Sporteconoom over nieuw mediacontract: "100 miljoen is realistisch”

Photo News
Jaarlijks 100 miljoen euro of meer. Kan de Pro League dat bedrag ophalen met het nieuwe mediacontract? En als het zo ver komt: hoe zullen de clubs de koek verdelen?

MP & Silva is failliet. En de traditionele spelers Telenet en Proximus zijn niet van plan om méér te betalen dan ze nu doen. En toch wil de Pro League minstens 100 miljoen. “Het is een ‘enerzijds-anderzijds-verhaal’. Maar het lijkt me realistisch”, zegt Wim Lagae, sporteconoom aan de KU Leuven. “Omdat er meer buitenlandse operatoren zijn die interesse zullen tonen. En ook omdat er een grotere markt voor de online rechten is, vergeleken met de vorige tender. Bovendien heeft de Pro League die tender goed aangepakt. Er zijn elf verschillende loten - bij biedingen onder gesloten enveloppe kan de concurrentie die daarbij komt de prijs opdrijven.”

Op korte termijn kan de impact van de online voetbalconsumptie de waarde van het voetbalcontract dus de hoogte in duwen. Maar er is ook een keerzijde. “De generatie die nu jonger dan 35 is, kijkt op een andere manier naar sport. Als ze bijvoorbeeld via een gokwebsite een wedstrijd gratis kunnen bekijken, maar met twee seconden vertraging, zullen ze daar gemakkelijker voor kiezen. Op termijn kan dat nadelig zijn voor de waarde van het contract. Ik ben geen waarzegger. Maar op dit moment dénk ik dat er meer opwaartse krachten op de markt zijn dan neerwaartse. Binnen enkele jaren kan dat helemaal veranderd zijn.”

Verdeelsleutel

Er zijn nog wel meer vraagtekens. Zullen de clubs het bijvoorbeeld eens geraken over een nieuwe verdeelsleutel? De Bart Verhaeghes en Marc Couckes van deze wereld willen minder solidair zijn met de clubs die in vreemde handen zijn. Hun motto: de buitenlandse eigenaars dragen niets constructiefs bij aan ons voetbal, waarom zou het voetbal hen dan moeten helpen? Daarnaast schermen Club, Anderlecht en Standard met de harde cijfers - samen zijn ze goed voor zowat 70 procent van de kijkcijfers. Alleen krijgen ze relatief gezien minder uitbetaald. Club krijgt op dit moment zo’n 8 van de 80 miljoen. Standard (6,9 miljoen), Anderlecht (6,6), AA Gent (6,5) en Racing Genk (6) volgen.

Ondertussen blijft het ook onzeker voor welk competitieformat de geïnteresseerde partijen zullen tekenen. Op dit moment zijn dat de play-offs. Maar nu er opeens een tweederdemeerderheid lijkt te zijn voor een competitie van 20, zou dat wel eens op korte termijn kunnen veranderen.

Wim Lagae.
KOS Wim Lagae.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fabrice Braccio

  Wie geeft nu nog geld aan betaalzenders om gelijk wat te zien.Als ik de jeugd rond mij zie hebben die allemaal een of andere site gedownload waar ze gratis kijken wat ze willen en gratis

 • jozef van riel

  Voila. Nog maar eens het verschil aanhalen in TV gelden. Dat is dus het bedrag dat 1 (EEN!!) club krijgt in de Engelse Premier League! In België gedeeld door 16 is ….. peanuts!!

 • luc De Rammelaere

  Walter Decock , waarom alleen sport op betaalzenders ?...en niet films , muziek enz...

 • Gino Denil

  Als ze normaal solidair hun SZ bijdragen zouden betalen dan zouden besparingen in de socio-culturele sector niet nodig zijn. Blijkbaar ook bij het volkje dat naar maximale winst streeft en enkel de zon voor zichzelf wil laten schijnen. De pest van deze tijd.

 • Arie Verwimp

  Zolang ze blijven vasthouden aan die oneerlijke competitie in de eerste klasse geef ik geen cent voor die valspelerij..eerst terug een eerlijke competitie dus zonder play offs en halvering van de punten en de eerste is kampioen.