Exclusief voor abonnees

Speurders krijgen stilaan vat op financieel kluwen Veljkovic: 450.000 euro afgehaald in één dag terwijl hij officieel 4.500 euro winst maakt per jaar

Mateja Kezman (L) en Dejan Veljkovic.
BELGA Mateja Kezman (L) en Dejan Veljkovic.
Volgens de officiële aangifte heeft de vennootschap van Dejan Veljkovic (48), één van de belangrijkste voetbalmakelaars van België, vorig jaar amper 4.529 euro winst gemaakt. De vorige boekjaren waren met maximaal 28.000 euro ook geen vetpot. Toch had Veljkovic liefst 30 rekeningen bij één bank in Genk - en haalde hij daar in één dag 450.000 euro cash af.

De dag nadat de bom van het voetbalschandaal barstte, met invallen in het hele land bij voetballers, trainers, scheidsrechters en journalisten, maakte het federaal parket bekend dat het onderzoek gestart was bij een bankkantoor in Genk. Daar waren verdachte verrichtingen vastgesteld met tientallen rekeningen. Volgens de huidige stand van het onderzoek zou hoofdverdachte Veljkovic bij die bewuste bank liefst 30 rekeningen beheren. Naast twee rekeningen die op zijn eigen naam stonden, had hij ook volmachten op heel wat andere. Het gaat onder meer om rekeningen van familieleden, maar ook van (ex-) voetballers zoals Milan Jovanovic, Dalibor Veselinovic en Ivan Obradovic.

Het gerecht verdenkt de spelersmakelaar ervan dat hij miljoenen euro’s heeft witgewassen. Veljkovic stuurde volgens gerechtelijke bronnen commissies en zogezegde commissies op transfers naar vennootschappen in fiscale paradijzen zoals Belize. Dat geld keerde in kleinere sommen terug naar België via zijn vele rekeningen bij de bank in Genk. Vervolgens versluisde Veljkovic geld terug naar voetballers en hun familie, onder meer via Western Union.

Zelf haalde hij in het kantoor in Genk ook grote bedragen af. Zo wandelde hij er buiten met 250.000 euro cash van een rekening van zijn broer. Dezelfde dag haalde hij ook 200.000 euro af van de rekening van zijn vader. Nochtans moet elke bank verdachte transacties vanaf 10.000 euro melden aan de witwascel.
86 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Herman Van Cauter

  Beter bij de bank van hier ?

 • Peter Van den Broecke

  Hahaha 4529€ winst???en da vinden heren belastingen normaal? Ik kreeg al controle toen ik na 17 jaar betalen voor de eerste keer 1400€ terug kreeg!

 • Gilbert Dewaela

  Waarom wordt de naam van de bank niet vermeld ?? Waarom treed men niet op tegen die bank ?? Hoe is dit allemaal toch mogelijk , zet degelijke speurders op al die zaken , beman jullie onderzoekscellen i.p.v. altijd maar te besmoeien stilaan zou men gaan denken dat men het bewust doet om al die smeerlapperij gedekt te houden !!

 • Ivo Torfs

  Hoeveel zijn er niet die volgens hun boekhouding amper kunnen rondkomen maar wel een kasteel van huis hebben met voor de deur een zeer duur vervoermiddel.

 • michel mans

  een voorstel, laat de onderzoeksrechter zijn gang gaan. En laat deze ook de Panama papers uitmesten. Ben er zeker van , binnen de korstte tijd is deze uitgeschakeld en van het onderzoek afgehaald. Doofpotoperatie zoveelste vanuit Brussel.