Scherpe Jan Mulder ziet "misdadige overtreding" van Santini: "Kan de VAR dat ook zien? Of zijn ze aan het klaverjassen?”

Play Sports
Ivan Santini was één van de meest opvallende figuren in (de eerste helft van) de topper tussen Anderlecht en Club Brugge (2-2). De Kroatische spits scoorde bijna (Horvath redde knap) en vocht verschillende stevige duels uit met Brandon Mechele. Volgens onder anderen Play Sports-analist Jan Mulder ging Santini daarbij echter enkele keren over de schreef.

Anderlecht gebruikte voor rust regelmatig de lange bal om Santini in het spel te betrekken. De targetspits moest de bal bijhouden om zijn ploegmaats de kans te geven om bij te sluiten. Mechele probeerde dat te voorkomen en daarom maakte Santini zich breed, maar de Kroaat liet zijn armen wel fel wapperen. Twee keer kreeg Mechele een stevige tik in het aangezicht, maar de spits van Anderlecht ging geen enkele keer op de bon.

Santini liet de armen wapperen in duel met Mechele.
Play Sports Santini liet de armen wapperen in duel met Mechele.

“Ik krijg te maken met heel wat rondvliegende ellebogen”, reageerde Brandon Mechele relatief rustig. “Ik weet niet of de VAR moet tussenkomen of niet. Maar die eerste fout van Santini is volgens mij toch donkergeel? Maar als ze niks doen... Dan moeten wij maar verder spelen hé. Zo’n dingen horen erbij, zeker? Of ik het er niet over vond wat Santini deed? Ja, misschien toch wel.”

Jan Mulder, analist in de studio van Play Sports, begreep niet dat Santini ontsnapte aan kaarten. “Mechele reageert heel beschaafd, vind ik. Je kan wel iets verontwaardigder reageren”, aldus de Nederlander. “Hij doet het echt twee keer. In mijn lezing van de spelregels is dit een rode kaart. Kan de VAR dat ook zien? Of zijn die aan het klaverjassen in dat busje? Zij zien dit en vinden dat correct. Ik moet me daar misschien aan aanpassen, maar daar heb ik het moeilijk mee. Dergelijke fouten zijn langzaam maar zeker in het voetbal geslopen. Ik ben misschien een beetje ouderwets, maar ik vind dit echt een misdadige overtreding.” 

Play Sports

Marc Degryse en Wesley Sonck gingen akkoord met de mening van Mulder. “De ref moet dit ook gewoon zien. Maar hij geeft niet eens geel. Voor de eerste overtreding moet hij gewoon geel geven, dan gebeurt die tweede fout niet”, aldus Degryse bij Play Sports. “Het is ook altijd Santini die pech heeft dat hij net iemands gezicht raakt als hij zich breed maakt. Dat lijkt me geen toeval.” 

Play Sports
Play Sports

Sonck zag in de studio van Proximus Sports dan weer een breder probleem. “Niet alleen Santini deelt uit, ook Milic deed het bij Dennis hé”, aldus Sonck. “Dit zijn ellebogen die gezet worden. echt zwaaien met je arm op de kin van iemand. Er kwam zelfs wat bloed bij te pas. Dennis gaat na drie keer dan eens klagen bij de referee en krijgt zelf een gele kaart. Onbegrijpelijk. Wat moet je Dennis zijnde op den duur dan nog gaan doen?”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.