Sp.a wil ook aanvullend pensioen voor voetballers afschaffen

BELGA
Sp.a-kamerlid Anja Vanrobaeys heeft samen met collega Joris Vandenbroucke een wetsvoorstel klaar om de voordelige groepsverzekering voor sporters af te schaffen. In tegenstelling tot gewone werknemers kunnen zij het geld dat ze in een aanvullend pensioen storten al opnemen op hun 35ste tegen een belastingtarief van twintig procent. Voor gewone werknemers kan dat pas als ze daadwerkelijk met pensioen gaan. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

De regeling is in de jaren tachtig ingevoerd om sportbeoefenaars na hun carrière toe te laten om met een rugzakje aan hun nieuwe leven te beginnen. "Wij vinden dit discriminatie en begrijpen niet waarom dit nog zou moeten blijven bestaan", aldus Vanrobaeys. "Andere werknemers moeten, als ze ontslagen worden op hun dertigste, toch ook op zoek naar een andere job? Bovendien verdienen voetballers nu zoveel dat ze al geld hebben kunnen opzij­zetten en sowieso tegen een stootje kunnen. Net als andere werknemers hebben zij na hun voetbalcarrière recht op een werkloosheidsvergoeding.”

Vanrobaeys vroeg bij de minister van Pensioenen op hoeveel geld er momenteel in die aanvullende pensioenen voor sportbeoefenaars opgebouwd is. Het gaat over 263 miljoen euro opgebouwd door 2.747 sportbeoefenaars, onder hen zijn slechts twee vrouwen.

Beschermingsmaatregel

"Het gaat dan ook bijna uitsluitend over voetballers uit de Jupiler Pro League. De clubs hebben daar immers een akkoord afgesloten om bovenop het loon een bepaald percentage in die groepsverzekering te storten", aldus Stijn Boeykens van spelersvakbond Sporta. "Voor de hoogste lonen gaat dit over veertig procent van het brutoloon. We zouden het spijtig vinden, indien die regeling nu op de schop zou gaan. Dat akkoord binnen de Jupiler Pro League zou dan zeker worden opgeblazen. Gevolg zou dan zijn dat dit bedrag gewoon als extra loon zou uitbetaald worden. Jammer, want wij zien dit als een beschermingsmaatregel. Naast het feit dat de voetballers zo een rugzakje hebben voor na hun carrière, wordt ook voorkomen dat jonge spelers meteen hun volledige loon opmaken.”

Vanrobaeys vindt dat de clubs de spelers dan maar beter moeten begeleiden. "Voor ons zou het geen probleem zijn als dit gewoon als loon wordt uitbetaald. Zo zouden de spelers ook de volledige fiscale en RSZ-bijdragen betalen. Dit zou de staatskas toch al snel enkele tientallen miljoenen euro's extra kunnen opleveren. En zo kan dat weer bijdragen aan het versterken van de eerste pijler en het optrekken van het minimumpensioen voor iedereen.”
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bruno willems

  Als ze gedaan hebben met voetballen dat ze dan normaal gaan werken gelijk iedereen ze moeten dan maar via de vdab een beroep leren of mogen ze hun handjes nie vuil maken

 • Georges Aerts

  Denk dat velen hier gewoon jaloers zijn op deze sporters. Wereldwijd zijn deze atleten en sporters in bepaalde disciplines nu één maal zeer, zeer goed betaald en dat hoort er nu gewoon bij. Bij sommigen eindigt dit abrupt door blessure,dus een reserve is voor die mensen belangrijk. En doe maar dan zoeken al deze clubs wel andere achterpoortjes of andere omwegen om dit te omzeilen. Multinationals doen juist hetzelfde en krijgen nog geld bovenop van onze staat en dat mag dan weer wel!!!

 • jan van dessel

  Nogmaals een voordeel voor voetballers waarvan de bevolking niet op de hoogte was En dan maar afgeven op CEO's en politici die volgens diezelfde mensen teveel verdienen en als graaiers benoemd worden. Een typisch voorbeeld van het meten met twee maten en gewichten.

 • Jefke Dams

  Wat ook discriminatie is, is dat een treinbestuurder van nmbs op 55 met pensioen kan en een treinbestuurder in de privé die rijd met gevaarlijke goederen zijn job moet doen tot 67, idem voor politiekers ook 55, dan nog niet gesproken van dat een ambtenaar een hoger pensioen krijgt dan een werknemer.

 • Marc Van der Vloedt

  De spelers die nu op stage/woestijnrally zijn, tevens verder genietende van het gunstige RSZ tarief, hopen/bidden/lobbyen dat sp.a in het zand bijt !