie die vooravond toekeek. Drie spelers kwamen in geen van beide wedstrijden in actie: derde doelman Baume, vierde doelman Imbrechts en centrale verdediger Wilems, die pas terug is uit blessure.

Tegen Yanbian gaf de debuterende Romain Grange (met een doffe e) meteen zijn visitekaartje af: twee goals en een assist. Pollet scoorde ook twee keer. Telkens met het hoofd. De Carolo’s wonnen met 4-0.

Mehdi Bayat rondde gisteren zijn reeks individuele gesprekken af. Met Benavente, Rezaei en Hendrickx praatte hij tijdens de stage voornamelijk over hun contractverlenging annex verbetering. Of ze tot een akkoord waren gekomen? "Zo ver zijn we nog niet", aldus de gedelegeerd bestuurder. "Ik moet nog met hun zaakgelastigde onderhandelen, maar dat zal pas gebeuren als we terug in België zijn." Rezaei bewees meteen zijn waarde. De Iraniër zal haast zeker worden geselecteerd voor het WK in Rusland. Benavente deed er langer over. Christian is aan zijn tweede seizoen bezig en het duurde tot een paar maanden geleden voor hij aan de oppervlakte kwam. De Spaanse Peruviaan (23/geboren in Madrid en opgeleid bij Real) staat nog op de wachtlijst bij zijn bondscoach, maar heeft er goed hoop in dat hij zal worden opgeroepen. Merci Mazzu. 

BELGA

"De coach is niet altijd mals geweest voor mij. Mee verdedigen of naast de ploeg: ik mocht kiezen. Ik heb de enige juiste keuze gemaakt. Dank zij hem ben ik een completere voetballer aan het worden en dat verhoogt mijn kans op deelname aan het WK. De komende weken zijn belangrijk, want in maart speelt de nationale ploeg oefenwedstrijden die doorslaggevend zullen zijn." 

De meest ongewone in dat rijtje van drie — door Mehdi Bayat met een stip in zijn agenda genoteerd — is Gaëtan Hendrickx. Als vrije speler (afgeschreven door STVV) bij Charleroi eind augustus 2016 begonnen met een klein contract en straks al aan zijn tweede opwaardering toe. Met reden, want Hendrickx heeft zich de voorbije maanden opgewerkt als een vaste waarde op het middenveld. Wie had dat durven te voorspellen? "Mij verwondert dat niet", aldus Samba Diawara, de nieuwe T3 van Charleroi. Diawara kent Hendrickx van hun gezamenlijke periode bij STVV en heeft een neus voor jong talent. Hendrickx is 22. Je zou hem de absolutie geven zonder biechten, maar dat is slechts schijn. Ondanks zijn frèle lichaamsbouw, staat hij zijn man tussen de beren. Draver en werkpaard tegelijk.

BELGA

Donderdag 11 januari

Wie gisteren van bij de aftrap deelnam aan de wedstrijd tegen FC Seoul, beperkte zich tot uitlopen en verzorging. Wie inviel of toekeek, trainde eerst op explosiviteit en legde zich daarna toe op het repeteren of instuderen van standaardfases. Een onderdeel dat fel bemoeilijkt werd door de zeer strakke wind.

Boven de hoofden van de spelers circuleerde een drone die vanaf de zijlijn werd bediend door de video-assistent. Mazzu gebruikt die luchtbeelden onder meer om de positie van zijn spelers te corrigeren.

Tijdens de middagpauze onderhield Mehdi Bayat zich met Pollet en lichtte de situatie achteraf toe. "We zoeken niet af te geraken van David. Zolang hij bij ons is, zal ik hem blijven motiveren. Mocht hij een interessant voorstel krijgen van een andere club dan kan erover gepraat worden. Op voorwaarde dat hij daarmee niet voor de dag komt vlak voor het einde van de transferperiode. Er moet ons nog tijd overblijven om een vervanger binnen te halen." Het contract van Pollet loopt in juni af. Na de middag kregen de spelers vrij.

Morgen sluiten de Carolo's hun stage af met een oefenwedstrijd tegen het Chinese Yanbian. Mazzu: "Ik ga enkel de spelers opstellen die tegen FC Seoul niet in actie kwamen, zodat ook zij de kans krijgen matchritme op te doen." Tot die groep behoort Penneteau. Reden: de onbetwiste nummer 1 van Mazzu in de competitie én kandidaat 'doelman van het jaar' op het gala van de Gouden Schoen, zal dinsdag in Brugge op de bank zitten. Penneteau: "De bekercampagne is voor Parfait (Mandanda). Ik heb daar geen probleem mee. Integendeel: als doelman ben je gediend met duidelijke afspraken."

