Sporteconoom Trudo Dejonghe hard voor voetbalclubs: “Ze hebben gekregen subsidies nooit als buffer gebruikt”

Cercle Brugge redde zich in extremis, maar moet in volle coronacrisis hopen dat hun 'sugar daddies' er nog wat geld inpompen, aldus Dejonghe.
Photo News Cercle Brugge redde zich in extremis, maar moet in volle coronacrisis hopen dat hun 'sugar daddies' er nog wat geld inpompen, aldus Dejonghe.

“Voor Lokeren is het game over en ook Roeselare zit in slechte papieren. Eupen en Cercle Brugge moeten hopen dat hun ‘sugar daddies’ er nog wat geld inpompen.” Sporteconoom Trudo Dejonghe windt er geen doekjes om. “Veel clubs stevenen af op een drama. De kleinere clubs leven van de hand in de tand. Wat er binnenkomt geven ze uit, ze hebben geen reserves. De uitbetaling van de tv-rechten kan een acuut liquiditeitsprobleem oplossen, maar de ticketinginkomsten vallen volledig weg. België is een ‘stepping stone-competitie’, kopen en doorverkopen van spelers. Aan de top van de piramide zullen ze minder geld uitgeven en dat zullen ze ook onderaan de piramide voelen. Clubs die transfergeld nodig hebben om een gat dicht te rijden, zullen in de problemen komen. Ondanks het gunstige RSZ-stelsel en het belastingvoordeel hebben de meeste clubs geen buffer opgebouwd. Zij zullen opnieuw smeken voor overheidssteun. Onterecht. De gekregen subsidies hebben ze nooit als buffer gebruikt.”
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc LInden

  reconversie van de mijnen was nog niet genoeg of wat

 • willem van gool

  Kent Trudo dan zoveel andere bedrijven die een spaarpotje "corona" opzij hebben gezet?

 • Dirk Vanhecke

  Klopt. Als er een groep is die serieus boven hun stand leven is het wel de voetbalwereld. Allerlei voordelen en dan nog gaan rekenen op overheidssteun.

 • Walter Decock

  Het wordt hoog tijd dat we ophouden met dat overbetaalde spelletje te pamperen. Als ze niet zelf bedruipend kunnen zijn moeten ze er mee ophouden, dat is nu eenmaal een economische realiteit. Heel dat voetbal heeft ons al genoeg gekost, ook voor de vele mensen die geen bal geven om dat gedoe. Als we niet meer meekunnen is dat maar zo, dan wordt het misschien opnieuw een sport in plaats van een geld carrousel.

 • constan vriel

  zo zijn er nu veel bedrijven die totaal geen buffer hebben om deze tijd door te komen, liever geld uitgeven aan luxe producten voor het ego.