Scherpe Jan Mulder ziet "misdadige overtreding" van Santini: "Kan de VAR dat ook zien? Of zijn ze aan het klaverjassen?”

Play Sports
Ivan Santini was één van de meest opvallende figuren in (de eerste helft van) de topper tussen Anderlecht en Club Brugge (2-2). De Kroatische spits scoorde bijna (Horvath redde knap) en vocht verschillende stevige duels uit met Brandon Mechele. Volgens onder anderen Play Sports-analist Jan Mulder ging Santini daarbij echter enkele keren over de schreef.

Anderlecht gebruikte voor rust regelmatig de lange bal om Santini in het spel te betrekken. De targetspits moest de bal bijhouden om zijn ploegmaats de kans te geven om bij te sluiten. Mechele probeerde dat te voorkomen en daarom maakte Santini zich breed, maar de Kroaat liet zijn armen wel fel wapperen. Twee keer kreeg Mechele een stevige tik in het aangezicht, maar de spits van Anderlecht ging geen enkele keer op de bon.

Santini liet de armen wapperen in duel met Mechele.
Play Sports Santini liet de armen wapperen in duel met Mechele.

“Ik krijg te maken met heel wat rondvliegende ellebogen”, reageerde Brandon Mechele relatief rustig. “Ik weet niet of de VAR moet tussenkomen of niet. Maar die eerste fout van Santini is volgens mij toch donkergeel? Maar als ze niks doen... Dan moeten wij maar verder spelen hé. Zo’n dingen horen erbij, zeker? Of ik het er niet over vond wat Santini deed? Ja, misschien toch wel.”

Jan Mulder, analist in de studio van Play Sports, begreep niet dat Santini ontsnapte aan kaarten. “Mechele reageert heel beschaafd, vind ik. Je kan wel iets verontwaardigder reageren”, aldus de Nederlander. “Hij doet het echt twee keer. In mijn lezing van de spelregels is dit een rode kaart. Kan de VAR dat ook zien? Of zijn die aan het klaverjassen in dat busje? Zij zien dit en vinden dat correct. Ik moet me daar misschien aan aanpassen, maar daar heb ik het moeilijk mee. Dergelijke fouten zijn langzaam maar zeker in het voetbal geslopen. Ik ben misschien een beetje ouderwets, maar ik vind dit echt een misdadige overtreding.” 

Play Sports

Marc Degryse en Wesley Sonck gingen akkoord met de mening van Mulder. “De ref moet dit ook gewoon zien. Maar hij geeft niet eens geel. Voor de eerste overtreding moet hij gewoon geel geven, dan gebeurt die tweede fout niet”, aldus Degryse bij Play Sports. “Het is ook altijd Santini die pech heeft dat hij net iemands gezicht raakt als hij zich breed maakt. Dat lijkt me geen toeval.” 

Play Sports
Play Sports

Sonck zag in de studio van Proximus Sports dan weer een breder probleem. “Niet alleen Santini deelt uit, ook Milic deed het bij Dennis hé”, aldus Sonck. “Dit zijn ellebogen die gezet worden. echt zwaaien met je arm op de kin van iemand. Er kwam zelfs wat bloed bij te pas. Dennis gaat na drie keer dan eens klagen bij de referee en krijgt zelf een gele kaart. Onbegrijpelijk. Wat moet je Dennis zijnde op den duur dan nog gaan doen?”
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Digneffe

  Nee, de VAR is alleen wakker als Standard kan benadeeld worden.

 • Dirk Van der Weeën

  Wa ne hoop zever hier terug.Als er dat ene bij mij deed toen ik voetbalde mocht je gerust zijn dat ze er hem een paar minuten nadien moesten van het terrein dragen.Rood of niet het kon mij niet schelen,maar gedaan met voetballen voor een paar weken daar mocht hij zeker van zijn.

 • Natacha Verpoort

  blijkbaar hebben er veel naar een andere wedstrijd gezien! Santini altijd rood, Kara altijd 2x geel.

 • Gunther Schoonjans

  Dit is misschien inderdaad een kaart waard. maar dan eerder geel in de eerste fase. hij zet namelijk zijn lichaam en schermt de bal af. Vormer ging er ook wel met momenten stevig in zoals elke wedstrijd of mag een ex-goudenschoen iets meer? en Schrijvers gaat ook niet vrijuit op de fase met Kums maar kom alles is in het voordeel van de Paarsebond zal de huidige Blauwebond zeggen.

 • Werner Gielis

  maar die van Bruhhe mogen dat wel, Wesley heeft dit seizoen nog niks anders gedaan en kreeg daar ook nooit een kaart voor ! en bij zijn doelpunt duwt hij eerst Kara weg om dan te versnellen, in het basketball is dit een aanvallende fout maar ja de mannen van VARhaeghe mogen altijd iets meer en bleiten als het dan bij hen word gedaan,