Ook Charleroi-speler slachtoffer van racistische gezangen: “Wat hem is overkomen, heeft z'n plaats niet in onze stadions”

Photo News
De wedstrijd op KV Mechelen heeft een zware tol geëist van Charleroi. Algemeen directeur Pierre-Yves Hendrickx maakt de rekening. “Ilaimaharitra kreeg racistische opmerking naar het hoofd geslingerd.”

“Vooreerst is er de blessure Diandy. Kort voor het einde van de eerste helft viel hij uit met een zwaar gehavende knie. Ik vrees dat de gewichtsbanden geraakt zijn. Morgen moet blijken hoe erg het met hem gesteld is. In het slechtste geval — en zo ziet het ernaar uit — zien we hem niet meer terug in de reguliere competitie. Een ferme klap voor hem en voor de ploeg, want Diandy was sinds het begin van het seizoen een zeer belangrijke schakel.” 

“En dan is er het incident met Ilaimaharitra. Marco kreeg blijkbaar tijdens de match door plaatselijke fans racistische opmerkingen naar het hoofd geslingerd. Het moeten enkelingen geweest zijn, want Mechelen mag prat gaan op een echt voetbalpubliek, in de meest gunstige zin van de term. Hij maakte er spelleider attent op, maar die zei dat hij zo geconcentreerd was op het spelverloop, dat het hem niet was opgevallen en dat de match-delegate het zeker in zijn rapport zou vermelden, mocht dat inderdaad het geval zijn geweest. Het raakte Marco dermate dat hij, na het laatste fluitsignaal, zijn gram ging halen bij de grensrechter die langs die bewuste kant de lijn deed. Marco reageerde zijn opwinding af op de grensrechter. Had hij natuurlijk niet moeten doen, want de man zat er voor niets tussen. Spelleider Lardot zag het gebeuren, kwam tussen en gaf Marco geel. Zijn vijfde zodat hij de thuismatch van volgend weekend tegen Eupen mist.” 

Photo News

“Diandy plus Ilaimaharitra, dat zijn de twee récupérateurs op het middenveld die we gaan missen. Daarbij komt nog Diagne wellicht geschorst zal zijn voor het duel met Eupen. Dat heeft niets te maken met deze match, maar met zijn rode kaart in Oostende. De zaak komt dinsdag voor. We hebben hier, onder meer dankzij twee fameuze reddingen van Penneteau, een punt gepakt na een meeslepende match voor mannen, maar de rekening is gepeperd.”

Uitblinker Penneteau nam het Ilaimahitra niet kwalijk dat hij over de schreef ging. “Wat hem is overkomen, heeft zijn plaats niet in onze stadions. We zijn solidair met hem.” 

Photo News

KV Mechelen: “De club veroordeelt elke vorm van racisme”

KV Mechelen reageerde inmiddels met een communiqué op de clubwebsite. “KV Mechelen veroordeelt elke vorm van racisme en discriminatie en wacht het onderzoek van de bevoegde instanties af”, zo klinkt het. “De scheidsrechter en de matchverantwoordelijke van de KBVB hebben immers meteen na de eerste melding van de speler acties ondernomen en maken hun verslag eerstdaags over.”

“Onze familieclub verbindt supporters en spelers van welke achtergrond dan ook. Onze jeugdwerking is daar een mooi voorbeeld van. En daar zijn we trots op”, schrijft de club nog. Ook het Supportersorgaan van Malinwa keurt elke vorm van discriminatie af. “We roepen onze supporters – die alom worden geprezen als één van de beste supporterskernen van België – op om dit gedrag van enkelingen niet te tolereren”, zo zegt Gert Van Dyck, voorzitter van het Supportersorgaan. “Spreek hen erop aan of meld het aan de club. Het is jammer dat een erg sterke en sfeervolle wedstrijd tussen twee zeer goede ploegen op deze manier in het nieuws moet komen.”

Photo News
Photo News39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK SPRANGERS

  Freddy,hij protesteerde dan ook totaal fout...en dit 30 minuten na de feiten ??.. Een grensrechter belagen is trouwens altijd geel.,of dit nu voor tijdens of na de match is !!

 • Freddy De Wulf

  En omdat hij protesteert krijgt hij een gele kaart. Hopelijk krijgt Lardot een donkerrode kaart hierover. Wat is die man aan het klungelen de laatste weken.

 • Alex bugmenot

  Tijd om Lardot te schorsen.

 • Patrick Gielen

  Dit hoort niet thuis in een stadion, maar waar ga je de lijn trekken? Supporters roepen evenzeer nare dingen naar blanke spelers en moet dit dan wel kunnen? Ik wens Ilaimaharitra het allerbeste toe en hoop dat hij dit niet persoonlijk opneemt, want dat is het eigenlijk nooit.

 • luc van den heuvel

  Lardot had beter tijdens de wedstrijd opgetreden ipv na de wedstrijd. En haal die enkelingen er uit die dit roepen ook zoals met bekertjes gooien.