Mehdi Bayat: "We trekken Vlaamse partners aan in een stad waarin niemand vijf jaar geleden wilde investeren"

photo_news
Andere petjes. Bij de voetbalbond nemen ze samen het voortouw, vandaag ontvangt hij Bart Verhaeghe op Mambourg als afgevaardigd bestuurder van Charleroi, met de leidersplaats in de Jupiler Pro League als inzet. Zet u schrap, het is Mehdi Bayat Time.

Sinds Mehdi Bayat Sporting Charleroi vijf jaar geleden stevig in handen nam, ging het alleen maar bergop met de Carolo's. "Toen we de club in september 2012 overnamen, was ze virtueel failliet", herinnert Bayat zich. "Het seizoen in tweede klasse had bakken geld gekost. Gelukkig had mijn oom (Abbas Bayat, red.) de basis van de ploeg behouden, maar na de overname stonden we meer dan 3 miljoen in het rood. Als toen ook maar één leverancier onmiddellijke betaling had geëist, waren we failliet geweest. Mijn voordeel was dat ik al tien jaar meedraaide in de club. In mijn hoofd had ik al honderd keer het scenario afgedraaid: als ik de sleutels in handen krijg, wat doe ik dan met Sporting Charleroi? We zijn nu gezond, we draaien op 2 tot 3 miljoen winst per seizoen."

Dat zijn de cijfers, maar u slaagde er vooral ook in om het slechte imago van deze club om te draaien, óók in Vlaanderen.

"Eén van onze uitgangspunten was dat we deze club weer een positieve identiteit moesten geven, waarin de mensen zich konden herkennen. Mijn oom zat destijds veraf in Brussel, hij voelde zich niet op zijn gemak in Charleroi. Ik ben hier opgegroeid. Ik leefde tussen de Carolo's en begreep meteen dat Charleroi als grootste stad van Wallonië een enorm potentieel had. Eerste klasse telt 12 clubs in Vlaanderen, 1 in Brussel, 3 in Wallonië. Maar Moeskroen ligt vlakbij West-Vlaandereen en de Franse grens. En Standard ligt in zijn prinsdom, dichter bij Limburg dan bij de rest van Wallonië. Daartussen ligt - helemaal alleen - Charleroi. Een stad van 200.000 inwoners, maar groot Charleroi telt 550.000 mensen. Daarbuiten ligt een hinterland braak van Namen tot Bergen en van Waals-Brabant tot de Franse grens. Daar wonen meer dan een miljoen mensen, maar om die te bereiken, was een positief verhaal nodig. Nu zit het stadion goed vol en hebben we 300 commerciële partners. We trekken zelfs investeerders uit Vlaanderen aan. In een stad waarin niemand vijf jaar geleden wilde investeren..."

photo_news

In de resultaten bent u het voorbije jaar Standard voorbijgestoken als eerste club van Wallonië.

"Misschien zijn we in de feiten al twee of drie jaar de eerste club van Wallonië, maar er blijft een groot verschil met Standard. Zij hebben geschiedenis geschreven, mét titels. Charleroi bestaat 115 jaar en heeft nooit iets gewonnen. Geen kampioenschap, geen beker, niets. Maar ik ben pas 38, de tijd staat aan mijn kant. Mijn grootste motivatie is geschiedenis schrijven met Charleroi, samen met iedereen die hier werkt. Ik wil dat Charleroi niet alleen de eerste club van Wallonië, maar ook een echt belangrijke club in België wordt. De Beker van België een keer winnen, zou een mooi begin zijn. Liefst dit seizoen al."

Hoe Bayat kijkt naar de samenwerking met Verhaeghe bij de voetbalbond, hoe hij een sterke band wist te creëren met Vincent Kompany en of hij zichzelf ziet als een kandidaat-opvolger van Herman Van Holsbeeck als manager van Anderlecht leest u op HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.

photo_news