BELGA
Photo News

Woensdag 10 januari

Kwart voor tien in de ruime entreehal van het hotel. Wachtend op het vertrek van de spelers naar het oefencomplex laten we ons zakken in een van de diepe zetels. Mogi Bayat, die gisteravond arriveerde, komt erbij zitten. David Pollet ook. Mogi maakt van de gelegenheid gebruik om ons op de proef te stellen. "Weet jij waarom David met een zeer speciale vermelding de geschiedenis kan ingaan?" We schudden het hoofd. "Welnu, mocht Charleroi kampioen worden, dan wordt hij de eerste speler die in België de landstitel pakt met drie verschillende clubs."

Op voorwaarde dat hij tot het einde van het seizoen bij Charleroi blijft, voeren we aan. Want is het niet zo dat hij naar een andere club mag uitkijken? Mogi grimast en haalt de schouders op. Pollet glimlacht, maar gaat er niet verder op in. Heeft hij het lastig met het feit dat hem een bon de sortie wordt toegeschreven? Misschien wel, maar drie kwartier later, tijdens de training, valt daar niks van te merken. Integendeel, zelfs. Terwijl Mazzu met een beperkt aantal spelers op standaardfases oefent, maakt de Fransman deel uit van de groep die, onder leiding van T2 Notaro, in één tijd centers van Remacle en Saglik overneemt. Hij knalt de éne volley na de andere buiten bereik van Penneteau in doel. Akkoord dat er geen oppositie is, maar Pollet is wel de enige die aan de lopende band scoort.

Christophe Diandy en Chris Bedia.
Photo News Christophe Diandy en Chris Bedia.

Een paar minuten voor het einde van de training, hinkt Bedia naar de kant. Hij wijst naar de achterkant van de linkerdij en zegt een hevige pijnscheut de hebben gevoeld na een demarrage. "Er brand iets vanbinnen", jammert hij. Terug in het hotel meldt clubdokter Borlée dat de stage afgelopen is voor de 21-jarige spits. Een echografie moet uitwijzen hoe erg de blessure is. De uitslag van dat onderzoek kan mee de onmiddellijke toekomst bepalen van Pollet, die het seizoen goed inzette om daarna gaandeweg uit beeld te verdwijnen. In zoverre dat hij niet eens meer werd opgenomen in de wedstrijdkern. "Als daar nood aan is, sta ik klaar. De groep beleeft een schitterend avontuur en ik vraag niets liever dan mijn bijdrage te leveren", aldus de Fransman. (AR)

Steeven Willems wordt onder handen genomen door fysical coach Philippe Simonin in San Pedro del Pinatar.
BELGA Steeven Willems wordt onder handen genomen door fysical coach Philippe Simonin in San Pedro del Pinatar.

Willems: "Ik ga verdorie uit mijn pijp moeten komen"

Mehdi Bayat zet zijn individuele gesprekken verder. Vandaag was Steeven Willems aan de beurt. Na afloop van dat onderhoud met de patron, maakte de centrale verdediger tijd vrij voor ons. "Ik ben niet gehaast. Ik speel straks toch niet tegen Seoul", zegt hij.

Na zeven maanden revalidatie als gevolg van afgescheurde kruisbanden in de POI-match van vorig seizoen tegen Anderlecht, is Willems eindelijk terug. "Begin december hervatte ik beetje bij beetje met de groep. Nu doe ik alles mee, zonder hinder te ondervinden. Medisch is alles in orde, alleen het wedstrijdritme ontbreekt. Vrijdag spelen we nog een tweede oefenmatch tegen een Chinese club, maar de kans is klein dat ik hier op stage mijn wederoptreden zal kunnen doen. Ik heb begrepen dat de staf niet het minste risico wil nemen. Ik kan daar inkomen, zelfs al sta ik te trappelen van ongeduld. Bovendien verwacht ik niet dat ik mijn plaats in de basis zomaar zal innemen. Dessoleil doet het sinds de start van het seizoen uitstekend op de positie die de mijne was voor ik uitviel. Ik ga verdorie uit mijn pijp moeten komen om hem uit de ploeg te spelen (lacht). Maar, wees gerust, het wordt een gezonde concurrentie waar we allebei voordeel kunnen uit halen en wie weet komt er een dag waarop de coach opnieuw overschakelt op een systeem met drie centrale verdedigers. Daar heeft hij in verleden al voor gekozen en het functioneerde goed. Het hoeft dus niet noodzakelijk Willems of Dessoleil te zijn. De twee samen kan ook."

"Hoe dan ook: ik kijk ernaar uit om er weer helemaal bij de horen. Zelfs al is het als bankzitter. Voor wie maanden de wedstrijden op tv heeft gevolgd, is dat al een fameuze stap vooruit. En ik trek mij op aan het vooruitzicht dat we over een paar maanden opnieuw zullen deelnemen aan POI. Tegen dat die tweede fase intreedt, hoop ik weer helemaal top te zijn."

Steeven Willems.
BELGA Steeven Willems.

Dinsdag 9 januari

Dag 4 van de stage begon voor de Carolo's met een intensieve training onder toezicht van Felice Mazzu maar onder de mondige leiding van zijn assistent Mario Notaro. Dik anderhalf uur duurde de training, hoofdzakelijk met bal. Eerst op een speelhelft 10 tegen 10 met één joker, waarbij de bal zonder hem stil te leggen afwisselend kort en lang moest worden doorgespeeld. Zonder de doelmannen. Die vier trainden apart. Daarna in wedstrijden tussen drie ploegen - nu wel inclusief de doelmannen - op een veel kleinere ruimte. Dat leidde tot constant pressen, felle duels en dito discussies over wie al dan niet een overtreding maakte en daarvoor al dan niet werd teruggefloten door Notaro.

BELGA

Na afloop kwam het tot een aanvaring tussen N'Ganga en Mazzu waar de coach een einde aan maakte met: 'Hou op met dat gezaag, Francis. Als je niet tevreden bent, mag je wat mij betreft morgen in het hotel blijven'. Tijdens de middagpauze verstrekte Mazzu een woordje uitleg met betrekking tot het incident dat niemand was ontgaan: "De ploeg waarvan Francis deel uitmaakte, heeft verloren. Daar kan hij niet tegen. Het is nooit anders geweest. Wint hij niet, dan vindt hij altijd wel iets om zijn beklag over te maken. En zeker als hij niet vrijuit gaat bij het verlies. Doorgaans is dat geen probleem, maar deze keer vond ik zijn reactie overdreven en bovendien bleef zijn gemekker duren."

Remacle trainde niet mee. Hij bleef in het hotel achter met maagstoornissen.

Na de middag waren de spelers vrij.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA

Zondag 7 januari

Eén dag na de technische staf, de spelersgroep, de eigen kok en diëtiste, is Mehdi Bayat in San Pedro del Pinatar aangekomen. De gedelegeerd bestuurder van de Carolo’s heeft er, om te beginnen, zijn 39ste verjaardag gevierd. Terwijl algemeen directeur Pierre-Yves Hendrickx gewoontegetrouw in Charleroi is achtergebleven, zal Mehdi Bayat ter plaatse de volledige stage meemaken en individuele gesprekken voeren met alle spelers. Verwacht wordt dat de contractverlengingen van Kaveh Rezaei (vijf jaar?), Gaëtan Hendrickx en Christian Benavente gefinaliseerd zullen worden en dat de toekomst van Pollet en Saglik ter sprake zal komen.

Ilaimaharitra (zware enkelblessure opgelopen op Zulte-Waregem) traint dit weekend nog individueel in zaal, maar zal allicht morgen al bij de groep kunnen aansluiten. Hoewel Mazzu geen enkele belofte meenam op stage, is de pas aangeworven coach van van de U21, Samba Diawara, wel van de partij. De bedoeling is dat Diawara van de gelegenheid gebruik maakt om inzage te krijgen in de werkwijze van Mazzu.

Die integratie geldt trouwens ook voor nieuwkomers Romain Grange en Anthony D’Alberto. Laatstgenoemde kwam in januari 2015 in het nieuws omwille van zijn betrokkenheid bij het verkeersongeval in Duitsland waarbij de toen 20-jarige Junior Malanda omkwam. D’Alberto was toen nog jeugdspeler bij Anderlecht, maar vertrok enkele maanden later naar het Portugese Braga, waar hij deel uitmaakte van de B-ploeg. Grange noch D’Alberto is speelgerechtigd voor de uitgestelde bekermatch van 16 januari op Club Brugge.

photo_newsReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.